Германия готова да спре "Северен поток 2", ако Москва нахлуе в Украйна

Хиляди руски войници остават близо до границите на Украйна
Обновена: 19 яну 2022 12:50 | 19 яну 2022 12:50, Анисия Иванова
96
Германия готова да спре "Северен поток 2",  ако Москва нахлуе в Украйна
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германия сигнализира във вторник, че може да спре газопровода "Северен поток 2" от Русия, ако Москва нахлуе в Украйна, а западните нации се обединиха зад Киев заради натрупването на руски войски, което предизвика страх от война в региона, предава Bloomberg.

В опит да намери дипломатическо решение, след като преговорите с Русия завършиха в безизходица миналата седмица, държавният секретар на САЩ Антони Блинкен ще посети Киев днес, преди да се отправи към Берлин, за да обсъди "съвместни усилия за възпиране на по-нататъшната руска агресия срещу Украйна" с германски, британски и френски официални лица.

Още по темата

Тъй като страховете от конфликт нараснаха, Великобритания обяви тази седмица, че е започнала да доставя на Украйна противотанкови оръжия, външният министър на Канада посети Украйна, а германският външен министър Аналена Бербок проведе разговори в Москва и Киев, за да се опита да намали напрежението.

Бербок предупреди, че Москва ще пострада, ако атакува съседа си, а канцлерът Олаф Шолц даде знак, че отговорът на Берлин може да включва спиране на газопровода „Северен поток 2“, който доставя газ за Германия. Запитан за газопровода след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, Шолц каза, че е "ясно, че ще има висока цена и че всичко ще трябва да се обсъди, ако има военна интервенция в Украйна".

Шолц по-рано каза, че Германия е отворена за санкции в случай на руска атака и че всичко ще бъде на масата. Това ще включва "Северен поток 2", който е построен, но все още не е получил одобрение за отваряне. Руският външен министър Сергей Лавров каза след среща с Бербок във вторник, че газопроводът ще повиши европейската енергийна сигурност, когато бъде отворен, и че „опитите за политизиране на този проект“ биха били контрапродуктивни.

Русия отрича да има планове да атакува Украйна, но казва, че може да предприеме неуточнени военни действия, освен ако исканията й - включително обещанието на алианса на НАТО никога да не приема Киев - не бъдат изпълнени.

Десетки хиляди руски войници остават близо до границите на Украйна, а Москва също изпрати войски и военна техника в Беларус тази седмица в подготовка за учения с нейния близък съюзник, които предизвикаха допълнително безпокойство на Запад. Напрежението помогна за понижаване на руската рубла спрямо щатския долар и спад на руските акции.

Въпреки че Западът се обединява зад Украйна, бившата съветска република не е член на НАТО и алиансът няма договорни задължения да я защитава.

Президентът на САЩ Джо Байдън изключи изпращането на американски войски в Украйна, за да се бият с руски войници.

"Съединените щати не искат конфликт. Ние искаме мир", каза пред репортери високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ.

§елият анализ четете на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
5
 
! Отговори
Русия струпва войски преди 2 години
на своята си територия.Не като краварите по целия свят.
78
0
 
3
 
! Отговори
ГОЧО преди 2 години
Тоя сценарий не е много добър за 1швабите1.Сами си слагат 1примката1 около врата! Ако го направят еврото ще струва колкото рублата!
77
0
 
10
 
! Отговори
Мухаха преди 2 години
Германия готова да спре "Северен Поток 2" ... ама няма желание .
76
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германското правителство отново загърбва интересите на собствения си народ и работи за интересите на задкулисната върхушка в САЩ. Защо ли? Подкуп или заплаха?
75
0
 
9
 
! Отговори
Между редовете преди 2 години
До АнонименЦелта е Германия да няма директен достъп до руски газ, а да го прекупува от САЩ през газопреносната мрежа на Украйна, където семейството на Байдън има конкретни интереси. Някой знае ли кой е собственик на газопреносната мрежа на Украйна? Когато разберете ще ви се изясни кой и защо организира Майдан и какви са причините за гражданската война там. Почетете и ще разберете...
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бля-бля
73
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
германия е победена страна , още не може са се отърве от базите на американците , иска си и златото от фр без резултат
72
0
 
10
 
! Отговори
Pen преди 2 години
ХАХАХА Как ще го спрат като не са го пускали ?
71
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия ще преживее без този доход, едва ли ще загинат. Германия обаче не знам как ще преживее без енергия? Със неадекватните зелени политики на ЕС, масово затваряне на въглищни и атомни централи, Европа САМА се направи енергийно зависима от Русия.
70
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
казват че може да го спрат а не че ще го спират, има голяма разлика!
69
1
 
14
 
! Отговори
СС преди 2 години
Евроджендаре стига с тези глупости за война ,а решете проблема с газта ,като разкарате борсаджийте милиардери !!! По време на Корона сега и криза за ток и газ ,самоубийство за ЕС !!!
68
1
 
17
 
! Отговори
реалист преди 2 години
На времето ни втълпяваха, че "North Stream" е политически проект и, че ако се реализира(построи и бъде в експлоатация)..това е начин Русия да изнудва европа/!! North Stream е построен, но не е пуснат в екслпоатация?!!! Казват..ако Русия направи еди какво си...ще пуснем North Stream?!!!!! Кой сега използва проекта ...за политически цели?!!!!?!!!!!!!
67
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пурко, Русия ще може да го направи, след като пусне в експлоатация газопровода "Силата на Сибир II" през Монголия, който ще се захранва от находищата, които сега захранват европейските потоци.
66
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имаще един виц дето един мъж решил да направи мръсо на жена си и хванал та си отрязал мъжественоста. Тая история ми прилича на същата работа. Германия ще си спре сама газа с който си прави ток и се топли. Кого блъфират тия. По скоро Русия може да спре газа за цяла Европа и ще приключат заводите в Германия без ток.
65
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Ъпсурдана, поради високите цени на газ вече преустановиха работа мощни химически заводи за произвоство на азотни и фосфорни торове. От сега е ясно каква ще е причината за очакваното повишение на цените на плодовете и на зеленчуците. Шолц е прав, че цената ще е висока, но не за Русия, а за европейските граждани.
64
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия си спря атомните централи след инцидента в Япония. Сега по етапно си пира и ТЕЦ-овете на въглища и остава да си спре газа от Русия та да стоят на тъмно и студено. КОЙ СЕ Е ПРЕаБАЛ ПОВЕЧЕ?
63
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мръсни наследни на фашистите ,малко ви бяха милиони избити евреи че сега и наклон давате . Не съм подстрекател но не можете да спрете Северен поток 2 . Вие съдадохте мафията Герб в България със двете Фондации Конрад Аденауер и ни докарахте до мизерия и просешка тояга тук в България , Трети Енергиен пакет , Зелени зделки да си нарежем Мариците , спряхте и ни нарязахте 4 Блока в Козлодуй , сринахте ни Енергетиката и загубихте от нарязването 50 милиарда лева (((
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 67: Не сумарно за цялата година, а текущите дневни доставки са паднали с 40% през първата половина на януари- от 446млнм3 на ден до 250млнм3. Това за сметка на увеличените от Норвегия и почти двойно нараствание на доставките втечнен газ.
61
0
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 2 години
Ами ако спре изцяло газта за Европа?
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"държавният секретар на САЩ Антони Блинкен се примоли и срочно си уреди среща с шефа на руската дипломация Сергей Лавров на 21.01.22 г. в Женева."-------------------------- Внезапно възникналата жажда за диалог облада и военното министерство на Наглобритания. Те поканиха за среща и разговори Сергей Шойгу.