България и още държави инициираха нови санкции срещу Русия

Блокът подготвя пакет от спешна финансова помощ за Украйна
24 яну 2022 16:44, Нели Христова
243
България и още държави инициираха нови санкции срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз планира да разшири списъка със санкции по Крим, като включи в него пет физически лица или организации, съобщава "Шпигел", позовавайки се на документ на германското посолство в Брюксел.

Според вестника санкциите са били инициирани от представители на Литва, България, Румъния, Дания и други държави на заседание на работната група на ЕС. Според поддръжниците на санкциите, те са замислени като "необходим отговор на Русия поради продължаващата русификация на анексираните области". Не се уточнява кои лица или организации ще бъдат включени - тази информация се пази в тайна, за да не могат потенциалните цели на санкциите да предприемат предварително контрамерки.

Представителите на Германия, Италия и Финландия изразиха резерви от своя страна, като посочиха необходимостта от анализ на решението, което предстои да бъде взето. Германия вече е направила такава оценка и е одобрила приемането на нови санкции, пише "Шпигел", позовавайки се на собствена информация. Представителят на Германия ще подкрепи санкциите на следващото заседание на работната група.

Както се отбелязва в публикацията, все още не е взето решение за точния обхват на санкциите в случай на руска атака срещу Украйна; западните политици очакват да разберат най-напред намеренията на руския президент Владимир Путин, за да преценят отговора в зависимост от "тежестта на руската агресия", а освен това искат руските власти да не знаят какво ще се случи в случай на атака срещу Украйна, за да направят последствията "непредсказуеми".

"Не бихме определили цената на евентуалните действия на Русия. Това би създало предимство за Путин", казва високопоставен дипломат от ЕС пред "Шпигел".

ЕС - в консултация със САЩ и други съюзници - настоява за изготвяне на пакет от санкции срещу Москва, които се надява да помогнат за възпирането на Русия от всякакви военни действия, съобщи от своя страна АФП.

Не се очаква външните министри да одобрят каквито и да било варианти на санкции днес, а източник от ЕС заяви, че могат да бъдат засегнати огромните доставки на нефт и газ от Русия за Европа.

"Няма съмнение, че сме готови да реагираме решително с всеобхватни санкции - невиждани досега", заяви министърът на външните работи на Дания Йеппе Кофод.

Блокът от 27 държави е изправен пред сложна задача да състави свой набор от мерки, тъй като членовете му имат коренно различни подходи и връзки с Русия.

Новото правителство на икономическия лидер Германия се сблъска с критики от страна на Киев заради отказа си да изпрати оръжия на Украйна и с колебания относно призивите за изключване на Москва от глобалната платежна система SWIFT. Германският министър на външните работи Аналена Баербок настоя, че всяка по-нататъшна агресия от страна на Москва ще получи "ясен отговор" от Европа и повдигна въпроса за икономическата подкрепа, която Берлин оказва на Киев.

Ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че блокът подготвя пакет от спешна финансова помощ за Украйна в размер на 1,2 млрд. евро.

Великобритания, която напусна ЕС в края на 2020 г., засили реториката с Москва през уикенда, като заяви, че разполага с информация, че Кремъл се опитва да постави "проруски" лидер в Киев. А по-рано днес министър-председателят Борис Джонсън предупреди Русия, че едно нахлуване може да се окаже "нова Чечня" - визирайки кървавия конфликт на Москва за територията през 90-те години на миналия век.

Ирландия, която не е член на НАТО, алармира за предстоящите руски военни учения край югозападното си крайбрежие в международните води на Атлантическия океан.

Сегашните опасения от руско нахлуване са следствие от анексирането на Крим от Украйна през 2014 г. от Москва. Киев вече води конфликти на ниско ниво с подкрепяните от Русия бунтовници, контролиращи част от източната част на страната, които отнеха живота на 13 000 души през последните осем години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
187
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ще ревем че в улиците в болгария нема осветление русия спра кранчето заради санкциите колко сте жалки евро гейчета
186
0
 
4
 
! Отговори
Доброволци преди 2 години
Мамини сладури... Пасито боядисва трабанта в цвят каки, Ал.Йо. Прави санкции на Путин и се бръсне с брадва, синоптичката на ЧEXЛЬ0 шие байрака.... и тръгват на фронта!!!
185
0
 
8
 
! Отговори
Мъдрото си е мъдро преди 2 години
Народна мъдрост:КОГАТО НА КУЧЕТО МУ СЕ ПРИЯДЕ БОЙ ОТИВА И ПPEПИKAВА ТОЯГАТА НА ОВЧАРЯ!!!!Та и янки и пудели пpeпиkaват портата и оградата на мечката и после ще има олеле...!!!!
184
0
 
6
 
! Отговори
Почна се преди 2 години
Хърватия готова да се изтегли от силите на НАТО в Източна Европа. .............При военен конфликт с Русия ще върнем в родината и последния наш войник, заяви президентът на страната Зоран Миланович....... https://fakti.bg/world/647732-harvatia-gotova-da-se-iztegli-ot-silite-na-nato-v-iztochna-evropa
183
2
 
1
 
! Отговори
до 203 преди 2 години
До НякойЩе правим това, което е правил генерал Колев с агресорите ! Сеч и бой !
182
4
 
2
 
! Отговори
Браво България преди 2 години
Путин да си сърба чорбата.
181
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България да слуша още джендърите от ЕС и ще прокопса
180
1
 
0
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Не по темата --- Неминуемо. ;)
179
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега е момента да се сборят яко! Но към април да спрат за малко да мине сезона и от октомври да се бият колко им душа сака! Че едни чаршафи за сгъване ни останаха летото!
178
2
 
6
 
! Отговори
Не по темата преди 2 години
Аз мисля, че Харвард ще вземе да ни изпраска едно дело за уронване на престижа му в някой момент.
177
2
 
6
 
! Отговори
Ко? Не преди 2 години
Барабар Харвард с мъжете
176
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само къртене на самозабравилото се джудже
175
17
 
4
 
! Отговори
иван преди 2 години
Телешкият възторг на българите от фашистка Русия няма край. Отново и отново искат да бъдат пак под ярема и ботуша на тъпите азиатци. Цял свят ги знае като "Тюрмата на света" ! Освен да се милитаризират с цел завладяването на нови територии, те друго не умеят. измират от глад и водка. Съществуват по 55-60 години като *** в коптори и се борят с подлия Запад. Скоро светът ще ги изолира напълно, а Китай ще ги окупира.
174
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
кой е този евродепутат от българия , кажете де
173
3
 
10
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Пак ще ни е..т майката. Кирчо, като стане напечено, ще се метне на самолета и ще отпраши за Канада. А ние какво ще правим, като ни заджаскат руснаците?
172
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До нострадамусБитката е за ресурси, нищо друго. Не вярвай на пропагандата. На сащ и англия им трябват ресурсите на Русия, за друго Украйна не им трябва - те са я вече обрали. веднъж ако успеят да покорят Русия, ще могат да пляюкосат и други богати на ресурси страни, които сега Русия не им дава - Сирия и Казахстан например. Русия обаче разбира всичко това и без война няма да стане. Русия е по-добре подготвена, затова Западът толкова заплашва. Победата ще е за Русия! Но дано и ние да оцелеем
171
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българският инициатор , е най вероятно известмият демокраД русофоб , бивш костовски министър 10% Ал.Йорданов . ДемокраДът с гордост носи гените на офицера заповядъл растрела на 6 - те ястребинчета.
170
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САМО ЕДНА РАКЕТА ОКОЛО ВИТОША И БЪЛГАРИЯ Е РУСКА ПРОВИНЦИЯ
169
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма ко да прави мръсното джудже. Те имат цялата пост съветска източна Европа за тяхна територия. Изобщо не се вълнуват от вас. Немогст да преглътнат ,че вече не са окупирали толкова суверенни държави. Сега събраха малко пари и оръжие... и почнаха пак да искат. Ей това става. Искат пак да ви сложат каиша на врата и да ви говорят за светло бъдеще! Дано Европа тоя път е силна и струпа нужната армия, както е реда.
168
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Погледнете картата. Вижте САЩ на колко км. е от Украйна. Някой запитва ли се каква работа имат там? А, каква работа имат при нас? Не е ли странно североатлантическия пакт да се намира на Изток? Черно море в Атлантическия океан ли е?