Кой ще храни руснаците с Биг Мак?

McDonald's обяви, че излиза от руския пазар и започва да продава руския си бизнес
18 май 2022 18:58, Йоана Цонева
73
Кой ще храни руснаците с Биг Мак?
Снимка: БГНЕС

McDonald's реши да напусне руския пазар и започна да продава руския си бизнес, съобщи компанията на 16 май. "След повече от 30 години работа в страната,  McDonald's Corporation обяви, че излиза от руския пазар и започва процес на продажба на руския си бизнес", се казва в съобщение за пресата на компанията.

Събитията в Украйна и "непредсказуемата оперативна среда" доведоха компанията до заключението, че "по-нататъшната собственост върху бизнеса в Русия вече не е осъществима и не съответства на ценностите на Макдоналдс", се казва в изявлението.

Още по темата
Очаква се руска компания да закупи целия бизнес, но ресторантите вече няма да могат да използват името, логото и търговската марка на McDonald's. Световният търговец на бързооборотни стоки обещава да запази заплатите на служителите си до приключване на сделката, както и работните им места след продажбата на предприятието, предаде руският ежедневник "Фонтанка".

Понастоящем търговецът на дребно има 850 ресторанта и 62 000 служители в Русия. McDonald's затвори собствените си ресторанти още в началото на март. Служителите получаваха заплати, равни на средния месечен доход за последната година. В същото време обектите на франчайзополучателите продължават да работят.

Името на купувача все още не е обявено. Според източници на Fontanka обаче вероятно няма да има сделка в брой, а ресторантите ще бъдат управлявани от един от франчайзополучателите на американската верига.

Дружеството има общо трима партньори: Razvitie Rost LLC, GID LLC и Regional Catering Network LLC (или SPP LLC). Франчайзополучателите управляват ресторанти в Урал, Сибир и на железопътни гари и летища. Един от източниците смята, че най-вероятна е сделка със Siberian GID LLC.

В европейската част на страната ресторантите се управляват от дъщерни дружества на американската компания, но всички те, включително PSA LLC, оперираща в Санкт Петербург, са подложени на реорганизация през февруари 2022 г., като се присъединяват към McDonald's LLC.

Според ТАСС McDonald's ще възобнови дейността си в средата на юни тази година под нова марка, като запази персонала, веригата ресторанти и менюто.

Участниците на пазара се разминават в мненията си за перспективите пред новото превъплъщение на McDonald's. "Това е новината, McDo's вече не е McDo's. Но аз не вярвам в продажбата, те просто ще работят под друга марка", пише Максим Левченко, съсобственик на Fort Group, в канала си в Telegram.

Съсобственикът на Teremka Михаил Гончаров нарича напускането на McDonald "експеримент с безпрецедентен мащаб". "Колко любов към продукта ще остане, ако той няма любима марка, на която се доверявате? Пържените картофки и бургерите ще останат, но големият въпрос е дали най-ниските цени в света ще продължат да бъдат там. Дали ресторантите без международен одит ще се представят толкова добре, дали гостите ще продължат да обичат марката без реклама?" - той твърди.

Виталий Свидовски, съсобственик на Teremok в Санкт Петербург, оценява локализацията на продуктите на McDonald's на 70%. Той отбелязва, че например местната компания Miratorg произвежда котлети за американската верига.

Но някои промени в продукта неизбежно ще настъпят. Например McDonald's е сключил глобални договори с Coca-Cola и Paulig. И двете компании обявиха оттеглянето си от руския пазар. Последната вече е продала фабриката си в Твер на индийски инвеститор. Компанията Coca-Cola не изключва възможността за пълно изтегляне от Русия, ако конфликтът в Украйна продължи. Търговците на дребно вече са заети да търсят заместител на вносната сода.

Конкурентното предимство на Макдоналдс е в рационализираните оперативни процеси. Ако обученият екип остане на мястото си, стандартите могат да бъдат запазени, смята Виталий Свидовски. Трудно е обаче да се предвиди каква ще бъде кадровата политика на новото ръководство. Според него досега не е регистрирана миграция на служители на американската верига.

А ресторантското оборудване в по-голямата си част е чуждестранно. "Няма да е лесно да го заменим", коментира Александър Ружински, ръководител на сдружението Restograd. Но и тук не всичко е загубено. Възможно е при липсата на автентични компоненти в Русия да се развие клас "левичари", който ще може да удължи живота на оборудването, смята той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
логично преди 1 година
Руснаците обожават Биг Стакан,а не Биг Мак!
47
0
 
5
 
! Отговори
Света се обърка преди 1 година
Да напускат. И без тоа целия им бизнес е лъжлива реклама и нездравословна храна пълна с химически съставки.... Съдеха ги на много места по света . Да, имаха голяма посещаемост в началото но вече дори и в България ги избягват . От Русия избягаха и третополовите , като оная мъърла от Тату , както и "големите"компании намърдали се там с "изгодни договори" при управлението на пиянката Елцин и предателя Горби .... А НАШИТЕ "ДЪНДИ ПРЕШЪС МЕТАЛ" КОГА ЩЕ ГИ ГОНИМ ? Или те ни грабят "демократично" ?
46
3
 
1
 
! Отговори
Дядя Ваня преди 1 година
Супа топки със сметана
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А от България кога ще се изнесат ?
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"най-яките зърнодобивни райони на Украйна ще бъдат под контрола на РФ."---------------Как?! С какво право РФ ще контролира зърнодобивните райони на чужда страна? Това е чисто плячкосване, мародеество , и то в 21 век! Светът ще го позволи ли,? На всички е ясно, че Путин нахлу в Украйна, за да завладява и ограбва, а не за да бори някакъв измислен "нацизъм". Но Първо трябва да се пребори с Щатите за контрола над пшеницата.
43
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами от толкова въоръжаване и водене на войни, за да са най-най-най великата армия в света за пред света, нямаха средства ум и време, за да измислят нещо оригинално в търговската индустрия, с което да впечатлят потребителите. Затова първо трябва да свалят Путин, за да спре да отделя толкова огромен процент от бюджета за надпревара във въоръжаването. И да спре да крадат близките до него олигарси!
42
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро Русия ще стане за смях на целия свят: вече се появиха некадърни имитации на брандове и ще става все по-зле: Росграм, Стрийт (вместо Спрайт, ако не се сещате), Фенси вместо Фанта и така нататък. Всичко, от-до, показва, че руснаците нишо не могат да измислят сами -жалки имитатори на нормалмнте държави, стоки и хора.
41
1
 
4
 
! Отговори
Не берете преди 1 година
грижи за Русия по страшното нас от новия американски индиански резерват кой ще храни
40
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ще има дядя ваня-и ще храни рус граждани не берете грижа за русия
39
3
 
5
 
! Отговори
Al nusra преди 1 година
Да ядат искандери. Нали носеха тениски искандера не се бои от санкций.
38
3
 
2
 
! Отговори
2хахах преди 1 година
До Хахаха Нееее с един Рус мек ще ги храни!
37
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой яде тези бълвочи, пълни е Е-та? Аз се чудя как не съм умрял от глад, сле като не ги ям тези га дории.
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спомням си,че в нашият град бяха отворили ,но нестоя дълго никой не ходеше заради ужасната храна.
35
7
 
22
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Аууууууу голема трагедия че Мак Зоналдс напуска Русия! Малейййй, ся кат ревнат да плачат на Краснньй площадь, трай та гледай ...... Обаче..... Хи-хи-хи, нито една, повтарям и си го набийте в ку хите кра туни, НИТО ЕД-НА компания която се занимава с производството на семена за посев няма и най-малкото намерение да напуска Русия ! Защо ли !? Ми защото най-яките зърнодобивни райони на Украйна ще бъдат под контрола на РФ. И пристанищата тоже ! Мак Доналдс напускал Русия! Ле ваци! Ми прав им път !
34
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това НЕ Е храна!
33
9
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 1 година
Че ми ядат дедовия...
32
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жутницата на света са има кой да ги храни.
31
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време като нямаше хамбургери, гладни ли бяхме? Като тлъстите кравари ли да сме? Не им берете грижа, ще се оправят.
30
9
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 1 година
Путин ще ги храни. С един биг мек.
29
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя Макдоналдс да вземе да излезе въобще от планетата Земя с всичкото си гмо