В Германия затварят офиса на Шрьодер, не се дистанцира от Путин

Той все още го нарича близък приятел въпреки инвазията в Украйна
18 май 2022 18:00, Елка Василева
88
В Германия затварят офиса на Шрьодер, не се дистанцира от Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Офисът на бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, който е финансиран с публични средства, ще бъде затворен, а останалият в него персонал преместен, на фона на растящо недоволство от отказа му да се дистанцира от руския президент Владимир Путин, предаде Ройтерс.

По традиция всички германски лидери получават държавно финансиран кабинет, когато напуснат правителството, но трите партии в сегашната управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц договориха парламентарно решение за закриване офиса на Шрьодер.

Още по темата
Те взеха решението след неговия отказ да осъди Путин, когото той все още нарича близък личен приятел въпреки инвазията на Русия в Украйна, предаде БНР.

Германски медии твърдят, че Шрьодер (78 г.) печели от работата си в компании, контролирани от руската държава, далеч повече от сумата от 400 000 евро, харчена от германската държава за офиса му.

"Бюджетната комисия констатира, че бившият канцлер Шрьодер вече не изпълнява никакви задължения, свързани с предишния му пост", се посочва в решението на партиите. "Затова офисът ще бъде затворен."

Шрьодер е социалдемократ, също като Шолц. От живите политици той най-много е свързван с германската политика "промяна чрез търговия" – доктрина, според която близките икономически връзки са най-добрият начин за смиряване и интегриране на гигантския източен съсед на Европа, отбелязва Ройтерс.

Но критиците му казват, че войната в Украйна е показателна за провала на тази политика и обвиняват Шрьодер, който като канцлер съдейства за изграждане на повече газопроводи, които увеличиха енергийната зависимостта на Германия от Русия, която сега е станала враждебна.

Шрьодер винаги е казвал, че връзките му с Путин са важен канал за комуникация с човек, който светът не може да си позволи да игнорира. Но пътуването му до Москва с искане Путин да спре войната не доведе до очевидни резултати.

Позицията на Шрьодер предизвика недоволство и сред неговите най-близки сътрудници, четирима служители в офиса му поискаха нови назначения в дните след началото на войната.

На останалите сега ще бъде възложено да закрият кабината, като документите от него ще бъдат запазени за държавния архив, гласи решението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ето това е измислената демокрация от рогатия. Един Български измамник и престъпен крадец скандираше : Който не скача е червен и всички манипулирани подскачаха като обезумели. Нали е демокрация. Същата тази демокрация прогони над два и половина Българи в чужбина да работят служат на чужди интереси. Същата тази демокрация унищожи Българското производство и ще унищожи и Българския народ. От едно общество на консуматори не може да се очаква проглеждане.
55
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки може да има собствено мнение, но когато си политик, имаш задължението да защитаваш единната политика на страната си. Другото е предателство. Не е демократично оправдание, написано от неграмотни ***. Шрьодер е платен предател. А Оруел е имал предвид именно КГБ-то.
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин купи Шрьодер, сега онзи ще трябва да връща пари.
53
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живее ЕС! Достатъчно ми е дори само това, че няма визи и не се редя на опашката на Третия свят. Каквито и проблеми да има Европа, в нея се живее сто пъти по-добре от другаде. Иначе защо всички емигрират именно там.
52
3
 
3
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Мястото на Русия е на бунището!
51
4
 
2
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Виждам, че някакъв миризлив нещастен комунист пише, че Русия щяла да пребъде! Голям смях! Руснаците винаги са били въшкарници и такива ще си останат нещастнико - и те са като тебе безмозъчни и ***!
50
2
 
5
 
! Отговори
Нагло НАТО преди 1 година
НАТО (рабирай САЩ) не спазиха договорките на Горбачов-Рейгън да не се разширяват на Запад(Горбачов или е голям наивник или предател или болен мозък,нарцис,който иска всички да му ръкопляскат)Когато наглеците почнаха да въоръжават Украйна,западни иструктори да обучават армията им и чашата преля.Русия поиска от САШ да даде гаранции,че Украйна няма да стане ядрена дтржава заплашваща Русия.Американците етествено им казаха ФАК.За Русия нямаше друг ход освен войната.ДЕМОНКРАТИТЕ го знаят,но искат смър
49
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 78 г. му пука на Шрьодер, естествено че няма да се разграничи от Путин, от там маже да паднат още пари
48
2
 
4
 
! Отговори
До Червеноармеец сто преди 1 година
Не се отнася за теб виртуозе на украинските вувузели!Прекрасен си сега си изкарваш много пари в Борисовата градина свирещ на кожени флейти!И ругаеш България и Русия!Ела в Трапоклово такива хюмове им правят дюзите да бумтят!Заслепен от пропагандата на ДьБь си готов да зееш отзад като комина на ТЕЦ 3 и да квичиш като пещерна ***!
47
4
 
10
 
! Отговори
Червеноармеец Стьопа преди 1 година
Уважаеми българи надявам се ,че сте доволни от ситуацията?Прекрасните янки съсипаха държава която можеше да изхранва 20 милиона и армията и беше май силната на балканите!Построихме ви енергетика и атомна централа които вашите предатели бясно искат да затворят!Това което постигнахте с нас днешните ви господари още крадат и разсипват!Целта им е да ви върнат на изходна позиция 1934 година без ток и асфалт!Но ние вече няма да ви помогнем защото ругахте и повръщахте срещу нас вашите братя!
46
2
 
7
 
! Отговори
Дядя Бидонкин преди 1 година
Аз дядя Бидонкин обещавам да съсипя Америка и света!Ще смажа белите супремасисти и ще ви наложа *** идеология!Черните ще ви станат господари и ще работите за тях докато те се излежават и продават крек!Ще се боря с Русия до последния укритос и до превръщане на Европа в територия от третия свят!Обещавам
45
2
 
8
 
! Отговори
Ериберто Копейкин преди 1 година
Искам евтина газ и петрол!Искам българските заводи да бумтят!Хората да имат работа и селското стопанство да лети!Искам да се раждат българчета!Уви с управляващи следващи демона Америка нищо от тези работи няма да стане!
44
2
 
9
 
! Отговори
Гумнечиц Хворобиев преди 1 година
Великия Владимир Владимирович винаги е с един ход напред!Така е и така ще бъде!Не може да нарушаваш природните закони и да наричаш мъжа медуза а жената плазмодий и да чакаш нещо да стане!В Русия има нормални принципи!Бог , отечеството, семейството всичко друго води до сношения с екстременти и повърни!
43
2
 
8
 
! Отговори
Хайнрих Пуфтеф преди 1 година
За жалост педрилната политика идваща от западаща Америка е на път да унищожи Германия прекрасна държава с култура и оглупяващо население лочещо бира и евтини вурстове!Цените растат населението е съветвано да не се къпе и да стои на студено!Да се затварят пръдни в буркани за да се топлят зимата!Пълен упадък!
42
2
 
9
 
! Отговори
Драгомир Шишев преди 1 година
Германия вече е мърлява клоака пълна с евгруси!Стари и истински политици като Хер Шрьодер я направиха велика!Сегашните тротъли я съсипват!
41
10
 
1
 
! Отговори
Ямболия преди 1 година
Браво на Германия. Така се прави с предатели. След руската агресия,Германия вече е по-твърда и така ще бъде занапред. Пак ще бъде лидерът на Европа и онази желязна Германия,с която всеки се е съобразявал. Но без фашизъм и диктатор,а лидер в НАТО за един мирен и демократичен Свят.
40
2
 
11
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Така е - който мисли, а не се подчинява яде дървото.
39
3
 
7
 
! Отговори
Респект Шрьодер! преди 1 година
Да припоним на американско подлизурческата аудитория, че досега нито Шолц нито Щайнмайер нито Макрон бяха при зеления принц.
38
9
 
4
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До помнещ --- Германия е била Бундес Републик Дойчланд някога и СЕГА пак е BRD. Онова изпосталяло парче, отрязано от Велика Германия отново принадлежи на Бундесите. Край на коминтерна, край на червените рубашки, а сърповете и чуковете влязаха в историята където им е мястото. Скоро и Блатная ще ги последва.
37
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е драги ми путлеристчета, нормално е да не го финансират официално.Това е равносилно да отвориш офис на ислямска държава.Банките също искат официален отговор за какво ще ползвате кредита,за да не станат съучастници в евентуално терористично финансиране.