Русия спря газа и на Финландия

Доставките ще приключат в събота
20 май 2022 16:01, Нели Христова
105
Русия спря газа и на Финландия
Снимка: БГНЕС

Руските доставки на природен газ за Финландия ще бъдат прекратени в събота сутринта, заяви финландската държавна енергийна компания Gasum, след като скандинавската страна отказа да плати на доставчика "Газпром" в рубли.

"Изключително жалко е, че доставките на природен газ по нашия договор за доставка сега ще бъдат спрени", заяви в изявление главният изпълнителен директор на Gasum Мика Вилянен. "Въпреки това ние внимателно се подготвихме за тази ситуация и няма да има прекъсвания в газопреносната мрежа", каза Вилянен.

Договорът за доставка ще приключи в събота в 7:00 ч. (04:00 ч. по Гринуич), заявиха от Gasum.

През април "Газпром Експорт" поиска бъдещите плащания по договора за доставка да се извършват в рубли вместо в евро, но Gasum отхвърли искането и във вторник обяви, че отнася въпроса до съда.

Запитан по въпроса, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че "е очевидно, че никой няма да доставя нищо безплатно".

Природният газ съставлява около 8% от енергийното потребление на Финландия, като по-голямата част от него идва от Русия. В усилията си да намали рисковете от разчитането на руския енергиен износ финландското правителство по-рано днес обяви, че страната е подписала 10-годишно споразумение за наем на кораб за терминал за втечнен природен газ (LNG) с американската компания Excelerate Energy.

"Терминалът за втечнен природен газ ще ни даде възможност да се освободим от руския газ", заяви пред репортери министърът на финансите Аника Саарикко.

В неделя Русия преустанови доставките на електроенергия за Финландия за една нощ, след като енергийната ѝ компания RAO Nordic предяви претенции за просрочени плащания, въпреки че недостигът беше бързо заменен.

Тази седмица Финландия, заедно със съседна Швеция, подаде молба за членство в НАТО, след като обществената и политическата подкрепа за алианса нарасна след нахлуването на Русия в Украйна. Москва многократно е предупреждавала Финландия, че всяка молба за членство в НАТО ще бъде "сериозна грешка с далечни последици". Р

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Радон Керанов преди 1 година
Руската санкция ще има гръмотевична последица - преместване на част от финландското телосложение от един крачол в друг!
84
1
 
4
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Тези имат дървета да се топлят хиляди години
83
1
 
2
 
! Отговори
Разбира се преди 1 година
А къде се изпари....крацията, екологията ,планетата ще разрушим ама кокала нейсе дели по равно, Евала на Западния стайлинггг,::)) е браво
82
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
халал да им е на рашистите...
81
2
 
9
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
До Анонимен 86: Всеки газ и нефт е скъп при краткосрочни договори и много по-евтин при дългосрочни. ЕС сами си докараха скъпият руски газ след като поискаха цената, която плащат да се определя от борсовите цени, а не от дългосрочни договори. Както казваха от Газпром: "Сами себе стреляли в ногу".
80
2
 
5
 
! Отговори
Импортозамещение преди 1 година
MS-21-300 / 310 е пътнически самолет от ново поколение със междинен обсег с потенциал от 163 до 211 пасажери. Първоначално за него беше планувано композитно крило, само че санкциите против Русия попречиха това да се случи. Резултат: Министерството на индустрията и търговията на Русия отпусна 4.4 милиарда рубли за създаването на руски материали за композитното крило. Росатом пое създаването на съветските аналози и вече имаше пробен полет на MS-21-300 / 310 създаден с новият руски материал.
79
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руската газ и нефт са най скъпите. Виж Украйна колко плати за руска газ и руски нефт.
78
3
 
5
 
! Отговори
До 84 преди 1 година
Леле!Ти си неннормален.
77
9
 
8
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
ЕС иска да мине без руски газ и нефт. Може, но да видим колко ще ни струва това. Да не забравяме, че отговорът на Русия се нарича "Импортозамещение". Русия пренастройва икономиката си за да не зависи от внос на техника и резервни части от Запада. Да видим кой ще спечели в това състезание. Аз все пак си мисля, че ще бъде Русия, защото Русия ще може да си произведе това, коети и липсва, но западната икономика без суровини не може да работи.
76
11
 
9
 
! Отговори
Qwerty преди 1 година
5млн страна оградена от Русия о от леда се правят на мъже, да ама няма газ, няма петрол, няма самолетите от къде да мината, няма на кого да си продават продукцията. Супер са, същите *** като балтийците.
75
10
 
4
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
До 71..... До есента я камилата, я камиларя, я Путин ще отлетят в небитието!
74
15
 
8
 
! Отговори
Дъртак преди 1 година
Търси се путтлеристи за постоянно фeлaицо Добро Zaплащане само във рубли
73
6
 
20
 
! Отговори
В договорите преди 1 година
Пише, че в случай на задържане или неполучаване на плащането доставката се отменя и договорите се прекратяват с неустойка от виновната страна. Западът сигурно си мисли, че в Русия ручат доматето с колците.
72
6
 
6
 
! Отговори
Змеят преди 1 година
До Анонимен 70То не било Сармат а било Cърма-с лозов лист или с зелев лист! Щели да убиват змея с кюфтета!
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 63. Лъжеш се. Договорът е от 1948 година, но вече не е валиден
70
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Местим. Лека-полека просията ще остане без деньги.
69
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яжте сега американски танкове!
68
19
 
8
 
! Отговори
РУСНАЦИ ЯЖТЕ САТАНА преди 1 година
ТУК ПИШАТ- ЗАПАДНЯЦИТЕ УЖ СЕ БОЯЛИ ОТ РУСКАТА РАКЕТА "САТАНА"АМИ РУСНАЦИТЕ ДА СИ ЯДАТ ЗАЛЧЕТА ОТ САТАНАТА, А ЗАПАДНЯЦИТЕ ВСЕ ИМ Е ЕДНО. АФИНЛАНДИЯ ИМА ГАЗАВА ВРЪЗКА- НОРВЕГИЯ-ШВЕЦИЯ-ФИНЛАНДИЯ.
67
6
 
5
 
! Отговори
дяконЪ преди 1 година
14:0(раната в ръката не пречи)Скоро Одеса....
66
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като им я спря, какво? Отказаха се от НАТО ли?