Германия обмисля национализация на участък от "Северен поток 2"

Правителството иска да отдели германската част на газопровода
24 юни 2022 22:30, Петя Славова
63
Германия обмисля национализация на участък от "Северен поток 2"
Снимка: БГНЕС

Германското федерално министерство на икономиката и опазването на климата обмисля планове за национализация на германския участък от газопровода "Северен поток 2" и свързването му с терминал за получаване на втечнен природен газ. Това съобщи Дер Шпигел, позовавайки се на свои източници.

Още по темата

Според него германското правителство иска да отдели германската част на газопровода от останалата и да я свърже с терминала за втечнен природен газ. "Северен поток 2" вече е свързан с разпределителната мрежа и участъкът може да транспортира газ директно до Южна Германия. Експертите обаче се опасяват, че повдигането и разделянето на тръбите ще създаде проблеми за околната среда. Освен това подобна работа ще изисква допълнителни одобрения.

Съществува и несигурност по отношение на правата на собственост. Nord Stream 2 AG е на ръба на фалита и е назначен временен управител, предава БГНЕС.

Но германските власти се страхуват най-много от контрамерки от страна на Русия, по-специално от ответна национализация на собствеността на германски компании в Русия. Министерството на икономиката все още не е коментирало плановете, но посочва, че въпросът за използването на съществуващата инфраструктура за връзка с терминала за втечнен природен газ е важен фактор.

По време на изложението SPIEF-2022 главният изпълнителен директор на "Газпром" Алексей Милер заяви, че "Северен порок 2" е готов да доставя газ за Германия по всяко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: ГазпромСеверен поток 2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
5
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
И кво ще правитв с празна тръба!?? Комунизма ли ще връщате с тия действия? Кой умен инвеститор ще инвестира в подобнаа страна, където няма сигурност за нищо!?
51
2
 
8
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
свалете санкциите и продължете строителството по евтино ще ви излезе и не се знаеконюктурата след време накъде ще наклони не се доверяваите на сащ за нищо
50
3
 
1
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
До Анонимен 57 - Благодарности за точните извадки. Не че не ги знаем що за стока са, но този път хептен им лъснаха червените дирници.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бойко Борисов:Това е нов 9-ти септември! ........Тома Биков: Комунистите отново взеха властта в Германия........... Атанас Атанасов: Виждаме дългата ръка на тайните служби на Германия за репресии срещу инакомислещите...........Христо Иванов: Германия отново нарушава всякакви човешки права, отнемат неприкосновената частна собственост и отнемат бизнес.............Слави Трифонов: Искам оставката на шефа на енергетиката в Германия и на цялото германско правителство. Репресират бизнеса.
48
0
 
12
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Комунисти... Капиталисти.... все един дол дренки.Все гледат келипира и да прецакат някого като не спират да убеждават народите си как те били правите и как водели към "светло бъдеще" а "врагът" бил лош и трябвало да бъде унищожен. ДА ПРИПОМНЯ НА ЗОМБЕТАТА... Капитализма си е изцяло ЕВРЕЙСКИ ПРОЕКТ за забогатяване на малка БИЗНЕС група експлоатиращи мнозинството... а Комунизма е СЪЩО изцяло ЕВРЕЙСКИ ПРОЕКТ за забогатяване На малка ПАРТИЙНА група хора експлоатираща мнозинството... Някаква разлика?
47
1
 
5
 
! Отговори
Ауууу... преди 1 година
...ми то нали ДЪРЖАВАТА е лошо нещо, нали Костака така крадеше , като лъжеше хората, ама в Германия живеят умни хора, не като...
46
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Nord Stream 2 AG е на ръба на фалита..." Ега ти демагогията. Прочетете в нета чия всъщност е тръбата, и се опитайте само да си представите как аджеба тия хора биха могли да фалират. Смях....
45
0
 
2
 
! Отговори
До 52 преди 1 година
Ъой ги е прочел но ти май не си я прочел. А прочети я
44
0
 
16
 
! Отговори
ДжадайМастер преди 1 година
до някакьвси си:Да бе, и точно рашките ще допуснат да бьдат ограбени! Всичко е пари и политзирване на по добри отношения между руснаците и германците, а туй че фон дер лайен кряка безразборно срещу русия това си е (грим под очите) пред останалите.
43
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля, че е време и ние да национализираме руските предприятия и имоти у нас! Нефтохим да си стане отново държавен.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 51 Ако искаш преди да коментираш прочети статията. :)
41
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И ако отсреща тръбата пресъхне ,каква ще е ползата! Пореден грешен ход на Германия! Не можеш да " национализираш" нещо което Не притежаваш!-:))) Даже още ще се изострят студените и без това отношения!-:))) Русия Германия!
40
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22 МСП/49 "Щяхме да имаме селско-сопанство в цялото му разнообразие,лека и тежка промишленост" И щяхме да фалираме през 15 години, както през Комунизма, защото тежката ни индустрия беше губеща, а "големия брат" СССР ни ограбваше леката, в замяна на ненужна, но ултраскъпа милитаризация.
39
2
 
18
 
! Отговори
22 МСП преди 1 година
До 21 век?//Ех, ако беше като СССР ,ситуацията щеше да е съвсем друга.Щяхме да имаме селско-сопанство в цялото му разнообразие,лека и тежка промишленост,а сега имаме сфера на ниско качествените услуги,нарко дистрибуция и проституция.Превърхахме се в пазар на отпадъчни продукти на ЕС.Концесиите с ЕС и не само с тях,за тях ограбвето на ценните български редкоземни елементи,а отровената природа,води и онкологичните заболявания за туземното население
38
3
 
10
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛЕН преди 1 година
хитроу тако ще могат да си пуснат руския газ и да твърдят, че не е, защото тръбите са на дойчовците
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Им шокед Слабите ученици сте така: първо извода, после мисленето. Но когато си слаб ученик не си се научил да мислиш, така че най-накрая грешен извод и последващо грешно мислене, за да го докараш до грешния извод.
36
0
 
38
 
! Отговори
Им шокед преди 1 година
Всичко което комунистите ни говореха за запада...се оказа вярно.
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 42 Явно си нямаш представа за какво говориш. Това не е изненада, във второто изречение се крие отговора на това ,защо се напъваш.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39 Работата в бюрата за отпускане на бързи кредити вече така ли се нарича помпозно "финансовия сектор"?
33
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 31 "Март месец германия национализира дъщерното предприятие на Газпром (Газпром Гмбх), явно с надеждата да има газ в неговите хранилища!" Явно си нямаш представа за какво говориш. Национализацията беше, за да се гарантира стабилността на системата, поради инфраструктурата, която е/беше под контрола на Газпром Германия и няма нищо общо с това колко газ е имало в хранилищата им по това време.