Как се прикриват милиарди, за които се предполага, че са на Путин?

Колко богат всъщност е руският президент
25 юни 2022 14:35, Петя Славова
139
Как се прикриват милиарди, за които се предполага, че са на Путин?
Снимка: БГНЕС

Как се прикрива пътят на милиарди, които вероятно принадлежат на Путин? Мрежа от разследващи журналисти проследи различни авоари и имоти - дворци, яхти и банкови сметки, за които се твърди, че са на руския президент.

Колко богат е всъщност Владимир Путин? Един непубличен домейн от Русия предизвиква редица интересни въпроси, защото става дума за яхти, дворци, банкови сметки и имущества на много от доверениците на Путин. Германски разследващи журналисти от общественоправните медии WDR и NDR проучиха този въпрос, предава "Дойче Веле".

Когато след началото на руската инвазия в Украйна на руския президент Владимир Путин бяха наложени санкции, това изглеждаше по-скоро като символичен акт, тъй като на хартия той не притежава нищо съществено. И все пак по информации в медиите Путин притежава луксозен дворец на Черно море, а малко преди да започне войната в Украйна една луксозна яхта, за която се твърди, че е негова, на бърза ръка се прибра от Западна Европа обратно в Русия.

Още по темата

Бивши довереници на Путин, превърнали се в негови разобличители, в миналото са описвали системата на Путин така: близки приятели и доверени лица на руския държавен глава, обикновено олигарси от неговия най-близък кръг, държат дворци, яхти и друго богатство, до което той винаги има достъп. За съществуването на такава система говорят и разкритията около т.нар. „Панама пейпърс“. Така например след публикациите за двореца на брега на Черно море много бързо приятелят на Путин Аркадий Ротенберг обяви публично, че имотът е негов, а не на руския президент.

Повече от 80 фирми

Разследване на журналистическата мрежа Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), заедно с онлайн изданието Meduza и редица медийни партньори, сред които и германските NDR и WDR, разкри, че много от приписваните на Путин обекти кой знае защо се управляват от едно и също място: всички те очевидно използват общия  домейн "LLCInvest.ru". Изтекли информации показват, че този домейн в интернет и принадлежащите към него адреси за електронна поща се използват за управлението на много фирми с имущество, принадлежащо на доверени лица на Путин. Към тях спада и въпросният луксозен черноморски палат. Над 4,5 милиарда щатски долара изглежда се управляват от въпросната инвестиционна система LLC, в чийто състав влизат повече от 80 фирми.

Наред с въпросния дворец на брега на Черно море, от OCCRP са открили в структурите на LLC Invest и една вила северно от Санкт Петербург, родния град на Владимир Путин, добила известност в обществото като „дачата на Путин“, която той редовно използва.  Други находки са къща за почивка в зимен курорт, недалеч от границата с Финландия, където е омъжена дъщерята на Путин, освен това една яхта и дори една авиокомпания с няколко самолета "Фалкон".

Всички тези фирми явно се администрират или от мейл-адреси на LLC Invest, или те самите използват едноименния домейн. Разследващите журналисти са открили в тези структури и доста авоари: редица руски организации с нестопанска цел, чиито имена рядко се споменават публично, също са част от структурата на LLC Invest и притежават изненадващо тлъсти банкови сметки. Една от тях, чието име в превод гласи „Развитие на аграрни инициативи“, и която е основана от руския олигарх и личен приятел на Путин Генадий Тимченко, има по сметките си стотици милиони долари. Самият Тимченко отказа да коментира този въпрос.

"Само подписвам документи"

"Въпросната LLC Invest е нещо като кооператив или обединение, чиито членове си поделят собственост, която могат и да си разменят", казва руски експерт по въпросите на корупцията, пожелал да остане анонимен. Според него фирмите от LLC Invest имат и други неща, които ги свързват, освен домейна и електронната поща: понякога те имат общи управителните директори и дори еднакви пощенски адреси.

Журналистите са се обадили на няколко от директорите на тези фирми, но всички са отрекли да имат нещо общо с имуществото на Путин. „Само подписвам документи“, е заявил един от тях. „Знаете ли, че понякога и бездомници са вписани като управители на фирми? Аз не съм бездомник, но също като тях само подписвам документи и не се интересувам от детайлите“, е казал той. Освен това разказал, че в миналото действително е имало случаи на прикриване на руски авоари и пране на пари, за които са били използвани паспорти и подписи на бездомници.

Друг знак за това, че голяма част от това богатство най-малкото може да бъде ползвано от руския президент, дава Централната банка на Русия. Нерядко нейни служители фигурират и като управители на фирми в LLC Invest. Самият домейн, както и мейл-адресите пък се предоставят от фирма, която принадлежи на банката. В медиите тя е наричана също и „банката на Путин“, тъй като е собственост на някои от най-доверените лица на президента, сред които е например Юрий Ковалчук.

Бивш експерт на американската служба OFAC, отговаряща за санкциите, заяви във връзка с разкритията около LLC Invest, че тази структура е много съмнителна и е трудно да се намери безобидно обяснение за нейната същност. Той предполага, че е възможно чрез нея да се заобикалят санкциите, наложени на олигарси или на Централната банка.

Проектът "Russian Asset Tracker"

В рамките на проекта за проследяване на руски активи ("Russian Asset Tracker") разследващи журналисти от целия свят са успели да установят пътя на милиарди долари, които по прикрит начин са обвързани с руски олигарси от списъка на санкционираните лица.

В Германия се подготвя втори закон за налагането на санкции, който ще визира вече и имущества с неясен произход като самолети, къщи или яхти, казва в тази връзка Конрад Дъфи от гражданското движение Finanzwende. „Вярно е, че бяха наложени санкции на олигарсите около Путин, но през последните години видяхме колко бързо те успяват да изградят фиктивни структури и как чрез подставени лица се прикриват активи. А това изключително затруднява ефективното приложение на санкциите“, казва той.

Междувременно говорител на Путин заяви, че всички споменати в разследването имущества нямали нищо общо с руския президент. Финансовите активи, свързвани с домейна LLC-Invest, нямали абсолютно никаква връзка с Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
3
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Предполагат врачките.
112
2
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 1 година
Как се прикрива предполагамото ядене на пеленачета от путин, няма ли да ни обясните?И как успява да си крие л...ната, за да дразни британското разузнаване което неуслешно рови в тоалетните с оцапани ръце, но напразно.
111
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А как се прикриват милиарди,за които се предполага,че са на Борисов?
110
4
 
9
 
! Отговори
sofeto преди 1 година
А обикновенният руснак се налива с метилов спирт за да избяга от путинската реалност!
109
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той има малък апартамент и стара "Лада"
108
4
 
4
 
! Отговори
HBK преди 1 година
Руските болшевики не са се променили още от времето на Щурма на Зимния дворец. Путин е само знамето на КГБ-истката банда, която ползва "именията" на Путин. Нещо като Тодор Живковите резиденции, някои от които той изобщо не е посещавал. Най-вероятно Путин (поредния, де) яе бъде изпратен в Санаториум (към края на годинат), откъдето ще бъде отпратен към (най-веротно) - дворецът в Геленджик. Петима руски КГБ генерала ще избреат измежду себе си следващия наследник (може дори със същото име).
107
6
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
ска пани американски ченгета правещи се на журналисти.
106
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди двадесет години се писа , че Путин е от Грузия и дете от третия мъж на майка му. Оставен в държавно училище за отглеждане. Сега се пише , че е от Сан Петербург. Много мъгла около Путин
105
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все надничаме в чуждия двор а нашия до колене сме в л....а !
104
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
крадците ЕС не могат да преживеят че Путин за разлика от тях е държавник и мисли само за родината си , затова пускат слухове и лъжи. Такива като кики дето мечтата му е да се накраде и да легне с секретарката си ленче това е големия успех за тях те путин няма да го разберат никога нито наполеон бисмарк или екатерина велика, за тия айдуци в ЕС успеха е да се накрадеш и да оплячкосаш родината си или изобщо някой
103
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
наш кокорчо знае
102
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не се прикриват, защото ги няма.
101
9
 
8
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Затуй го е страх да не го утепат горкия, щот някой друг ще му харчи милиардите а и всички знаят че богатите на отиват в рая.
100
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както си искате пишете колко си искате и какво си искате ваща демокрация е само на документ тя е лъжлива и диктатура убедихте се сами как ни лъжат бг медии за украина
99
2
 
15
 
! Отговори
стар комунист преди 1 година
Е, бах ти и прустаците тук! Не гледайте чуждите паници,защото те имат откъде да се пълнят , ами вижте и питайте нашите крадци откъде напълниха техните си сметки! Голтаците ставате вие дето ги подкрепяте и им подгъзувате!
98
1
 
10
 
! Отговори
ГОЧО преди 1 година
Предполага се, може би са, майче са, Чух че са, казаха ми, мисля че сапазправят че са.... на Путин! Истинските новини!!!
97
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 107. И западните лидери правят всичко възможно за това. Те съвсем насериозно са взели твърдението, че лъжа, повторена 100 пъти става истина.
96
9
 
1
 
! Отговори
Незабравка преди 1 година
Докато неговите хора се бият срещу най добрите хора на света той се разхожда с яхтата си и съм го виждала лично как се излежава на дивана в двореца си. Това е за Нунбергси процес.
95
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Вероятно" е една от любимите и най-често използвани думи на противниците на Русия и Путин.
94
2
 
6
 
! Отговори
Иван преди 1 година
До БългаринАми гладувай си и трепери от студ свободно! ***!!!