Новата военна тактика на Русия в Украйна - бавно и с по-малко жертви

Стратегията на Москва е от времето на Първата световна война
28 юни 2022 21:30, Йоана Цонева
10
Новата военна тактика на Русия в Украйна - бавно и с по-малко жертви
Снимка: БГНЕС

Седмици на ожесточени боеве, неизброим брой жертви и непрестанни обстрели отнемат на Русия преди изтощените украински защитници на Северодонецк да получат заповед да напуснат тлеещите останки на града.

"Да оставаме на разбитите на парчета позиции в продължение на много месеци, само за да останем там, няма смисъл", заяви Сергей Гайдай, губернатор на по-широкия регион, по украинската телевизия в петък.

Според сведенията 90 % от сградите на индустриалния град са повредени, повечето от около 100 000-те му жители отдавна са изчезнали, а стратегическата му стойност е ограничена, тъй като в него се намира само един химически завод.

Но превземането му, потвърдено и от двете страни в събота, вероятно ще бъде приветствано от Русия като доказателство, че преминаването от ранните и неуспешни опити за "светкавична война" към много по-бавна офанзива, която разчита повече на обстрел на далечни разстояния, отколкото на близък бой, се отплаща, пише Том Балмфорт в анализ за "Ройтерс".

Северодонецк ще бъде най-големият украински град, който Русия е превзела, след като миналия месец превзе пристанището Мариупол.

"Нашите военни промениха тактиката си", каза един от руските правителствени служители.

"Те вече знаят как да го направят. Да, това е бавно, но стратегията работи и означава много по-малко жертви", каза служителят, който отказа да бъде назован, защото не е упълномощен да говори по темата.

Конрад Музика, военен анализатор от Полша, заяви, че тактическата промяна означава, че Москва може да ангажира по-малко войски за офанзиви на фона на непотвърдените западни предположения, че Русия изпитва проблеми с човешкия ресурс.

"Каквото и да са направили, то работи за тях", казва Музика.

"Друг е въпросът, че не знаем какво се случва с украинците, с техния личен състав, загуби и т.н. От тяхна гледна точка официално всичко е розово. Но със сигурност не е така."

Москва нарича инвазията си, започнала на 24 февруари, "специална военна операция" за защита на рускоговорящите от украинците, които възнамеряват да приемат Киев в НАТО - ход, който Русия твърди, че не може да приеме.

Западът и Украйна твърдят, че Русия води неоправдана агресивна война, целяща да спре законното придвижване на Киев на запад, и обвиняват Кремъл, че се опитва да възстанови части от Руската империя.

Падането на Сeверодонецк оставя само още едно голямо селище в украинската Луганска област извън контрола на Русия и нейните пълномощници - близкия град близнак Лисичанск, който се намира от другата страна на река Сиверски Донец и на високо място, което затруднява превземането му.

Луганск е един от двата региона, които съставляват по-широкия район на Донбас, чието превземане от руските сили от името на прокси сепаратистите е определяно от Москва като една от основните ѝ цели.

Още по темата

Украински анализатори твърдят, че Киев принуждава Русия да плати висока цена за пълзящия си напредък.

Те казват, че продължителността на периода, в който защитниците на Северодонецк се задържаха, забави руските усилия на други места и "изсмука" ограничените ресурси на Москва.

"Силите ни трябваше да се изтеглят и да извършат тактическо отстъпление, тъй като на практика там не остана нищо за защита", каза Олександър Мусиенко, военен анализатор от Киев.

"Там не беше останал никакъв град и, второ, не можехме да позволим те (украинските сили) да бъдат обкръжени. Всичко можеше да бъде много по-лошо, ако руските войски бяха успели да превземат Северодонецк за един ден преди три седмици", каза той.

Един от московските военни анализатори, пожелал анонимност, позовавайки се на руските закони за военна цензура, сравни боевете около Северодонецк с Първата световна война, като заяви, че през последния месец руските сили са напредвали само с около 100 метра на ден.

Според него на този етап от конфликта целите на Русия не са толкова свързани със завладяването на територия, колкото с нанасянето на максимални загуби.

"Стратегията на Русия е от времето на Първата световна война - да сломиш противника си. Тя може да проработи - има някои доказателства, че украинският морал е проблем", каза анализаторът.

Ако Русия продължи да прилага същата тактика, настъплението ѝ срещу Украйна, която твърди, че току-що е получила нови американски оръжия с голям обсег, предназначени да ѝ помогнат да се справи с руската артилерия, може да се проточи.

Русия все още е изправена пред сериозни пречки в кампанията си за контрол над Донбас, тъй като Украйна все още контролира почти половината от Донецка област - другия регион, към който се е насочила, включително силно укрепените градове Славянск и Краматорск, които са по-големи от Северодонецк.

Вниманието на Русия бързо се насочва към град Лисичанск от другата страна на реката, където украинските сили имат силно укрепени позиции - последната голяма част от Луганска област, която тя не контролира.

"Трябва да разберем, че те (Русия) вероятно ще се опитат да атакуват града от две или три страни", каза Мусиенко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
1
 
! Отговори
Мхмм... преди 1 година
Да, новата военна тактика на Русия е - тая седмица думкаме един МОЛ, другата училище, третата болница и продължаваме напред...