Зеленски: Украинската армия е в трудна ситуация, в Донбас е тежко

Украинският президент сложи край на дипломатическите отношения със Сирия
Обновена: 30 юни 2022 08:54 | 30 юни 2022 07:10, Петя Славова
64
Зеленски: Украинската армия е в трудна ситуация, в Донбас е тежко
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Воладимир Зеленски призна в сряда, че украинската армия се намира в много трудна ситуация в Донбас, в района на градовете Лисичанск, Авдеевка, Артемовск (Бахмут).

Още по темата

"Също така в Донбас, Лисичанск, Авдеевка, общините в посока Бахмут - ситуацията там остава много трудна и много тежка", каза Зеленски във видеообръщение в Телеграм.

Украинският президент заяви, че властите на страната правят всичко възможно да получат модерни артилерийски системи от западните съюзници, за да "отговорят правилно" на настъплението на войските на сепаратистките Донецка и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), действащи с подкрепата на руските въоръжени сили, предава БГНЕС.

Първите руски бойци от специалните части влязоха в Лисичанск, заяви в сряда чеченският президент Рамзан Кадиров, като отбеляза, че градът "скоро ще бъде освободен от украинските окупатори".

Междувременно офицерът от Народната милиция на ЛНР Андрей Марочко не изключва, че петролната рафинерия в Лисичанск вече може да е превзета от силите на ЛНР и руските въоръжени сили.

Магистралата, свързваща Артемивск и Лисичанск, е блокирана от военните на ЛНР и Русия, като доставките на Въоръжените сили на Украйна за Лисичанск са напълно прекъснати, заяви пред ТАСС Виталий Киселев, помощник-министър на вътрешните работи на ЛНР.

Също така украинският президент обяви снощи, че слага край на дипломатическите отношения със Сирия, след като режимът в Дамаск призна независимостта на проруските сепаратистки републики в Донецк и Луганск, подкрепяни от Русия от 2014 г., предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Вече няма да има отношения между Украйна и Сирия", заяви Зеленски във видео в Телеграм, твърдейки, че "натискът на санкциите" срещу Дамаск, съюзник на Русия, "ще стане още по-голям".

"Това е незначителна история", отбеляза с пренебрежение той, предпочитайки да акцентира върху подписването в Брюксел на споразумение за режим на "безвизов превоз" на товари от Украйна в Европейския съюз.

Вчера Сирия обяви, че признава т. нар. Донецка и Луганска народни републики в Източна Украйна за независими и с това стана първата държава (след Русия), която го направи.

Това не е първият случай, когато Сирия изразява подкрепата си за територии, признати от Русия за независими. През 2018 г. Дамаск призна независимостта на сепаратистките райони Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

Сирия и Русия са съюзници от десетилетия, но връзките им станаха значително по-тесни при сирийския конфликт и военната намеса на Москва от 2015 г. насам на страната на режима на Башар Асад.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Зелето е поискало от САШ да прекратат войната ,но не им е позволено ,затова до последния украинец !
47
0
 
3
 
! Отговори
тя преди 1 година
Слагай оръжие бе , докато имаш още време !
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според клипчетата в ютуб, инстаграм, факбука весели украински войни трепят като пилци рашистите. Що тъй бе Зелений пропагандната машина не е синхронизирана с това което говориш ... ааа ся разбрах всичко е тактически номер-блъф и понеделник след като фалират за пореден път ще обърнеш хода на войната
45
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до БобКак е да коментираш от хамака на Бъндивил и да тролиш?
44
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До в крайна сметка, колега много е жалко че войната се води между два братски народа и повярвай ми на българите много ни е тежко и мъчно за това. Ние очакваме двете страни да намерят правилното решение и намесата на САЩ на НАТО и на Запада е пречка за постигане на мира. Запада е лицемерен и просто използва Украйна срещу Русия разберете го това.
43
1
 
8
 
! Отговори
Бесарабин преди 1 година
по многото коментари виждам че този кумик вече на никой не е интересен и вече спряхада му ръкопляскат.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БРЕМЕННИ ЛИ СА?...
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците имат 10 пъти по-малко военна техника около Лисичанск и е логично да отстъпват вместо да чакат да бъдат пленени или убити...
40
14
 
20
 
! Отговори
Боб преди 1 година
До 34 Мисля, че и за преговори е късно вече. Зеленски губи и няма какво да предложи на масата за преговори..освен да капитулира! И даже не Русия, а неговите западни приятели, ще го натиснат, защото не искат са се самоубият икономически..Другия сценарий е Нато да се намеси и да ескалира, но невярвам..
39
2
 
18
 
! Отговори
40 преди 1 година
Е след толкова успешни отстъпления какво да е ! Ей тоя Зелник не вижда май че САЩ са решили с цената на всичко да затрият украинския народ само и само да си начешат руската краста !
38
2
 
14
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Освин това на Украйна и свършиха амуницийти за съветските оръжия..не произвеждат, само в Русия и нема от къде да си купят, САЩ нямат също, Русия ги и изкупила на световния пазар..Все пак от 2014 се бият, все някога ще свършат. Нато трябва цялата им арми само с натовски оръжия да въоражи..но няма време и пари..
37
2
 
18
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Тоя сигурно си мисли, че е новият Че Гевара, я как се е барнал на снимката... Ми не е, ще завърши безславно на бунището на историята и само неговият народ ще го помни и проклина..
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски да спре да лети в облаците, все пак не е малко дете. Незабавно да сложи оръжие и да поиска мир. Вече загинаха твърде много хора по негова вина.
35
2
 
20
 
! Отговори
Боб преди 1 година
В момента Нато и Запада губят войната на бойното поле, също губят и икономическата война срещу Русия..В резултат на санкциите, инфлацията и цените в Европа и САЩ удариха покрива..Вай дън толко отчаян иска да фиксира цената на петрола хаха ха Тоест иска Русия да продължава да му дана петрол ама безплатно..все една купувача сам да си определя цената на стоката. Единствена медийната война печели Запада..
34
1
 
21
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Алоооууу, "режимът" в Дамаск, е законно избрано правителство. Режим си ти, наркоман сплескан, след като направихте майдана 2014-та.
33
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зеленски трябва да спре да мисли за Донбас и Крим. и да поиска мир на време. Русия ще се обедини на западните си граници. Може да не е била такава целта но така се получава. Запада понеже се опитва да разединява и на практика сплотява хората срещу себе си защото е доста агресивен.
32
32
 
2
 
! Отговори
В крайна на сметка преди 1 година
1. Руските танкове са в Украйна. 2.Русия е агресор за целия свят..освен КНДР , Сирия и Венецуела...3. Путин ще влезе в историята с това злодеяния...война срещу братски народ.4. Опорките.. ама от 2014г, загинали са над 14 000, бомбардирали са Донецк....колко жертви още трябва да има за да се задоволи чудовище Путин.... 5. Путин ще доведе света до Трета световна война...,дано тогава тези които лазят пред него са доволни.
31
8
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До Боб----''Свобода или смърт'' - толкова е просто за свободните и толкова сложно за робите.
30
2
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
До АнонименУкраинците могат да напускат страната си, правят го с милиони.
29
4
 
15
 
! Отговори
Боб преди 1 година
Абе искат да сменят господаря си- от Русия да станат роб на САЩ..хубаво, ама чак на такава цена да загубят половината си държава, най богатата индустриална част,излаза на море и възможност за транспорт, инфраструктурата и армията, хиляди убити, милиони без дом и избягали, заеми , срината икономика..Това единственият народ, който е готов да емре за да стане САЩ колония..