"Газпром" намали наполовина доставките на газ за Словакия

Обяснението било технически проблеми
1 юли 2022 09:50, Петя Славова
5
"Газпром" намали наполовина доставките на газ за Словакия
Снимка: БГНЕС

"Газпром" е намалил наполовина доставките на газ за Словакия, заяви в интервю за излизащия в Братислава вестник "Правда" генералният директор на държавната компания "Словашка газова промишленост" Рихард Прокипчак, цитиран от ТАСС.

Още по темата

"Намаляването на доставките продължава. Преди две седмици спадът беше с 10 на сто, преди два дни спадна с 30 на сто, а вече е с 50 на сто. В момента получаваме два пъти по-малко от договорените обеми", казва Прокипчак.

По думите му "Газпром" обяснява намаляването с технически проблеми на агрегатите от "Северен поток 1" и трудностите с транзита през Украйна.

Прокипчак изтъква, че Словакия плаща само за количествата, които получава, и се стреми да замести липсващите с доставки от други източници, за да запълни газохранилищата си за зимния период, предава БТА.

Според него не е изключено доставките от Русия напълно да спрат и компанията вече активно работи, за да гарантира, че Словакия ще има газ при подобен сценарий. Плановете предвиждат към края на 2023 г. страната да покрива до 65 на сто от нуждите си с норвежки газ или със закупуването на втечнен газ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Словакия работи активно, ама резултат няма.
2
0
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
То и ние планове имаме и вече ги осъществяваме "Парното и топлата вода поскъпват с близо 30 процента средно за страната, съобщи БНР.Решението на енергийния регулатор е окончателно и влиза в сила от днес"
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Плановете предвиждат към края на 2023 г. страната да покрива до 65 на сто от нуждите си с норвежки газ или със закупуването на втечнен газ" ___________________ Плановете ги правехме преди да наложим санкции на Русия. Плановете сега не са това, което бяха.