Животът на Навални - над главата му портрет на Путин, от високоговорителя "Слава ФСБ"

Руският опозиционер описва живота си в наказателната колония
2 юли 2022 18:20, Анисия Иванова
65
Животът на Навални - над главата му портрет на Путин, от високоговорителя "Слава ФСБ"
Снимка: Facebook

Руският опозиционер Алексей Навални, който през юни беше преместен от наказателна колония с общ режим в такава със строг режим, описа ежедневието си в затвора, сравнявайки го с живота на руския президент Владимир Путин.

"Всички останали имат обикновени решетки, но моите са 6-метрови - такова нещо съм виждал само в нашите разследвания за дворците на Путин и Медведев", написа Навални в петък, 1 юли. Той смята, че за него е била създадена специална зона от типа "затвор в затвора" със стая с три шевни машини.

"Имам високоговорител, от който звучат песни като "Слава на ФСБ". Мисля, че и Путин има такъв. Тук обаче приликите приключват", пише иронично Навални.

Политикът описва ежедневието си така: събужда се в 6 часа сутринта и след бърза тренировка, закуска и претърсване отива на работа. "В работата седите седем часа на шевната машина върху столче под височината на коленете. Има 15-минутна обедна почивка. След работа продължаваш да седиш. Няколко часа на дървена пейка под портрета на Путин. Това се казва "образователни дейности. В събота работен ден е 5 часа и отново седиш на пейка под портрет.

Неделя на теория е почивен ден. Но в путинската администрация, или където и да са ми направили уникалното ежедневие, знаят много за почивката. В неделя седим в стая на дървена пейка 10 часа.

Не знам кой може да бъде "възпитан" с подобни дейности, освен само изкривен инвалид с болки в гърба. Но може би това е смисълът. Но вие ме познавате, аз съм оптимист и търся светлите страни дори в мрачното съществуване. Забавлявам се колкото мога повече. Докато шия, научих монолога на Хамлет на английски. Всъщност, приятелите ми от смяна казват, че когато затворя очи и мрънка нещо на Шекспир като "в твоите оризони да бъдат запомнени всичките ми грехове", изглежда, че призовавам демон. Ама и на ум нямам: призоваването на демон би било нарушение на правилата на вътрешния ред.", пише Навални в Instagram.  

Според политика адвокатите му не могат да се срещнат с него, без да чакат 5-6 часа - толкова време те трябва да прекарват всеки път в чакалнята.

"Алексей, както винаги, пише с ирония. Но нека да поясня - става дума за изтезания", пише Леонид Волков, сътрудник на Навални. Според него се правят опити политикът да бъде лишен от всякакви контакти с външния свят, а здравето му да бъде влошено. "Алексей има проблеми с гърба, които вече се обостриха миналата пролет. Сега режимът му е организиран така, че той седи в неудобна поза по 70-80 часа седмично", обяснява още Волков.

Специално за Навални предвиденото време за срещи с адвокатите му се припокрива с други неща или събития от графика в затвора. Така например той е принуден да избира между разговор с адвоката си и хранене или възможност да се изкъпе. Времето за самите срещи също е ограничено, допълва Волков.

"Всичко това е много сериозно и много опасно. Алексей не е привърженик на оплакванията. Сега пише за случващото се в такъв лек стил, но това е наистина много лоша новина и причина да дадем знак по възможно най-ясния начин", призовава Волков.

Навални влезе в затвора, след като през февруари Симоновският районен съд в Москва промени условната му присъда по делото "Ив Роше" в 3,5 години затвор, припомня "Дойче веле". Формалната причина е, че политикът не бил регистриран в Комисията за изпълнение на наказанията. Навални и адвокатите му напразно се опитаха да убедят съда, че по това време опозиционерът се е лекувал в Берлин след отравяне с "Новичок".

На 22 март Алексей Навални бе осъден на 9 години строг режим за "измама и неуважение към съда". След това той беше изпратен с конвой до колонията със строг режим в Мелихов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Навал преди 1 година
Ех, какви българи пишат тук, с добро сърце, ама нещо не съчувстват на Навални, викат, 100 тояги още на тоя, дано да умре и се радват, че го тормозят в затвора. Хубави и добри хора са българите, даже ако може ще помогнат безплатно на охраната на затвора да тормози човека. Според поддружниците на Путин е добре да се издевателства над някой по-слаб и това ги прави щастливи. Радвам се, че така ви се оправя настроението.
41
2
 
3
 
! Отговори
ДаКастрирамеПаситто преди 1 година
Там да изгние, копеуето му с копеуе!
40
5
 
7
 
! Отговори
тя преди 1 година
Стига сте ни занимавали с един обикновен предател !
39
6
 
5
 
! Отговори
@ преди 1 година
До АнонименАми примерно адвоката му записва и ги предава на човека, който поддържа профила му... Ей голям Айнщайн си, пиел от килията : ) За нищо не я ползвате тази глава драги ***.---Навални иначе се опитва да влезе в обувките на Мандела, това е ясно. Заради това се върна и търпеливо ще чака времето си.
38
3
 
5
 
! Отговори
39 и 47, преди 1 година
За евреите не знам, но със сигурност българите са най-големите продажници.- На Русия, на империята на Злото!
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде да вземат там наште Кирчо и Кокорчо да шият гоблени!
36
7
 
4
 
! Отговори
Да не забравяме преди 1 година
До Анонимен39 Все пак този национален предател е евреин ! Като останалите 90% продажници .
35
4
 
10
 
! Отговори
Ей преди 1 година
Ей тъй да я наредиш: "пише Навални в Instagram.". Строг, строг, колко да е строг затвор с интернет и инстаграм?
34
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това проклето джудже, изби всичките се политически опоненти, само Навални остана. Не знам как нормален човек може да симпатизира на такъв отмастителен и лош човек.
33
0
 
0
 
! Отговори
:-( преди 1 година
До Гиб МелсънИма някаква прокоба над групата Ласковьй май. Мярнах в руския интернет съобщение но помислих че е фалшива новина. Жалко за Юрий Шатунов. Беше добър певец.
32
8
 
5
 
! Отговори
someone преди 1 година
така е като лапкаше пачки от Запада ти беше сладко, радвай се че не копаш камъни някъде лентяй смотан
31
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бре , че и там ли слушат ФСБ ?!
30
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Виждаме че товарищ Навални най накрая работи истинска работа- шивач, т. е. има шанс най после да се научи да си изкарва прехраната с труд. Досега той "работеше" като опозиционер. Ще може и да събере годинки за стаж, както и материал за бъдещата си автобиография, която естествено ще бъде издадена в чужбина. Изобщо, той.не е съжаление. Пък и не забравяйте че сам реши да се върне в Русия. Знаеше че ще го тикнат в затвор и пак се върна
29
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Перфектната съдба на един национален предател
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Делото беше по жалба на фенския директор за русия Бруно Лепру а миналата година на 15 октомври френския съд отхвърли обвиненията на навални към компанията за клеветнически доноси
27
7
 
7
 
! Отговори
Future преди 1 година
Навални ще бъде свободен едва след въвеждането на Новия световен ред от Джоузеф Байдън. Времето работи за Навални...
26
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги съм против смъртните наказания, но... садистът Путин трябва да бъде обесен! Този надмина най- свирепите северно корейски диктатори!
25
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да не е очаквал 6 звезди спа
24
17
 
3
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Неделя на теория е почивен ден. Но в путинската администрация, или където и да са ми направили уникалното ежедневие, знаят много за почивката. В неделя седим в стая на дървена пейка 10 часа. -----------------------------------------------------------Е не почиваш ли ? Почиваш ... Кво ривеш либераЗче?
23
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Къде го пише това Навални?Строг режим пък плюе владтта в Москва. Тия руснаци са по либерални и демократични от Сащ. В Сащ затворниците в строг режим в Гуантанамо нищо не пишат...