Фон дер Лайен: ЕС да се готви за пълно спиране на руския газ

Вносът на втечнен природен газ от САЩ се е утроил
6 юли 2022 13:54, Елка Василева
109
Фон дер Лайен: ЕС да се готви за пълно спиране на руския газ
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съюз трябва да се подготви за "цялостно прекъсване" на доставките на газ от Русия, заяви днес председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от ДПА.

Още по темата
Фон дер Лайен каза, че комисията възнамерява в средата на юли да представи план за действие при извънредни ситуации в целия ЕС, за да бъде гарантирано, че "газът тече натам, където от него има най-голяма нужда", ако доставките на синьото гориво от Русия спрат напълно.

Председателката на комисията информира Европейския парламент в Страсбург за напредъка на блока в намаляването от зависимостта от вноса на руска енергия на фона на войната в Украйна. ЕС наложи санкции заради инвазията, в отговор на което Русия спря някои доставки.

Фон дер Лайен каза, че вносът на втечнен природен газ от САЩ се е утроил в сравнение с 2021 г., а средният месечен внос на руски газ по тръбопровод е спаднал с една трета.

Тя отхвърли призиви за забавяне на преминаването на блока към възобновяеми източници на енергия на фона на растящата енергийна криза в ЕС. "Новата среда на сигурност е най-добрият аргумент за ускоряване на въвеждането на възобновяемите източници на енергия", каза Фон дер Лайен и добави, че тези източници на енергия предоставят "независимост от руските изкопаеми горива".

По нейните думи едно продължаване на конкурирането за ограничени количества изкопаеми горива би довело единствено до допълнително повишаване на цените и би "напълнило хазната на (руския президент Владимир) Путин".

"Очевидно е, че Путин продължава да използва енергията като оръжие", заяви Фон дер Лайен и добави, че Русия вече е прекъснала газовите доставки на 12 страни членки на ЕС.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така,така обратно не в 19 а направо в 18 век ще се върнем,НО сме евроатлантици без да осъзнаваме,че сме смешници.
94
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Яка новина - САЩ утроили износа на втечнен газ от 3 танкера на 9 и така ще заместят руския газ. Като наредят танкери един зад друг през целия Атлантически океан, тогава може и да го заместят. А то само пък ЕС да имаше нужда от руски газ, та да е възможно да компенсират нуждите. Но САЩ и ЕС ще заповядат на целия свят да не работи с руски газ, че да има за тях, вЕрвайте ми
93
0
 
12
 
! Отговори
SS преди 1 година
Една тежка зима и рецесия и прогнозирам ,че ЕС ще се разпадне ! Или ще бъде толкова сериозно разклатен ,че съществуването му ще е под въпрос ! Къде обаче сме ние е най важното ? И как ще оцелеем като сме най бедни ? След разпада на ЕС (дай боже) е лесно ! Народен съд ,конфискации на имущество за нац. предатели и идване на правителство за национално спасение !
92
0
 
15
 
! Отговори
Км преди 1 година
Погледнато от космоса,през зимата ЕС ще е едно голямо тъмно петно.
91
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89 Не разбираш манталитета на германците. Прибирането на дребните центове е свързано с това, че това е ДОГОВОРА, който сте сключили: някой то продава ТОЧНО на тази цена. Не на цена с два цента повече. ЗАТОВА си ги прибират. Съшо така не разбираш концепцията за ПЕСТЕНЕ. Не са само двата цента в супермаркета, ами е по принцип нехарченето повече отколкото е необходимо. Затова имат шпаркупони, ангеботи, бонуси, тройепункте и какво ли още не.
90
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 91 Радвам се, че си се прибрал в България. Хора, които не разбират германското общество, но претендират, че го разбират, са по-опасни, защото се самозаблуждават и вредят повече. Иначе се радвам, че изяснихме останалите несъответствия. :)))
89
3
 
21
 
! Отговори
Да сме живи и здрави преди 1 година
Въглищата 1000лв. за тон, дървата 150лв за кубик, газ няма, токът не се знае дали ще има и на каква цена.....ами евала. Евала Кирчо, евала Радев и браво на ЕС. Още няколко години такова качествено управление и България ще е само история.
88
0
 
1
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Аз съм оггрид от 7 години и ме боли фара :) Не е трудно ! Ток и топло до края на живота ми. Всичко на всичко за около 20-25 палки и труд 1 седмица. Това е !
87
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България да се готви за излизане от ЕС и НАТО.
86
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"но ти явно си живял сред някои пакистански германци" - Тук има нещо вярно. Поне във Франкфурт на Майн, където живях повечето време, немците отдавна са малцинство. Върнах се в Бг през 2014. Приятелите ми, които останаха там твърдят, че в момента е още по-зле и е трудно човек да види немец. Странното е, че дори пакистанците не мислят толкова за единия цент в магазина както немците... :) ... Иначе 2-рите са ми по-приятни със сигурност.
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както се казва : "Политиците ще ги броим на пролет!" (Важи за целият ЕС)!
84
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Изключва го, защото да си пестелив (не стиснат) означава, че знаеш ЦЕНАТА на нещата и ги ИКОНОМИСВАШ." - Думата е стиснат, а не пестелив. Какво можеш да си купиш с 1 или 2 цента? Питам, за да коментираме ЦЕНАТА на нещата. Щом не можеш да си купиш нищо с един или два цента, то ако винаги си ги чакаш в магазина, значи си стиснат. Подозирам, че и ти си така, затова твърдиш, че това било спестяване. Спестяване е да отделиш примерно 500 евро на месец, но да мислиш за 2-та цента в магазина е друго.
83
0
 
9
 
! Отговори
джо преди 1 година
Утроен е хвърчилника на баба и. Изчакайте само да дойде зимата и гледайте какви клетви ще отнесе цялата тази ***.
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 85 "Какво странно има в това някой хем да е стиснат, хем да е разглезен? Едното изобщо не изключва другото" Изключва го, защото да си пестелив (не стиснат) означава, че знаеш ЦЕНАТА на нещата и ги ИКОНОМИСВАШ. По дефиниция няма как да си "разглезен" ако ИКОНОМИСВАШ и германците не правят никакво изключение от това правило, но ти явно си живял сред някои пакистански германци. :) Да, лъжа, щото докато учех си изкарвах парите в началото като продавач и са ми давали лично :))))
81
0
 
9
 
! Отговори
Барба Ганьо преди 1 година
Фон *** и компания ще дуат в шепи да се топлат , може и с *** или само с дуане ;) Големо дуане , че падне , че дуат на Путин путиновия:) :) :)
80
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Хем западняците били разглезени, хем били "стотинкаджии". Вече и сам не знаеш какво да кажеш." - Едното няма нищо общо с другото, а тези, които ти слагат плюсчета гласуват наизуст на принципа русофили/русофоби. Какво странно има в това някой хем да е стиснат, хем да е разглезен? Едното изобщо не изключва другото и немците са абсолютен пример за това. А това, че ти си виждал немец да оставя ресто няма да го повярвам, докато не го видя сам. Просто лъжеш, понеже няма какво да напишеш... :)))
79
20
 
3
 
! Отговори
niki преди 1 година
Ако Рашистан остави Европа без газ зимата, това ще е супер добре за цяла ЕС. Веднъж за винаги ще се разбере, че с варвари договори не се правят и ще бъдат изритани завинаги от Европа!
78
11
 
4
 
! Отговори
ААА преди 1 година
БЕ КВО СТАВА, НЯМА ТРОЛОВЕТЕ? ЯВНО БЛОКАЖА НА СМЕТКАТА НА ПОСОЛСТВОТО ДАВА РЕЗУЛТАТ! НЕ ЩАТ ДА ПИШАТ БЕЗПЛАТНО БЛЯЯДОВЕТЕ!
77
1
 
12
 
! Отговори
гост преди 1 година
НЯМА НУЖДА ОТ ГАЗ , ИМА НУЖДА ОТ ИЖЕКЦИИТЕ НА МЪЖА НА ФОН ДЕР ЛАЙЕН . ЩЕ ЯДЕМ ИНЦЕКЦИИ ДОКАТО НИ НЯМА .
76
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АКО СПРА ЗИМАТА ГАЗА , ДА СЕ ГОТВЯТ ЗА ПАЛЕЖИ НА РУСКИ ИМОТИ ЗИМЪС... ЩЕ ИМА И БОЙ НА РУСОФИЛИ И РУСНАЦИ, А РУСКИНИТЕ...