Москва отрича да има нареждане за взривяване на АЕЦ "Запорожие"

Русия: От страна на Украйна има "информационен тероризъм"
9 авг 2022 12:23, Йоана Цонева
77
Москва отрича да има нареждане за взривяване на АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Руското военно министерство категорично отрече, че е имало изявление на руски генерал за готовност да бъде взривена най-голямата АЕЦ в Европа – Запорожката.

Според разпространена на много места информация, включително от украинския енергиен оператор "Енергоатом", генерал-майор Валерий Василиев казал следното на подчинените си: "Както знаете, минирахме всички важни обекти на Запорожката атомна централа. И ние не крием това от врага. Предупредихме ги. Врагът знае, че станцията ще бъде или руска, или ничия. Готови сме за последствията от тази стъпка. И вие, воини за освобождение, трябва да разберете, че нямаме втори път пред себе си. И ако има най-строга заповед - трябва да я изпълним с чест!"

Руското военно министерство обаче определя това като фалшиви новини. Според официално съобщение на ведомството в Телеграм, Василиев не е командир на въпросните руски части – такъв е генерал-лейтенант Игор Кирилов. Освен това, Василиев в момента е в Узбекистан, а не в Украйна и още по-малко в района на АЕЦ "Запорожие", твърди руското военно министерство. То е категорично, че от страна на Украйна имало "информационен тероризъм" и че украинската армия "регулярно" обстрелва АЕЦ "Запорожие”.

В дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира, че новината за казаното от Василиев тръгнала от група в руския еквивалент на Facebook – ВКонтакте. Администратор на групата е новинарското издание "Лента Новости Запорожие". Самата медия обаче казва, че публикуваният скрийншот с предполагаемите думи на генерал Василиев бил фалшив. За Института за изучаване на войната информационните данни са недостоверни, предава "Актуално".

Още по темата
Институтът за изучаване на войната обаче изказва предположение, че е много вероятно да има необезопасено съхраняване на боеприпаси от страна на руските военни, които окупират АЕЦ "Запорожие"” и може да има поставяне на експлозиви (мини) в района. Има геолокализирани кадри, показващи движението на руски военни в АЕЦ-а, както и изграждане на окопи от страна на руснаците. От юли насам руснаците обстрелват град Никопол и вероятно много от обстрелите са извършени точно от АЕЦ "Запорожие". Самите руснаци казват, че от вчера, 8 август, е повредена високоволтова линия от АЕЦ-а, по която се доставя ток за Запорожка и Херсонска област. Това станало заради украински обстрел. Намалена е мощността на работа на V-ти и VI-ти блок на ядрената централа.

Друга важна новина от Запорожка област е съобщение от Евгений Балицки – назначеният от руснаците областен управител. Той съобщи в Телеграм, че движението "Заедно сме с Русия" приело декларация да се работи за референдум Запорожката област да се присъедини към Русия и съответно е издал заповед за това. С други думи, подготовката за псевдореферендуми в окупираните от руснаците украински територии продължава. Въпреки това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрича, че всичко това е дело на руснаците – било воля на местните жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Крим;Това да не си го гледал в някой филм за Втората световна.Ама вие наистина не сте добре.Така смело,гладко ги редите,сякаш наистина се е случило.Голям мерак ви гони.Вече и победната карта сте начертали.ПО КРОТКО,ЧЕ ПОСЛЕ КАК ЩЕ ОБЯСНЯВАТЕ ПОРАЖЕНИЕТО.
71
1
 
2
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До анализатор;И ти си един ''анализатор''.Няма да ми стигнат кавичките.Зеленски бил демилитаризирал РУСКАТА армия.Той не може да хване ръка толкова време,чак не може да си пресметне загубите,ти -демилитаризирал.Не си струваше и писанетоУкрайна е вече бита карта отвсякъде.От Украйна остана само Крайна.Вече върви към айна,оттам има само един път,към ..... .. ....а.
70
0
 
1
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
До Антон, Враца;Искаш да кажеш Украинците.
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЗАЩО Е ТАЗИ ДЕЗИНФОРМАЦИЯ - ТОВА Е ЕС ! ГЛУАВПИ ПРАВИТЕЛИ ВЪВ ВСИЧКИ СТРАНИ ! Ако русия поиска може да Остави ЦЯЛА УКРАИНА БЕЗ ТОК ЩЕ ГО НАПРАВИ И ТОЧКА !!!! Там всичко решава правия сектор а не правителството и още повече Зеленски който е една тухла в стената
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Кримдо 5 км там няма жива душа и къде видяхте трупове ??????????? по какъв канал на ЕС СТЕ ГО ГЛЕДАЛИ
67
5
 
1
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Въпреки безбройните военни експерти, и от Изток, и от Запад, съмняващи се във възможностите на ЗСУ да изгони руските окупатори от Украйна, Зеленски методично, стъпка по стъпка, демилитаризира руската армия! Не той, а генералите му де.Не съм много наясно с призива му да не се допускат руснаци в Европа.Мисля, че това е правилно само за туристическите визи.
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шубе ги е!
65
5
 
5
 
! Отговори
Крим преди 1 година
Крим вече гори от четирите страни!! Окупаторите се изнасят панически от полуострова преди ВСУ да са взривили и моста. В Севастопол е страшно, улиците са осеяни с трупове.
64
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците няма какво да се обясняват, а да спират тока за киевския режим.
63
4
 
5
 
! Отговори
Антон, Враца преди 1 година
Ясно, щом руснаците прибягват до ядрен шантаж с тяхната армия в Украйна е свършено. Просто не им остава нищо друго за да се спасят от тотален разгром.
62
0
 
1
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Коментар 62 е от мен.
61
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Активист БСП(к)60;Спете спокойно ''АКТРИС-ТИ, ДЕСНИ-СТИ''Само такива ''трудноориентиращи се'' като вас могат да се безпокоят от руските военни заели АЕЦ-а.Те са точно затова там,да попречат на ВСУ да взривят нарочно централата.Щото опитите за взривяване са си чиста проба акт и проява на безизходица,в каквато явно са попаднали украинските нацисти.Нормален човек не би го направил.Само ксенофоб и нацист изпаднал в отчаяние,без изход.Явно нацистите виждат края си.А руснаците са добре,напредват.
60
5
 
5
 
! Отговори
РЕАЛНО ПРИЧИНИТЕ преди 1 година
Запорожието се готви за референдум. Укропитеците се чудят по какъв начин да разгонят хората да не гласуват. Това е.
59
6
 
2
 
! Отговори
Активист БСП(к) преди 1 година
Цивилизования свят трябва да изпрати сигнал до Кремъл, че всяка една провокация на руската армия в Запорожката АЕЦ ще бъде последвана от незабавно превръщане на Москва в купчина радиоактивен прах.
58
2
 
2
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Михаил Подоляк,съветник на Украинския президент Зеленски.Днес;Твърденията за контранастъпление на украинската армия към Херсон,бяха част от ''информационните'' операции,които води Украйна.Край на цитата.То пък,да не мислиш,че някой ви е повярвал.Освен някой от клетите ви ''ш-а-р-ани'' във форума,не виждам кой друг.
57
2
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
Войната в Украйна е голямо изпитание за западните средства за масова информация. Не че и преди не са изкривявали истината, но не личеше толкова много. А сега вече се вижда ясно, че просто няма престъпление на украинската армия което те да не се опитват по всякакъв начин да оправдаят. Досега единствено Амнести Интернешънъл намери сили да отправи някакви критики към разполагането на украински военни и техника в болници, училища и жилищни сгради с което се предизвикват жертви сред мирното население
56
2
 
7
 
! Отговори
юлиян преди 1 година
Смешно е.И срамно.Вие за интелигентни хора ли се имате или за едноклетъчни.От толкова мерак вашето магаре да излезе по-мъжко,забравяте най-простото,да погледнете какво има отдолу.Русия ще обстрелва сама АЕЦ Запорожие.Вие като сте без акъл,да не мислите,че и другите по света са като вас.Кой ще ви повярва.То вие самите не си вярвате,камо ли някой друг.Не бъдете толкова елементарни,свалете капаците най-накрая.Влагайте поне малко здрава логика в научнофантастическите си съчинения.То бива мерак,ама..
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна бомбардира АЕЦ най-вероятно по заповед на НАТО.
54
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Москва НЯМА какво да се обяснява, а да спира тока за режима в Киев.
53
2
 
9
 
! Отговори
Файк преди 1 година
Поредните украински г'лупости. Зеленски ги фабрикува серийно.