Полянски: ООН не подкрепя украинската версия за АЕЦ "Запорожие"

Електроцентралата се контролира от руски войски
12 авг 2022 18:00, Йоана Цонева
49
Полянски: ООН не подкрепя украинската версия за АЕЦ "Запорожие"
Снимка: БГНЕС

Участниците в заседанието на Съвета за сигурност на ООН не подкрепиха версията на Киев, че обстрелът на Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) е извършен от руска страна. Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Дмитрий Полянски заяви това в своя канал в Telegram в петък, цитиран от агенция ТАСС.

Тези, които наблюдаваха свиканото от нас заседание по повод атаките на украинските въоръжени сили срещу АЕЦ "Запорожие", имаха възможност да видят до какви дипломатически двусмислици са готови да прибягнат нашите западни колеги, за да не назоват нещата с истинските им имена: Украйна безразсъдно обстрелва АЕЦ, като същевременно застрашава сигурността на Европа", посочи дипломатът. - Да се надяваме, че състоялата се дискусия, по време на която никой не подкрепи заблуждаващата украинска версия на събитията, с цялата си фиксация върху обвиненията срещу Русия, ще възпре украинското ръководство от нови безразсъдни провокации и посещението на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси в АЕЦ "Белене" все пак ще се състои съвсем скоро и той няма да бъде възпрепятстван нито от украинците, нито от Секретариата на ООН, колкото и да отрича подобна линия".

Още по темата
Запорожската атомна електроцентрала, разположена в Енергодар, се контролира от руски войски. През последните дни украинските сили нанесоха няколко удара по територията на страната, включително с безпилотни самолети, тежка артилерия и множество ракетни установки. В повечето случаи атаките са отблъснати от системите за противовъздушна отбрана, но са регистрирани снаряди, които са попаднали в инфраструктура и в зона за съхранение на ядрени отпадъци.

На 6 август ръководителят на руския Национален център за управление на отбраната генерал-полковник Михаил Мизинцев заяви, че служители на ООН продължават да пречат на ръководството на МААЕ да извършва обективен мониторинг на АЕЦ "Запорожие".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Полянски не е ООН , даже като цяло е обратното на ООН
41
2
 
16
 
! Отговори
тя преди 1 година
Колко време трябва да мине за да разбере Запада ,че си има работа с украински фашисти ?!
40
15
 
3
 
! Отговори
Ясно е! преди 1 година
Разбира се че руснаците сами са обстрелвали своите в завзетатта от русия централа. Толкова е близко до акъла. Пък и дори самия Зеленски го заяви. А този руснак кой ли му вярва. Нито нашите достойни ръководители от ЕС и ООН не вярват на руските нагли лъжи че смелите украинци били обстрелвали.
39
22
 
6
 
! Отговори
Не му вярвайте преди 1 година
Полянски естествено че ще говори руски хуморески, за това му плащат от Масква, да обвинява другите в руските грехове.
38
4
 
24
 
! Отговори
Oпааа преди 1 година
Нещо запад(нал)яците взеха да дават заден май:) ООН е фасада на американската власт, една от многото. Зеления дроги ще го изтъргуват и изпързалят, колкото по-скоро, толкова по-добре за цял свят.
37
27
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това го казва руснак... Защо ли да му вярвам, след като шефовете му Путин и Лавров са патологични лъжци?
36
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така им отърва ще идат в Белене и оттам ще е доклада ха ха
35
3
 
20
 
! Отговори
Гроси преди 1 година
на път към АЕЦ "Запорожие" ще се отбие до Белене да инспектира руските реактори, за които платихме неустойка!
34
15
 
38
 
! Отговори
Абдал преди 1 година
Укро просяците са по големи манипулатори от нашите телефони измамници. Хем руснаците са окупирали АЕЦа , хем се самообстрелват. Зеленкуту и то напушен само знае - дайте,дайте...
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама защо ръководителят на МААЕ ще ходи до Белене?
32
1
 
26
 
! Отговори
????? преди 1 година
"посещението на ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси в АЕЦ "Белене" все пак ще се състои съвсем скоро и той няма да бъде възпрепятстван нито от украинците".Туй на снимката АЕЦ Белене ли е?И от кога е в Украйна.Да не съм проспал нещо днес?Зеления ли ни е президент,с нашия какво стана?
31
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да да ей сега ще се изтегли. Че укрите да спретнат един хорор парк буча 2. Путин грешки не повтаря.
30
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резонно е украинците да стрелят по инфраструктурата на АЕЦ Запорожие,но не по самата централа.Ясно е че руснаците имат собствено въоръжение там,което използват срещу Украйна.И затова се чувстват безнаказани. Ако Русия се изтегли и обстрела срещу централата ще спре! Отговорът на въпроса е,че не иска и няма да го направи.
29
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Уж са собственост на Bloomberg, което предполага някаква обективност." ТИ ОБИ КОЧА С ЛОПАТАТА
28
18
 
8
 
! Отговори
Психиатър преди 1 година
Русия=Психиатрия ти как избяга от изолатора бе? Марш обратно!
27
1
 
20
 
! Отговори
Ален Прост преди 1 година
Вие четете ли си пасквила въобще? "...ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси в АЕЦ "Белене" все пак ще се състои съвсем скоро и той няма да бъде възпрепятстван нито от украинците"
26
0
 
7
 
! Отговори
До 12 Необходимо е преди 1 година
Така как си са открехнал кат нищо може некде да та намерат истинал...
25
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е то днес.бг направо да цитира само путински източници. Ако гледате руска тв (а те всички до енда са държавни вече) то там са такива лъжи, че няма начин да се гледа. Тези от сайта пък цитират Полянски... Уж са собственост на Bloomberg, което предполага някаква обективност. Но то в България доста медии са в червени ръце. Лъжат си собствениците, че са обективни, а реално...
24
5
 
29
 
! Отговори
Карлуково преди 1 година
Важното е, че малoyмнитие *** от тоя сайт и злобните сopocoидни пияндета, главно коментиращи тук подкрепят Зеленски и бандеровците.
23
31
 
4
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 1 година
Заглавието е подвеждащо. Русия може да наложи вето в Съвета за Сигурност на ООН. Естествено алкашитеНаложиха вето върху решението което ги обвинява за провокациите в АЕЦ-а и сега казват ето вижда те ли ООН е против. Доста плитка руска пропаганда.