"Газпром" не изключва да качи цената на газа с още 60% тази зима

Руската компания е намалила добива си с 13 на сто
118
"Газпром" не изключва да качи цената на газа с още 60% тази зима
Снимка: БГНЕС

Руската държавна газова компания „Газпром“ заяви, че цената на синьото гориво в Европа може да скочи с още 60% до над 4000 долара за 1000 кубически метра тази зима, тъй като собственият износ и производство на компанията продължават да намалява на фона на западните санкции, предаде ТАСС, позовавайки се на съобщение на руската енергийна компания.

"Газпром" е намалил от началото на годината добива си на природен газ с 13,2 процента в сравнение със същия период на миналата година - до 274,8 милиарда куб. м., показват предварителните данни на руския енергиен гигант, цитирани от ТАСС и БТА.

Износът на синьо гориво за страните извън Общността на независимите държави (ОНД) е намалял с 36,2 на сто (44,6 милиарда куб. м.) до 78,5 милиарда куб. м.

От началото на август износът, който "Газпром" реализира, нараства със средно 3,3 процента дневно спрямо юли, до 213,3 милиона куб. м. "Газпром" твърди, че доставя газ съгласно потвърдените заявки.

Търсенето на синьо гориво, добито от компанията, на вътрешния пазар се е понижило с 2,3 на сто (3,6 милиарда куб. м.) от началото на годината.

"Европейските страни трябва да нагнетят още 23,8 милиарда куб. м. газ в своите подземни хранилища, за да ги запълнят до нивото, на което те бяха в началото на активния сезон на добив от тях през 2019-2020 г.", отбелязва "Газпром", позовавайки се данни на "Газ инфрастръкчър Юръп" (Gaz Infrastructure Europe). Според тях равнището на запълненост на европейските подземни газови хранилища е било 48,2 милиарда куб. м. към 14 август.

Износът на руски газ за Китай по тръбопровода "Силата на Сибир" продължава да нараства. Доставките редовно надхвърлят договорените дневни количества, се посочва в съобщението на компанията. Те се осъществяват в рамките на дългосрочен договор между "Газпром" и "Чайна нешънъл петролиъм корп" (China National Petroleum Corp – CNPC).

"Трябва да отбележим, че цените на природния газ на спот пазарите в Европа се повишиха над границата от 2500 долара за 1000 куб. м. В съответствие с най-консервативните оценки, ако тази тенденция се запази, през зимата цените ще превишат 4000 долара за 1000 куб. м.", се казва в комюникето на "Газпром".

По-рано спот цената на природния газ в Европа на борсата ICE в Лондон за първи път от 8 март се повиши над 2450 долара за куб. м. Това става на фона на увеличението на спотовите цени на синьото гориво в Азия, спирането на редица мощности за добив и пренос на газ в Норвегия поради планов ремонт до края на август, както и поради повишаването на температурите на въздуха и намаляването на енергията, генерирана от вятърните електроцентрали в Европа, отбелязва ТАСС. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Третополовите са скъсали доставките от Газпром вече, и това е довело до намалянето на добива с 13%? И после казват че санкциите им работели? Смях!
97
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 143 .Газът е той .Ти както разбирам от писанките ти си от онези умници който им етрудно да проумрят поради не далновидност или инат ,че РУСКИЯТ ГАЗ В ЕВРОПА ТРЯБВА ДА БУДЕ СВЕДЕН ДО МИНИМУМ УПОТРЕБА ПО ТОЗИ НАЧИН ДА БЪДЕ ДОКАРАН ДО НИСКА ЦЕНА НА КОЯТО ТТЯБВА ДА БЪДЕ ПРОДАВАН ЗАЩОТО НЕГОВАТА СЕБЕСТОЙНОСТ Е С 643% ПО НИСКА ОТ ЦЕНАТА НА КОЯТО СЕ ПРОДАВА В ЕВРОПА В ТОВА ЧИСЛО И БЪЛГАРИЯ.Никой нема нищо лично към Русия ,личното е към Путин и заробващата му политика за която в България му съдейства
96
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всичко писано до тук се разбира, че Европа не може без руската газ. Виновни са си останалите европейци, които се подчиниха на САЩ и санкциите им срещу Русия. Няма как Европа да получава газ от Русия без да плаща. И сега решението за ЕС да си плаща за руската газ, но от много акъл, ще плаща по-скъпо.
95
7
 
1
 
! Отговори
Щерев преди 1 година
ама редно е руската газ да я вдигнат 1000%.ха.ха.ха тези които са на клонката да умират от глад защото руска газ никой няма да купува..ха.ха
94
1
 
13
 
! Отговори
Удри! преди 1 година
Хем ще пращат оръжие да ги стрелят и пари да плаща зелето за да запази американския режим в ***,хем рукнаците да им дават газ без пари?!? Путин да не ви е простото киро,бреилили американската акушерка лай* нен..кой *** би го правил??? Имат си газ,щеси го продават по техни условия! Търсенето определя предлагането,пазарна икономика! В тва ви вкараха американските ***,които освен войни,друго не изнасят..
93
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова ще е първа на опашката. Ще плати с два тира пълни с рубли, защото както пееше Висоцки - Рубль не деньги, а бумага!
92
15
 
4
 
! Отговори
зер преди 1 година
Русия явно си прави каквото си иска и не бръсне договорите с клиентите си. Колкото по-малко газ от русия, толкова по-добре
91
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всичко писано до тук се разбира, че с руската газ оправия няма да има . Виновни са си руснаците . Поеха много договори , прибраха авансово парите по тях и дим да ги няма. И сега решението за ЕС да се търсят други източници на енергия.
90
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Високата цена на газа в ЕС не е болка за умиране, да ще има трудности, но руските апокалиптични фантазии са по скоро желаното от тях, а не реалността! 1. Високата цена в ЕС гарантира доставки от цял свят насам ще вървят танкерите, както вървяха към И. Азия когато там беше по скъпо! 2. В ЕС винаги се намира подход към компенсации на уязвими групи! 3. Високите цени не са норма, а имат пик и последващ спад, докато не се пренастрои инфраструктурата на втечнен изцяло!
89
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До76. "Тези руснаци , които са искали дългосрочни договори на ниски цени е от времето на Станишев и НДСВ . Преди 15 г. " От тогава всичко се промени , руските олигарси забегнахас парите в САЩ при Тръмп , българските оредяха физически . Новите играчи се появиха с началото на войната. И сега са други с неясни договори
88
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 92/94 Достатъчно. :))))
87
0
 
3
 
! Отговори
до 92 преди 1 година
Колко дългосрочни договори си прегледал?
86
3
 
1
 
! Отговори
Купувач преди 1 година
В България всичко е китайско! Сега трябва цените да паднат на половина...
85
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 87/90 "Нещо се лъжеш, ЕС и САЩ не са целия свят. Има и такива, които купуват на нормални цени." Както казах, това са цените на международните пазари :)))
84
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 89 "Производството на газ е непроменено от десетки години. То е толкова колкото дава природата" Не позна :))))) Добива на газ и нефт става все по-сложен и технологичен, защото залежите на лесните места се изчерпват. А Просия няма технологиите и ноу-хауто да прави такъв добив, затова й трябват западните компании. Оттеглянето им означава рязко намаляване на добовите на руските компании и затваряне на находища. :))))
83
6
 
2
 
! Отговори
до 87 преди 1 година
Нещо се лъжеш, ЕС и САЩ не са целия свят. Има и такива, които купуват на нормални цени.
82
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Производството на газ е непроменено от десетки години. То е толкова колкото дава природата . Новото е , че Китай е с преференция и по цени и по количество и е първа на " газостанцията". ЕС последна на опашката. Путин ги нарече глупавите европейци , че са повярвали на договорите сключени от Газпром. А Тръмп и го каза 2015 г. Не правете тая тръба , по нея газ няма да има.
81
3
 
3
 
! Отговори
До тшак преди 1 година
Спрямо кой е не конкурентна?
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Т.Шак "Високата цена на газа води до висока цена на европейската индустрия," Това са цените на международния пазар, Т. Шак. Такива са за целия свят :))))
79
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В МОМЕНТА САЩ Е НАЙ ГОЛЕМИЯТ ВНОСИТЕЛ НА ГАЗ В ЕВРОПА, А РУСИЯ ПРАВИ КАТО ВЯТЪРА!