Москва глоби "Телеграм" заради "незаконни материали" за войната

Компанията трябва да плати 4 млн. рубли
16 авг 2022 18:14, Йоана Цонева
7
Москва глоби "Телеграм" заради "незаконни материали" за войната
Снимка: БГНЕС

Московски съд наложи глоба на приложенията Telegram и Twitch заради това, че не са изтрили съдържание, което руското правителство смята за незаконно. Така Кремъл продължава да оказва натиск върху социалните мрежи, предава Радио „Свободна Европа“.

На 16 август магистратският съд на Таганския район постанови, че Telegram трябва да плати 4 млн. рубли (64 770 долара) за това, че не е свалил материали, свързани с продължаващото непровокирано нахлуване на Русия в Украйна. Става въпрос за отказа на приложението да изтрие лични данни на окупаторите, които сега са на територията на нападнатата страна.

На отделно заседание преди това съдът постанови Telegram да плати 7 милиона рубли (113 350 долара) за това, че не е премахнал наръчник за подготовка и провеждане на саботажи.

Съдът разпореди и на услугата за видео стрийминг Twitch да плати 2 млн. рубли (32 400 долара) като глоба, защото не е премахнала материали, свързани с войната в Украйна.

Руският президент Владимир Путин обвини социалните мрежи и други базирани в чужбина технологични компании, че не спазват интернет-законите в страната. Той настоява за намиране на начини, които да принудят чуждестранните фирми да открият офиси в Русия и да съхраняват личните данни на потребителите на местно ниво.

През последните месеци руските съдилища наложиха глоби на Google, Facebook, Twitter и TikTok във връзка с личните данни, както и заради отказ да изтрият съдържание, което се счита за забранено от руските закони.
Мнозина критици обвиняват руските власти, че се опитват да потушат несъгласието срещу режима на Путин и срещу войната, като налагат по-строги разпоредби на интернет компаниите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
бай Ставри преди 1 година
Нет Интернет Нет проблем
5
5
 
8
 
! Отговори
Не е вярно преди 1 година
Това е долна западна пропаганда! Нашият фюрер не е такъв човек. Хер путин вчера заяви , че рассия е стожер на демокрацията в света. За доказателство днес "в израз на добра воля" си самовзриви три склада с оружия. под бурните аплодисменти на ВСУ.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Млад военен се гръмнал.Абе тия всичките млади стари защо изобщо са в армията да попитам на каквато и дае длъжност са с изкривявания да си гледат тв и да не се занимават нормалните хора след 65 подобни вън
3
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да живей Демокрацията в Рашастан.....
2
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и кокошките на село разбраха че истината се спестява само в западните 'свободни' страни
1
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рзликата е, че за руснаците Телеграм е последната реално налична що годе оперативна мрежа за социални контакти. Ако им я спрат/цензурират, и последния руснак под 30 години ще разбере, че е попаднал в СССР 2. Засега още се самозаблуждават, че ще могат да живеят криво ляво "както преди" :)))