Европа не може да си позволи дълга ресурсна война с Русия, отстъпва тихомълком

Основната причина за цената на петрола е фокусът върху зелената енергия
17 авг 2022 21:29, Анисия Иванова
365
Европа не може да си позволи дълга ресурсна война с Русия, отстъпва тихомълком
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ще има много сериозни политически промени в Европа в разгара на зимата. Ще се промени и начинът, по който Европа гледа към конфликта и как трябва да се подходи към него. Смятам, че ще се търси смекчаване на санкциите чисто егоистично от икономическа гледна точка. Великобритания вече го прави. Тя махна някои ограничения върху покупките на метали и на други суровини от Русия. Това ще се случи тихомълком. Икономиката не е в състояние, в което да си позволи да води ресурсна война с един от най-големите световни производители на ресурси и то, когато пазарът е нагоре. Ако цената на петрола беше около 25 долара – да, но не когато е около 100 долара. Това каза Цветослав Цачев, инвестиционен консултант, в предаването „Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Тенденцията петролът да бъде скъп не е тенденция от войната. Тя е тенденция от едно десетилетие с пренасяне на фокуса върху зелената енергия. Това доведе до много по-малко инвестиции в петролна инфраструктура, отколкото са необходими да поддържат силно растяща глобална икономика, каквато видяхме през 2021 година. Още тогава назряваше този дефицит, който обещаваше цените да се настанят над 100 долара за барел.

Ако сравняваме с предишния връх на петрола, който беше около 150 долара преди 14 години и сметнем с инфлация, то този връх сега отговаря на цена, която е близо двойно по-висока - към 180-190 долара чисто номинално от гледна точка на обезценката на парите. Това означава, че не сме стигнали върховете на петрола по такъв шоков начин, какъвто се случи предишния път.

"Сега големият проблем е не толкова цената на петрола, а липсата на достатъчно мощности в рафинериите, които да позволят да се обработва достатъчно количество, за да се задоволи пазарът на дребно”, подчерта Цачев.

По отношение на регистрираните рекордни печалби на петролните компании за последното тримесечие събеседникът отбеляза, че тази тенденция започва от много лоши нива що се отнася до нормата на печалба само до преди две-три години. През 2019 година нормата на печалба на петролните компании беше около 5% при 10-15% средно за останалите сектори в икономиката.

"Наистина виждахме едно десетилетие, в което не само не се инвестираше, но то нямаше и смисъл да се инвестира в петролния сектор, защото възвръщаемостта беше много по-малка от всичко останало. Затова стигнахме до дисбаланс в световен мащаб”, обясни гостът.

"Следващото десетилетие ще видим цикъл на покачване на суровините. Ще видим този бичи пазар, който е характерен с няколкостотин процента покачване”, прогнозира Цачев.

По думите му петролът ще направи корекция в цената си, той вече се настани под 100 долара за барел и ще продължи да бъде натискан надолу поради назряващата рецесия.

По думите му притесненията вече ги виждаме на петролния пазар и много инвеститори започват да го напускат. Да се притежава сега петрол няма кой знае какъв смисъл. Виждаме най-слабите обеми на отворени фючърсни позиции от седем месеца насам, това е още преди войната.

Във връзка с наложеното ембарго на ЕС върху руския петрол от 5 декември събеседникът посочи, че Русия пренасочва петрола си към Азия, а съответно азиатският отива към Европа. Това натежава върху логистиката. Забавянето на транспорта доведе до този растеж на цените, но сега пазарът в някаква степен се балансира. Голямо значение обаче има дали е налице достатъчен капацитет за рафиниране, защото Европа потребява и петролни продукти.

Как се представят петролните компании и какви са краткосрочните и дългосрочни перспективи пред тях може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


365
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
1
 
2
 
! Отговори
Чалгарин дудаев преди 1 година
ДА.ДЕМОКРАТИЧНА Е БГ. НА *** ДЕН У СРЯДА.
214
3
 
11
 
! Отговори
Па съм я бе преди 1 година
Искаш,не искаш-ще по поемеш целия,моме.Не искала,ха.
213
16
 
9
 
! Отговори
Холи преди 1 година
България вече е демократична страна. Не желаем нищо общо с комунизма.
212
18
 
8
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Агресора е този който почна война. САЩ са велика демократична страна и имат чест и достойнство.
211
13
 
7
 
! Отговори
Гъмов преди 1 година
Най големи проблеми има Русия. Ние ще се оправим.
210
6
 
18
 
! Отговори
До 216 преди 1 година
Момче, вземи си оправи мисленето! Не е сложно да провериш колко пъти любимите ти САЩ вдигат цените на редица суровини и стоки чрез манипулации, чрез подставени лица, чрез войни и чрез *** като Киро Харварда. САЩ са предизвикали и участвали в над 100 военни конфликта по целия свят след Втората Световна Война! Като си такъв разбирач, как се вдигна цената на долара последния месец?! Чрез манипулация и игра! А рублата остана силна заради азиатския пазар!
209
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли ще си променя скоро мнението, че агресора е фащ
208
20
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
...........Това каза Цветослав Цачев........... Тоя пък кой е? Поредния руски гей
207
5
 
15
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Защо!, нали искаха да са зелени!
206
6
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Със задните си части ЕС запушил газовия проход, но предните руски части, не му давали мира...
205
9
 
5
 
! Отговори
Глупости преди 1 година
Глупости на търкалета пишат...
204
9
 
35
 
! Отговори
До русия гори газта преди 1 година
И тебе кво те топли. Като ти вдигнат парното и други стоки по-добре ли ти става?Не реви за Русия! Там се оправят както се вижда. Всички прогнозираха огромен срив на икономиката и рублата, ама не стана. Те са си добре. Ние да му мислим, като дойдат сметките.
203
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами къде са САЩ да се намесят в спора?ЕС тотално показва немощ и е пред разпад, нямаме никаква сигурност в съюза след като накрая пак трябва да се оправяме по сами страните членки. За къв ни е тогава питам?
202
3
 
29
 
! Отговори
До 255 преди 1 година
Никой не ти говори за дружба, а става дума за изгода. Англетата да не са русофили или пък германците? Да *** им е по-добре да получават евтини суровини. Само нашите *** слушат сляпо американците и не мислат за българската икономика.
201
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано се усети ЕС ,че трябва да си гледа интереса , а не този на ФАЩ! Защо целия свят трябва да търпим англо- санксонската па.плач ! ЕС с Русия ,щеше да е най- силният съюз!
200
34
 
7
 
! Отговори
русия гори газта преди 1 година
Русия се задъхва и вече гори газта в газовите находища! ЕС е богат и ще си намери решение!
199
7
 
40
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Тия западняшки тарикати умират да завладеят голямата РУС. Обаче, понеже. Ще отстъпват, къде ще идат... РУСИЯ е мощна, въоръжена, бъкана с огромни енергийни и други най-скъпи и редки природни ресурси. Да не говорим за манталитета, за патриотизма на РУСКИЯ НАРОД, който е прогонвал и е унищожавал не един и двама завоеватели. Така... че, дано тарикатите се усетят навреме...иначе ги чака ...катастрофа...
198
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че защо пък да не изкарам зимата с пуловер и не заколим Оросията ей тъй, само за инат? Ако победим, ще им вземем всичко.
197
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От думите на този човечец си правя извода . дружбата с Русия е по-важна от слънцето и въздуха за всяко живо същество. Останалия свят със сигурност може да се справи и ще се справи и без Русия и руските ресурси.Всички платени пи са чи забравят, че всъщност Путин изскуствено повиши цените на газта и петрола още преди войната. Ако не вярвате, вежте статистиката на цените от ноември 2021 до февруари 2022
196
4
 
5
 
! Отговори
иван преди 1 година
и като потече превод от руски в ефир...