Никой не иска примирие в Украйна, ЕС и НАТО помагат войната да продължи

Кючуков: Опасността от ядрен инцидент е изключително голяма
19 авг 2022 14:25, Анисия Иванова
305

Тристранна среща между президентите на Украйна и Турция - Володимир Зеленски и Реджеп Ердоган, и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш се проведе в украинския град Лвов.

"Това беше по-скоро стъпка. Основните акценти са свързани с предотвратяване на глобални катастрофи. Беше постигнато споразумение за продоволствената криза, вече се осъществява експорт на украинско зърно. Вторият акцент е ситуацията около Запорожката АЕЦ. Необходимо е да се спре огънят около нея, след това да се влезе в политически процес. По АЕЦ-а стрелят украинци. Опасността от ядрен инцидент, който ще засегне цяла Европа, е изключително голям", заяви международният анализатор и дипломат Любомир Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

В политически план той вижда успех за Турция, която е успяла да се нареди до ООН и да осигури резултати. Сега Ердоган опитва да посредничи за продължаване на диалога.

"Във вътрешен план предстоят избори. Външнополитически успех е изключително важен за Ердоган. В международен план Турция успя да се превърне в регионален лидер и глобален фактор. Ердоган се бои от радикална ислямизация, той няма да я допусне в Турция", посочи Кючуков.

По думите му в студиото на "България сутрин" големият проблем е, че никой не иска примирие.

"И Русия, и Украйна смятат, че могат да получат допълнителни предимства в хода на войната, които след това да бъдат фиксирани в рамките на политически преговори. ЕС и НАТО помагат войната да продължи, не оказват натиск да бъде прекратена. Помагаме като политическа позиция и с доставката на оръжия", каза още бившият заместник-министър на външните работи.

Според него вече нямаме война на победата, а война на загубите, тъй като се води война на изтощението. Руското настъпление е лимитирано, но отсъства украинско контранастъпление. Военните действия продължават, но не водят до разрешаване на конфликта, изтъкна Кючуков.

Международният анализатор е на мнение, че териториалните въпроси дълго време ще тежат на двустранните отношения и на света, а всичко случващо се е резултат от много по-дълбоки процеси.

"Започнахме да приемаме войната като морално оправдан инструмент за решаване на проблеми", отбеляза той и добави, че има дълбоки процеси на преструктуриране на света, които са съпроводени от тежки катаклизми.

Диалогът е възпрепятстван заради пълната липса на доверие, а Европа е основният страдащ от войната, освен двете воюващи страни, стана ясно още от думите на дипломата.

"Русия ще се опита да установи пълен контрол върху вече завладените територии, може би със стремеж да ги разшири в посока юг. Дори Русия да спечели войната, тя трудно ще спечели мира", завърши Любомир Кючуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
0
 
1
 
! Отговори
УЙЧОТО на ЗЕЛКАТА преди 1 година
До АнонименМАЛОУМНИЙ Тово со руски територии ,руско население придадени към украина/покрайнините/ от товарищ ХРУШЧОВ! НЕМА НАЦИСТ ВО СВЕТУ да пречупи руснак с нацистки методи РАЗБРА ЛИ?
253
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като толкова искат мир руснаците да се изтеглят от украйна и ще настъпи мир ,да си платят репараците за престъпленията в украйна . светът трябва да се замисли ,че трябва да освободи раша от рашистите .какво си мислят руските диваци че само те могат да освобждават хората от неудобните им режими ,крайно време е дасе освободи импирията на злото от лото *** и свитата му.защо никой не говори за това а ни не поднасят мненията на руските фашисти
252
1
 
5
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Така е това с войната. Никой не иска тя да приключи. Нито Русия, нито ЕС, нито НАТО. Военните трябвада си заслужат заплатите. Това за заемите на САЩ от Китай е вярно, а пък Китай е на страната на Русия.
251
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ трябва да си осигурят Русия за да воюват с Китай. Единния начин е със смяна на режима, имат богат опит. Другия е да раздробят Русия и да я източат чрез корумпирани политици. Ниокой не иска и не го е грижа за права и добруване на обикновените хора по света - това са само лозунги във войната за ресурси и доминация. А в същото време Земята се унищожава и с подобно поведение на прввъзходство и стемеж за доминация само се ускорява.
250
0
 
3
 
! Отговори
факт преди 1 година
До Анонименруснаците изкупуват оръжието за скрап!
249
1
 
4
 
! Отговори
факт преди 1 година
европа я чакат революции!
248
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧУДЯ СЕ КЪДЕ ОТИДОХА КУПИЩАТА ОРЪЖИЕ КОИТО САЩ И ОЩЕ 30 ДЪРЖАВИ СТРУПАХА ВЪВ УКРИЯ. МИ ТО АКО ГО ИМАШЕ ВСЕКИ УКЪР ЩЕШЕ ДА СИ ИМА Я ТАНК, Я ОРЪДИЕ Я ДРУГО ОРЪЖИЕ. ИЛИ ЩОМ ВЛЕЗЕ ВЪВ ТЕРИТОРИЯТА ВЕЧЕ СЕ СЧИТА ЗА ЗАГУБЕНО "ИЗБОМБЕНО".
247
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война трябва, щото Америка има заеми към Китай!
246
3
 
7
 
! Отговори
До 258 преди 1 година
Паню гингърски, не Русия нападна Украйна, а бандеровските фашисти от западна украйна нападнаха населението на ЛДНР, което е руско още през 2014 г. На 24.02 местното население на ЛДНР, заедно със съюзниците си от Русия прогони бандеровцие от собствениците си земи. Твоята укра загуби войната още на 24.02.22 г., но нямаш с какво да го проумееш!
245
0
 
2
 
! Отговори
Мед Ведйов преди 1 година
ами след посещението на Ердо и Гутериш, всичко е ясно и ще бъде казано и на Г-20 в Бали
244
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Те даже мислят да си вземат обратно Аляска...." Хахах, по голям виц не бях чувал. Тия до вчера едвам един завод превзеха, работниците на смяна едвам изгониха, че пазача не ги пускаше.. Аляска щели да си взимат. Там само местното население са по добре и по модерно въоръжени от тия скъсляци. Няма да има нужда дори армията да изпращат.
243
2
 
7
 
! Отговори
до 264 преди 1 година
Що, в момента в чии ръце са необятните ресурси на Русия? Да не би на държавата, както беше по времето на СССР? Думата олигарх напоследък се отъждествява с руски магнати, с яхти за милиони, имоти в най-скъпите градове по света, и каква част от приходите от тия залежи отива за благоденствието на руския народ? Живеят като скотове иначе с високо самочувствие. Разбираема е любовта на българският цъppвyл към руският cкoт, и ние не сме по-добре от тях, ще дръпнем само когато се откъснем от тяхното вли
242
2
 
2
 
! Отговори
Най-после преди 1 година
Цялата истина само в едно заглавие. Война-спекула, милиони.
241
4
 
2
 
! Отговори
до 263 преди 1 година
Имаш предвид, докато необятните ресурси на Русия, не преминат в "правилните" ръце? И това, докато ти обясняват, как дизеловата ти кола била лоша? Съжалявам, че ще те разочаровам. Това едва ли ще се случи в този ти живот. Те даже мислят да си вземат обратно Аляска....
240
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия трябва да бъде поставена на колене, да, някой трябва да плати цената и това е Европа и най-вече Украйна, но това е начинът, друг няма, Русия трябва да бъде изтощена икономически и физически, мисленето на хората трябва да се промени там, за да може спокойно да премине от феодален към капиталистически строй.Сащ са тези, които трябва да доминират, трябва да има един единствен силен, който да потушава военните конфликти по света, само така мирът на Земята може да бъде гарантиран.
239
12
 
13
 
! Отговори
стига лъжи преди 1 година
войнт спира когато агресорът се изтегли от окупираните територии .а преговори може да има за само начина и размера на копенсациите за нанесените щети и убитите цивилни за извършените военни прстъплени и пр.Кючучк толкова ли си *** или рублите замъгляват мозъка и пречат на мисълта!
238
13
 
10
 
! Отговори
Do262 преди 1 година
Не знам за смотан Руски университет,там с бинго тест за 6 клас не взимат,които е завършил.Бая капацитет има.Ама вие от Харвард.Само ехо в главата.Добре че показахте на хората къде не трябва да се Учи..
237
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС и НАТО помагат войната да продължи................. Абе кой нападна Украйна? ЕС и НАТО ли? Или трябваше да гледат как Путин окупира Украйна за да се насочи после към Молдова и към нас? Веднъж Запада направи такава грешка с Хитлер.
236
9
 
12
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Кючуков, и ти започна да червенееш! Сигурно си недоубит комунист! Отговори ми на въпроса какво правят тия въшкарници руснаците в Украйна! Всички честни хора ненавиждат мръсния убиец Путин, а ти си седнал да разтягаш локуми кой искал война и кой не искал! Засрами се и се скрий някъде, аман от такива като тебе!
235
8
 
34
 
! Отговори
руските нацистки преди 1 година
агресори трябва да бъдат избивани в Украйна без милост.