Димитър Луджев за международната ситуация: Връщаме се към епохата на Студената война

Според него, Путин е загубил всяко чувство за реалност
25 сеп 2022 18:50, Петя Славова
83
Димитър Луджев за международната ситуация: Връщаме се към епохата на Студената война
Снимка: БГНЕС

В международната ситуация имаме тенденция на връщане към епохата и нравите на Студената война. Това коментира пред БНТ икономистът Димитър Луджев - един от основателите на СДС, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната.

По думите му войната в Украйна е продукт преди всичко на конфронтацията, взела връх в света и международната политика.

Още по темата
"От страна на Русия - смятам, че Владимир Путин загуби всякакво чувство за реалност и очевидно не осъзнава стратегическия провал на неговата политика, която представлява отказ от онези принципи, формулирани от Горбачов за ненамеса във вътрешните работи на други държави, неизползване на военна сила, решаване на международните проблеми с пътя на диалога - всичко това бе зачеркнато с войната в Украйна", каза Луджев.

От другата страна - американската администрация и повечето европейски лидери се поддадоха на политиката на конфронтация, коментира още той.

"Всички споразумения, договорености от 90-те години между Русия и Запада бяха или забравени, или прекратени. Прекратена беше дейността на комитета НАТО - Русия. Не става дума нито за преговори, нито за диалог, нито за дипломатическо решение на конфликта".

Според Димитър Луджев политиката на санкции и на въоръжаване на Украйна от страна на Запада води до много по-големи проблеми за света и разрушаване на световния икономически ред.

Изходът от войната е ясен - връщане към диалога. Трябва да се възстанови диалогът между НАТО и Русия, категоричен е Луджев.

"Да се спре разширяването на НАТО на изток, Русия да се изтегли от окупираните територии от Украйна- Украйна да изпълни задълженията си по Минските споразумения, да създаде нова конституция и да изгради федеративен принцип с почти пълна автономя на отделните области и региони."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
0
 
! Отговори
пуйката преди 1 година
Империя да смени кон за кокошка иска този анализатор.Как го вижда Русия да се изтегли от територии,за които Путин в петък се готви да подпише указ,че са вече част от Русия? "Минските споразумения" да получили в замяна?Давайте по-често анализатори,които вещаят краха на Русия или поне на Путин,че се разколебавам в правото като не чета такива.
66
1
 
2
 
! Отговори
Путин поиска преди 1 година
Източна Европа обратно в диктаторската си империя. Два пъти погази Будапещенския меморандум от 1994г. През 2014г. и през 2022г. Украйна на добра воля си предаде атомното оръжие на Русия, надявайки се да спазят договора. Русия заплаши Украйна и Запада с атомно оръжие. Практически Русия започна война срещу Запада. Ако украинците не У.М.И.Р.А.Т по фронтовете. ВИЕ ще сте на тяхно място, а близките Ви ще са затрупани под руините от ракетите. МИСЛЕТЕ !!!
65
1
 
4
 
! Отговори
Мърдам и влиза преди 1 година
Кой е загубил чувството си за реалност Путин или Запада?За да не започне война още през 2014 г. имаше Мински споразумения,които Украйна,подкрепена от Запада отказа да изпълни!При ясното съзнание и обещание на Путин,че неизпълнението ще доведе до война!Сега някои ще се сетят,че ги устройват Минските договорки,ама е късно!Другата седмица още 4 украински области завинаги влизат в състава на Русия,..заради войствения Зеленски - най-добрият приятел на Русия!
64
0
 
1
 
! Отговори
Търпелив преди 1 година
Луджев и ти си добре-войната ако не си разбрал е гореща - не е студена
63
2
 
0
 
! Отговори
Да ама не преди 1 година
Връщат се ама ги няма съюзниците. Дори хард *** привържаници на Русия не разбират чии го дири Путин в Украйна.
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин иска просперитет за свойта си държава, ред в свойта си кочинка/държава.... А англоговорящите налагат некакъв ред в нашата страна, теглят пари от нас за техен просперитет! Ай, басста, значи!
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжев да не напича положението излишно!
60
1
 
3
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Снощи гледах Николай Колев-Босия по БНТ-2. Той каза, че СДС, барабар с другаря Луджев и компания, е създадено от ДС. Босия не е кой да е. Стар, известен дисидент, за който се говореше още по радио "Свободна Европа", е бил поканен от Тодор Живков в кабинета. Там му е показал писмо от 1983 г., в което ДС указва да се възстановят буржоазните партии, но под техен контрол! Целта е да построят модел на капитализма, но в най-ужасния му вид, та хората да поискат комунизма да се върне обратно!!!
59
4
 
6
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Тоя пък откъде изпълзя? Спомням си, че преди време му викаха "Министъра на отбраната- Митко Дамаджаната".
58
3
 
10
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Ако Путин се е самозабравил, Запада дваж. Ако Путин наистина е лудд,Запада доказа, че са пак дваж по-лудди. иначе за останалото Луджев е прав, може би само за частта, че Крим отдавна си е руски, украински елементи там няма и ако се върне на Украйна, ще е една гореща точка за самата Украйна. А това с автономиите го знаем. Пресен пример-Косово.
57
6
 
9
 
! Отговори
Handel преди 1 година
Изпълзяха от дупките си разни допотопни влечуги с надеждата да вдигнат достатъчно врява за да ги забележи някой.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Студената война никога не е приключвала, това беше номер на запада да превземе нови територии.
55
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин от 2008г. започна безаналоговата си подготовка за нападение, ама НАТО било виновно.
54
8
 
12
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
Димитър Луджев е човека който каза Лозунга - Които не скача е Червен - след това ни обра Спестяванията - на Поколения Българи . След Фалита на Банките , Луджев каза - По времето на СОЦА нямаше Банани . Та в тази връзка - Луджев е за Белене .
53
9
 
16
 
! Отговори
Realist преди 1 година
Какъв Путин,каква Русия го тресе Луджев. Американците,ако си бяха седяли на д-ъто и не провокираха,подкупиха,назначиха,въоръжиха и каквото се сетите там,Крим щеше да си е украйнски и нямаше да се стигне до тук,но явно това е търсено и то дълги години,но понякога сметките излизат криви. Наистина решението е на масата за преговори ,по-добре лоши преговори,защото добра война няма. Америка да си иде зад океана и да остави Европа сама да си решава проблемите и проблеми няма да има.
52
1
 
1
 
! Отговори
Власов преди 1 година
То катастрофи има откакто е създаден автомобила както и алкохол е имало и наркотици и тн.
51
4
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Щом другарят Луджев го казва,трябва да му повярваме,мда.
50
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войни е имало и ще има. Мир идва след война. Ние се изтрепахме по пътищата и без война. А, оръжието е алкохол, наркотици и без отговорност и слабо управление. Нехайно управление.
49
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 - Русия не е = на СССР т.ч. това което си написал няма смисъл .Териториите на СССР НЕ принадлежат на Русия. Имаше референдуми и страните които искаха получиха независимост (в това число и Украйна) а който успя да се присъедини към НАТО освен независимост получи и сигурност от агресора .
48
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 51 . Значи Русия напада суверенна държава , но НАТО са подпалили войната? Русия купува дронове от Иран и боеприпаси от КНДР, мести С-300 от ПВО-то на Ст Петербург към Украйна ,но НАТО нямало ресурс да продължи да воюва ? Даваш ли си сметка че БВП на Русия е колкото на щата Тексас - имаш ле представа какво е това спрямо цялото НАТО ? Докато такива съветски кратуни живеят в България трудно ще отлепим от дъното на ЕС но и тук е по добре от Русия.