Колко трябва да се притесняваме за руските референдуми в Украйна?

Подкрепяните от Русия лидери се стремят да организират гласувания от няколко месеца
Обновена: 25 сеп 2022 19:37 | 25 сеп 2022 19:25, Йоана Цонева
427
Колко трябва да се притесняваме за руските референдуми в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Подкрепяни от Русия служители в четири окупирани региона на Украйна провеждат самозвани референдуми за присъединяване към Русия. Тези така наречени „референдуми“, които Украйна и Западът осъждат като нелегитимни и фалшиви, се провеждат в продължение на пет дни, като четирите области - две в източната част и две в южната - са на фронтовата линия. Анексирането може да доведе до твърдения от страна на Русия, че територията ѝ е атакувана от западните оръжия, доставяни на Украйна. Това може да доведе до по-нататъшна ескалация на войната, пише в свой анализ BBC.

Какво се случва и защо точно сега?

Седем месеца след началото на руското нахлуване Владимир Путин е на колене. Контраофанзивата на Украйна възвърна обширни територии, завзети след инвазията на 24 февруари.

Гласуването на анекса е една от трите стъпки, предприети от Кремъл в опит да пренареди войната. С анексирането на още 15% от суверенна Украйна, Русия ще може да твърди, че територията ѝ е атакувана от оръжия, предоставени на Украйна от НАТО и други западни държави. С призоваването на 300 000 допълнителни военнослужещи тя ще може да защитава фронтова линия с дължина 1000 км. Кремъл също така криминализира дезертьорството, капитулацията и отсъствието без отпуск по време на мобилизацията.

За лидера на Русия анексирането на територии не е нещо ново. Когато през 2014 г. той заповяда на войските да завземат Крим, последва гласуване, отхвърлено като нелегитимно от международната общност.

Последното събитие също беше осъдено като незаконно от много западни държави, включително от международната група за наблюдение ОССЕ, но руските медии вече заявиха, че гласуването с "да" е извън всякакво съмнение.

То се провежда в продължение на пет дни в двете марионетни области на Русия в Луганск и Донецк на изток и в окупираните части на Херсон и Запорожие на юг.

Какво прави тези вотове фалшиви?

Вече видяхме как Крим беше анексиран от Русия през 2014 г. Макар Кремъл да твърдеше, че е получил 96,7% подкрепа, в изтекъл доклад на руския Съвет по правата на човека се казва, че само около 30% са гласували и едва половината са подкрепили анексирането. В Крим не беше произведен нито един изстрел, но в този последен случай се очаква гласуването да се проведе в разгара на война. Четирите засегнати региона са частично или напълно окупирани. В южната част на страната град Херсон в момента не е безопасно място, като руските войници се борят да удържат голяма украинска контраофанзива. Сградата на централната администрация беше поразена от серия ракети миналата седмица.

Сигурен вот е невъзможен, но въпреки това официални лица говорят за 750 000 регистрирани души и планове за включване на окупирани части от друга украинска област, Николаев, в анексираната зона.

Руските медии съобщиха, че от петък до понеделник служители на избирателните комисии ще обикалят от врата на врата с преносими урни. Избирателните секции ще работят само на петия ден, 27 септември, като длъжностните лица се позовават на съображения за сигурност. Планирано е на този ден да бъдат отворени стотици секции, като избирателите ще могат да гласуват и в региони извън техните собствени, а бежанците ще имат право да гласуват в части от самата Русия. Запорожие остава твърдо в украински ръце, така че всяко гласуване за анексиране на този регион е безсмислено. Донецк в източната част на страната е само на 60% под руска окупация и до голяма степен е в центъра на конфликта. Русия контролира по-голямата част от Луганск в североизточната част на страната, въпреки че започна да губи позиции и там.

Руските информационни агенции показаха раздавани листовки, озаглавени "Русия е бъдещето".

Голяма част от населението отпреди войната е избягало от конфликта. Ръководителят на руската пълномощна власт в Донецк, Денис Пушилин, нареди масова евакуация дни преди нахлуването.

Подкрепяните от Русия лидери се стремят да организират гласувания от няколко месеца, но решението за провеждане на гласуването беше взето само три дни преди това и намирисва на отчаяние.

Няма да има независими наблюдатели. Голяма част от гласуването ще се проведе онлайн, въпреки че длъжностните лица обещаха допълнителна сигурност в избирателните секции.

Какво ще се промени?

Съветникът на украинското министерство на отбраната Юрий Сак заяви пред BBC, че така наречените референдуми са обречени. "Виждаме, че цялото местно население е за връщане към Украйна и затова има толкова голяма съпротива и партизански движения в тези територии", казва той. При всички случаи Киев заявява, че нищо няма да се промени и неговите сили ще продължат да настояват за освобождаването на териториите.

Руският анализатор Александър Баунов казва, че самото предефиниране на окупираните територии като руска територия едва ли ще спре украинската армия, но изпраща послание за намерения към населението под техен контрол. Надеждата на Кремъл е, че Западът ще се смути от изстрелването на оръжия по земя, обявена от Москва за руска.

Обезпокоително е, че президентът Путин говори, че ще използва всички средства, с които разполага, "за да защити Русия". И в случай, че остава някакво съмнение, заместник-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев ясно заяви, че ядрени оръжия могат да бъдат използвани за защита на анексирани територии.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен говори за "опасна ескалация", но потвърди позицията на Вашингтон, че никакви руски претенции към украинската земя не могат да отнемат правото на Украйна да се защитава.

Дори Турция, която се опита да играе ролята на посредник, заклейми вота като нелегитимен, пише БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
333
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само прочетох как били гласували в Крим и спрях да чета статията. При положение че там живеят доказано 90 % процента чисти етнически руснаци , а автора пропагандира как 30% гласували и как само 50% са за присъединяване към Русия ми стана всичко ясно. Авторът да не забравиш да отидеш при господарите да ти подхвърлят някое кокалче.
332
0
 
1
 
! Отговори
Укропитеците преди 1 година
Ще свършат още по зле, драги педоатлантици с европедоценности....вие сте тумори и ще ви пооперират леко, лека нощ
331
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защото сме цъфнали в бг с 45процентната инфлация и масовото обедняване на хората, та трябва да се грижим за другите държави, но така е наредено от някое посолство и нашите политици слушкат
330
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Изобщо не трябва да се притесняваме Изобщо не е наша работа, не е работа и на ЕС нито на САЩ. Ама кой да чува? Само дрънкането на оръжия се чува и толкоз. А пък вие на Пампорово ще се топлите с дърва. Ама не в камина ами с някоя стара чугунена печка щото камините и те струват пари. Да ви имам стандарта.
329
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В1991 година Украина не подписка договор от излизане от СССР и там има точка излизаш с тези земи с кои-то влезал. Так Харьков, Киев, Донецк, Луганск, Полтава, Херсон, Одесса, Николаев, Запорожье, Крым всичко е земья на Руссия. Каде беше искусственно дадено. За това е референдум. Законо да вьрнат. Друг ще вземат други и колко има укрите?????.
328
5
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 година
До: номер 354 Ами защото те гърмят по складовете с бюлетини и по военните части на окупаторите, защото точно те са организаторите на т.нар. "референдуми". Като издумкат руските военни, и: Нет референдумов! А по цивилни стрелят само руските окупационни войски.Украинците са европейци, те не правят така, като азиатските орди на Путин.
327
7
 
4
 
! Отговори
българин преди 1 година
Не, защо? Трябва ли да се притесняваме? Украинската армия ще бие руснаците като маче у дирек, със или без "референдуми", това нищо не променя. Един украински войник го гледах в окопа, зареждаше си пълнителя на калашника с патрони и си пушеше цигарката, докато журналисти го питаха дали е готов за мобилизираните над 300 хиляди войници от Русия. И той (дръпна си от фаса и си тръсна пепелта) каза, че да, готвят се да ги посрещнат подобаващо, защото ще ги избият до крак. Всичките.
326
6
 
8
 
! Отговори
тя преди 1 година
Защо украинците пречат да се проведе вота и непрекъснато обстрелдат районите ,това ще доведе до невинни жертви , но укрите искат да изплашат хората и да не гласуват !
325
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отмъстени сме ! Джуджето нахрани червеите ! Ура ! За радост на руснаци, украинци и цял свят !
324
6
 
1
 
! Отговори
Star преди 1 година
Питайте Копейката,той знае отговора.Между другото,някой знае ли къде е служил продажника?
323
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путиндераси, забършете си пяната ! Джуджето ритна камбаната ! Факт !
322
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хаха! Руснаците се МЪЧЕЛИ да удържат ГООООЛЯМА украинска офанзива в Херсон! Нищо, че украинските части са затънали в блата и изкарват ранените си с хеликоптери. Хаха! Иначе ХИМАРСИ по градския съвет на Херсон по време на заседание и по хотел. И от там за разлика от ударените училища и общежития в контролираните от Украйна терутории не изнасят ренени и трупове в камуфлажни униформи, а на цивилни. "Демократичния общност" кво стааа?
321
11
 
3
 
! Отговори
rael преди 1 година
Пиядетата яко губят войната. Народа им бяга, за да не воюва. началника им плаши с ядрено оръжие. Велика сила, няма що!
320
2
 
16
 
! Отговори
До европрайда преди 1 година
Въобще не се притеснявайте за референдумите. Те ще минат без проблем и четирите области ще влязат в Русия. Ако бандеровците не поискат мир ще последва освобождението на още четири области Николаевска Одеска Днепропетровска и Харковска...и така до като не обяват капитулация нацистите ! Вие (укро феновете) не гледайте в чуждото канче (Русия) ами помислете как да спасите поне това което (ще) е останало от Покрайнините на Русия. Колкото повече се бави примирието толкова повече територия губи Украйна
319
1
 
15
 
! Отговори
до до 354 преди 1 година
Гледам си като "Ну погоди"-с щръкнали очички, на които се вижда само и единствено пари.Виждаш,че любиите ти "запдняци",начело с най-голямата терористича страна на света-сащ, са в основата на всички войни и военни действия след ВСВ(сащ са инициатори на 150 от тях,справка уикиоедията),но за такива екземплярчета като теб няма проблеми-да си трепят когото искат,аз трупам ***.Изведжъж Русия нахлу в украйна-всички сте в потрес.На такива се вика гьотве.ени.
318
9
 
1
 
! Отговори
няма нищо преди 1 година
за притеснение 104% демек повече отколкото хора има, гласуват за присъеденяване и там войната никога не свършва, но тва са триковете на москва изтъркани, стари и прилагани и в Македония и в Молдова и в крим и в БГ 46 са правили "референдум" и от тогава няма управия. А другия им номер е с чая или директно отровителство, де има отровен активист е отровен от Москва , тва е почерка им
317
10
 
2
 
! Отговори
arsenalfc преди 1 година
пияниците губят войната...
316
9
 
5
 
! Отговори
до 354 преди 1 година
Миличък, приемам съвети само от хора с минимум петцифрен месечен доход у нас. От разни неграмотници, като теб, които нямат 2лв. в джоба, никой няма нужда. Нито икономика, нито общество. Ето- голташка Русия ти дава 3300$ (ама след като се върнеш без ковчег) да се биеш + гражданство. Отивай да защитаваш великите руски ценности. Ама не- по-лесно е да слугуваме за прогнилия запад.
315
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както каза някога Соломон Паси когато се отделяше Косово " свидетели сме на появата на нова държава в европа" А сега Мони Пасииии " свидетели сме на появата на две нови държави в Руската федерация ". Честито
314
6
 
8
 
! Отговори
антиджендар преди 1 година
До 353 АнонименНесполучлив джендар опит ! Слабооооо , слабо ! Не ти достига умствен капацитет за тази сложна човешка дейност. От страни изглеждаш смешен и жалък но всъщност си едно надрусано джендар ***