Едуард Сноудън получи руско гражданство от Путин

Съпругата му също е кандидатствала
Обновена: 26 сеп 2022 22:24 | 26 сеп 2022 21:56, Нели Христова
64
Едуард Сноудън получи руско гражданство от Путин
Снимка: БГНЕС

Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън получи руско гражданство, съгласно указ, издаден от руския президент Владимир Путин днес.

"В съответствие с член 89, буква а) от Конституцията на Руската федерация постановявам: На следното лице да бъде предоставено гражданство в Руската федерация: Едуард Джоузеф Сноудън, роден на 21 юни 1983 г. в Съединените американски щати", гласи указът.

През 2013 г. Сноудън оповести публично информация за методите за електронно наблюдение от американските и британските разузнавателни служби, както и за факта, че те си предават взаимно лични данни на своите граждани. Сноудън също така твърди, че разузнавателните служби на тези държави незаконно са подслушвали разговорите на чуждестранни лидери. Бягайки от преследване от страна на американските власти, той подаде молби за убежище до властите в няколко държави, включително Русия. През 2014 г. получи първото си разрешение за пребиваване в Руската федерация, а по-късно и правото на безсрочен престой на руска територия.

След като руският президент Владимир Путин пълноправно гражданство на бившия американски разузнавач Едуард Сноудън, съпругата му също ще кандидатства за такова, съобщи адвокатът на Сноудън в Русия Анатолий Кучерена пред РИА Новости.

"Сега и съпругата му ще кандидатства за гражданство, след като той го получи", каза Кучерена.

Според адвоката дъщерята на Сноудън, която е родена в Русия, е получила също руско гражданство при раждането си.

Той отбеляза, че за да получи руско гражданство, Сноудън е изпълнил всички необходими процедури.

"Той (Едуард Сноудън) е изпълнил всички процедури, предвидени в нашето законодателство, условията, които са необходими за получаване на гражданство: прекарал е повече от пет години в Русия, има разрешение за пребиваване - всичко това", добави Кучерена и подчерта, че бившият служител на Агенцията за национална сигурност на САЩ е щастлив, че е взето такова решение по отношение на него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
7
 
! Отговори
Равнопосавеност преди 1 година
До 52 - Ти къде живееш? Защото ако е в България е странно да говориш за мизерия в Русия. Кога за последно си бил в Русия за да имаш мнение по въпроса? Мога да ти кажа само, че ако отидеш когато се върнеш ще ти трябва време да свикнеш със сивотата и мръсотията в европейската ни столица София.
49
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъкмо ще има възможност да сравни като американски гражданин и руски такъв кое е по-добре. Дали руснаците контролират гражданите си по-малко и дали има повече свобода интересно какви са му наблюденията.
48
5
 
10
 
! Отговори
kingsize преди 1 година
А повиквателна - кога?
47
3
 
8
 
! Отговори
до 56 преди 1 година
ВЕЧЕ НЕ ПРИЕМАТ РУСКИ МЪЖЕ В ГРУЗИЯ
46
4
 
6
 
! Отговори
Kiki преди 1 година
Тоя да се готви за фронта в Украйна или ако му се живее да търчи на опашката към Грузия.
45
8
 
6
 
! Отговори
The Spy преди 1 година
След супер лайфът в САЩ и меракът му да блесне, съдбата го изрита в страната на разкошната мизерия. Честито Съветское гражданство, таваришч Сноуденин. Прокълна се, но е много късно. Намираш се в "Point of No Return" (Невъзможно завръщане).
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименКакво твърдят *** не е важно.
43
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му е честито...купи си фабрика на 09.09.1944 година. Русийската федерация ще се разпадне до 2 години, а путин е пътник. Тогава къде ще бяга, при Кимчо, или при Мадурко?
42
7
 
10
 
! Отговори
ШибиРиби преди 1 година
Браво. Хайде сега повиквателната , винтовката, рубашката и на рубежа
41
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Освен руско гражданство от Путин в скоро време ще получи от Шойгу и призовка за мобилизация.
40
5
 
11
 
! Отговори
Нобелов медалист преди 1 година
На Митрохин (RIP) трябва да му дадат тази награда. Изнесе целият архив на КГБ, събиран 40 години на малки стенографски листчета и предаден на MI6. Книгата му The sword and the Shield разкрива един гениален човек с демократично мислене. След неговото бягство КаГеБетата се разпаднаха и бяха преименувани на ФСБ. Толкоз.
39
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен 41====украйна свърши 100%
38
5
 
6
 
! Отговори
Z преди 1 година
До Диоген====Бившият служител на ЦРУ и АНС Едуард Сноудън, който получи руско гражданство в съответствие с указ на руския президент Владимир Путин, не подлежи на мобилизация. Това каза в интервю за Интерфакс неговият адвокат Анатолий Кучерена.
37
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Супер , има и опит .Само дано и на жена му дадат навреме гражданство ,че да има време да се сбогуват като го мобилизират
36
9
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Интересно е дали като борец за справедливост в САЩ сега Сноудън, вече като руски гражданин, ще прояви същата доблест и публично ще осъди варварското нападение на Русия над Украйна. Или просто ще си трае?
35
6
 
7
 
! Отговори
Шпионин преди 1 година
Сноудън ще сънува цветни сънища с червени байраци, сърпове и чукове, а някой щатски федерален затвор ще му дойде като Манна Небесна, но too late, baby.
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такъв е жалкият край на "полезните ***", както ги нарича Ленин.
33
8
 
7
 
! Отговори
Асан преди 1 година
На Сноудън требе Нобелова награда а не на лудата Грета :)))
32
5
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 1 година
Малко хора са готови да се жертват в името на истината, а тя е толкова шокираща, че болшинството просто я отхвърлят. Сноудън, Асандж, Джон Пъркинс и много други, за които не сме чували още се опитват да отворят очите на овцете, но това няма как да стане, при условие, че стотина тежко болни индивида държат едно 90% от богатствата на тоя свят.. Мислят си, че света им принадлежи.. Е, с Русия и нейните богатства май ще се задавят!
31
5
 
14
 
! Отговори
Диоген преди 1 година
Ай честито! А сега следва мобилизация,както подобава на руски гражданин!