Лъжата на Путин за "специалната операция" започва да се пропуква

Моралът на войниците ще се влоши
27 сеп 2022 18:55, Нели Христова
90
Лъжата на Путин за "специалната операция" започва да се пропуква
Снимка: БГНЕС

Лъжата на Владимир Путин, че войната в Украйна е "специална военна операция", става все по-"очевидна" за руското население, твърдят западни служители.

Заповедта на руския президент за частична мобилизация от четвъртък, според която 300 000 души обучен персонал, като ветерани и резервисти, трябва да бъдат изпратени на територията на съседната държава, предизвика вълна от протести, а младите хора се втурнаха да напускат страната.

Западни официални представители казаха в петък, че съобщението вероятно ще предизвика политически проблеми в Москва и има потенциал да наруши подкрепата за войната в руското общество и да допринесе за "много лошия морал" сред войниците.

Още по темата
Един служител твърди, че Русия "ефективно е изчерпала набора от желаещи доброволци" да се бият в Украйна.

"Това, което може да видите в решението за мобилизиране, е ерозията на тази фикция за специална военна операция, проведена с ограничена част от нейните сили, където голяма част от руското население е защитено от ефектите", обяссняват те. "Въпреки че те продължават да поддържат тази фикция, е напълно ясно от реакцията на руското население, някои от които излизат на протести или като напускат страната, че правдоподобността на тази конкретна лъжа изглежда се пропуква."

По-късно те добавиха, че няма индикации Путин да признае, че "специалната военна операция" всъщност е война.

"Смятаме, че дисонансът, който тази тема все още създава в руското общество, вероятно ще се увеличи", казва служителят. Путин многократно избягва мобилизацията и западни служители казват, че решението едва ли ще реши проблемите на бойното поле в краткосрочен план.

"Това наистина създава политически проблеми в Москва и трябва да се разглежда като признак на слабост, а не на сила", казва един служител.

Служителят описа 300 000 души като "огромен брой", което означава, че властите ще се борят да съберат толкова много хора, преди да могат да ги накарат да бъдат ефективни в Украйна.

Техните военни плановици също имат да разрешат много проблеми, като разполагането на "много нискокачествени подкрепления скоро или по-добре обучени сили по-късно".

Западното разузнаване също потвърди, че повечето усилия за набиране на войски са в регионите, а не от богати градски семейства в Москва или Санкт Петербург.

Ходът може да окаже влияние и върху морала на руските войници, тъй като онези, чието време в Украйна приключва скоро, може да си помислят, че службата им ще бъде удължена, след като чуят новината за мобилизация, казаха официални лица.

"Мисля, че моралът, който като цяло смятаме за лош на всяко ниво, ще се влоши", казва той.

Длъжностни лица казаха, че руският вътрешен отговор на украинското настъпление е предизвикал критики към висшето военно командване и по-остри коментари срещу самия Путин.

Те казаха, че обхватът на тези гласове се разраства - включително местните съветници в Москва и Санкт Петербург, националистическата общност, свързана с военните, чеченският лидер Рамзан Кадиров, санкционираните от държавата телевизионни експерти и певицата Алла Пугачова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
15
 
5
 
! Отговори
THE EVIL преди 1 година
Само с прочитането на заглавието знам кой койот е писал статията...
55
6
 
20
 
! Отговори
Поетъ преди 1 година
Големите джуджета / с късите крачета/ - надуваха балон. // Надувайте джуджета / да стане на парчета! / Пук!
54
6
 
16
 
! Отговори
До дядо йоцо гледа преди 1 година
Не са ги арестОвали, а они са дезертирали, за да отърват кожата. Така ще стане и с останалите "герои" на путинската 'армия непабедимая". Това ще е най-наситената имиграция в Украйна.
53
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Корените на този въоръжен конфликт са в историята, която западните експерти третират както им пасва на интересите. В един конфликт никога няма абсолютно виновни и абсолютно невинни, за танго трябват винаги двама. И да не харесвате мнението ми, това е истината.
52
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пропуква се единствено "халката" на зеленото човече , докато му я пръснат съвсем ! Все едно дали свои или чужди - резултатът ще е един и същ !
51
2
 
19
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 1 година
Днес в плен са попаднали първите ''мобики'' в Украйна.
50
18
 
3
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Пиндирушко глей си гейпарадите, а не парада за 9 май.
49
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До койчо90404: Mmmmm русия има лош опит с актьорите :) Предния Рейгън разтури пиндирацията :)
48
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пореден пасквил 57: Ами западните анализатори (САЩ) казаха поне 10 пъти,че русия ще нападне Украйна но вие не вярвахте :)
47
10
 
7
 
! Отговори
Пореден пасквил преди 1 година
в стил "една жена каза", "западни представители твърдят", "каза служителя", "твърди един служител"...За пореден път казвам:Коментарите в сайта са много по-смислени от някои статии, написани за пълнеж, като горепосочената! Явно се плаща за количество :)
46
22
 
12
 
! Отговори
койчо90404 преди 1 година
Къде се скри, г-н Зеленски? Търсят те за нова роля... Ще играеш "булката" в чеченски сериал
45
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам нищо от военна стратегия, войни и военни правила, но смятам че мобилизация се обявява само, ако някоя държава нападне друга и нападната държава трябва да се отбранява. Но агресор да обяви мобилизация, за да напада....е, това явно само в Русия го могат! Не мога да си представя Щатите да обявяват мобилизация, когато трябва да участват във война -те си имат професионална армия.
44
5
 
25
 
! Отговори
САМАТА ИСТИНА Е ТОВА преди 1 година
"Лъжата на Владимир Путин, че войната в Украйна е "специална военна операция", става все по-"очевидна" за руското население, твърдят западни служители." Глупости, как може фюрерът на Руския Райх да лъже???Бе вие чувате ли се???Когато Адолф Хитлер напада СССР, той нарича нападението "Специализирана Военна Операция "Барбароса"! Воалла!И Путин, и той като Хитлер! Бащичко! Одрал му е кожата! Пу-пу! Да не му е уроки!!!
43
4
 
13
 
! Отговори
Гневен Българин преди 1 година
Идвам у вас довечера. Приготви ми жена ти. Ще го наречем специална стопляща операция. Или викай му как си искаш. Само гледай камерката ти да работи да ти остане спомен ;)
42
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма никаква лъжа -- това е военна операция. Война се обявява -- няма такава обявена нито от Русия, нито от украйна.
41
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 41 Te до Сиверск не успяха да стигнат за толкова месеци, колко хилядолетия ще им трябва, за да стигнат до Берлин.
40
20
 
9
 
! Отговори
Говедо преди 1 година
След "референдума" в Косово всички референдуми са легитимни!Не знам укрофилите какво се палят толкова!
39
9
 
8
 
! Отговори
Абсолютно преди 1 година
Сега в Украйна се бият поляци без въобще да са обявили военна операция. Колко са доброволци, никога няма да кажат.
38
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма частична мобилизация, мобилизацията или я има или я няма, а когато я има, мобилизацията винаги означава тотална война. През Втората световна война САЩ мобилизират 5% от населението си, Великобритания 10%, Германия и СССР около 20-25%. Дори и при най-тежката война не се сражава повече от 1/3 от населението, така че всяка мобилизация е частична.
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стилът на Нела се разпознава от 3 астрономически единици без телескоп.