Течове се появиха в "Северен поток" 1 и 2 - Песков заподозря съботаж

Германия пък подозира както Русия, така и Украйна
27 сеп 2022 17:00, Нели Христова
66
Течове се появиха в "Северен поток" 1 и 2 - Песков заподозря съботаж
Снимка: БГНЕС

Мистериозни течове се появиха в двата руски газопровода, минаващи под Балтийско море близо до Швеция и Дания - "Северен поток 1" и "Северен поток 2". Именно нази инфраструктура е в основата на енергийната криза след нахлуването на Русия в Украйна.

Морската администрация на Швеция издаде предупреждение за два теча в газопровода "Северен поток 1", малко след като бе открит теч в близкия газопровод "Северен поток 2", който накара Дания да ограничи корабоплаването в радиус от пет морски мили.

По време на откриването на течовете нито един от двата тръбопровода не е изпомпвал газ за Европа, но и двата все още са съдържали газ под налягане. Инцидентите ще попречат на всяко усилие за стартиране или рестартиране на търговска експлоатация на двата газопровода, съобщава агенция Ройтерс.

"Вчера беше открит теч по един от двата газопровода между Русия и Дания - "Северен поток 2". Тръбопроводът не е в експлоатация, но съдържа природен газ, който сега изтича", заяви в писмен коментар министърът на енергетиката на Дания Дан Йоргенсен. "Властите вече са информирани, че има още два теча по "Северен поток 1", който също не е в експлоатация, но съдържа газ", добави той.

И докато Германия заподозря целенасочена атака както от Русия, така и от Украйна, зад течовете, Кремъл заподозря съботаж.

"Нашето въображение вече не допуска сценарий, при който това да не е целенасочена атака", казва източник, запознат с оценката на федералното правителство на Германия и федералните власти. Tagesspiegel го цитира още да казва: "Всичко говори против съвпадение".

Разследващите в Германия подозират два сценария - първият  предполага украински или свързани с тях сили да са извършили нападения, за да гарантират, че газът от Русия ще постъпва в Централна Европа само по украинските газопроводи или по газопровода "Ямал", минаващ през Полша. Вторият сценарий е за операция под т. нар. "фалшив флаг" от страна на Русия, която да обвини Украйна. По този начин Москва може да се стреми да задълбочи енергийната криза и евентуално да повиши още повече цената на газа, предполага Tagesspiegel. Според източници от сферата за сигурност в Берлин подобна атака може да е била планирана още преди спирането на газовите доставки.

"Вчера имаше информация, тя дойде и от страна на „Газпром”, и от компанията-оператор. Това е тревожна новина. Наистина, става дума за някакви разрушения в тръбите – засега неизвестно от какъв характер, в датската икономическа зона. Налягането наистина е паднало значително", каза на свой ред говорителят на Кремъл Димитрий Песков.

"Това е абсолютно безпрецедентна ситуация, която изисква спешно разследване. Ние се изключително обезпокоени от тези новини", допълни той.

Песков не изключи възможността разрушаването на тръбите по газопровода да са резултат от саботаж.

"В момента не може да се изключи нито един вариант", каза той в отговор на журналистически въпрос."Очевидно е, че има някакво нарушение на тръбите, а относно причината за това не бива да се изключи какъвто и да било вариант, докато не станат ясни резултатите от разследванията."

Говорителят на Кремъл подчерта, че „това със сигурност е въпрос, свързан с енергийната сигурност на целия континент”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е сЪботаж? Имате предвид нещо, станало в събота? Или ,,журналистите" са ходили на училище само в събота...
45
5
 
4
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До Анонимен- Все проблеми между ЕС и Русия,а виновните си стоят от другата страна на океана и се подхилват - А бе не съм чувал Америка да е нападнала някого там. Войната в Украина е дело на Путинска Русия. Америка никого не е нападала, нито пък анексирала каквато и да било територия през цялото си 250 годишно съществуване! Америка спаси Европа в две световни войни и там, където влязоха Американци (ГФР, Япония, Южна Кореа) вижте каква икономика и какъв просперитет. Айде стига колхозни опорки!
44
8
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До АнонименСАЩ били губели войната - айде бе, ти сериозно ли? САЩ още не са се намесили. Мижавите оръжейни доставки от 15 Хаймарса, при положение, че за такъв фронт трябват най-малко 150, липсата дори на доставки на танкове и самолети са само за парлама и въпреки това, разгониха майките на окупационните сили! Намеса на САЩ означава много бърз край на Путиновата фалшива империя. Много бърз, без нито един Американски военен да участва, достатъчно е само адекватна военна помощ за Украина!
43
5
 
2
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
До Стоян- русиа има сичко не и пука за траби ще си построй нови - Добре бай Стояне, ама Русийката даже тръби не може да прави. От край-време това са Манесман тръби, безшевни от ГЕРМАНИЯ. А корабите, които ги полагат са ЗАПАДНИ. Заваръчните системи и материали са също ЗАПАДНИ. Да не говорим за техниката за дълбочинни сондажи, турбините за нагнетяване (Сименс) и пр. - всичко е ЗАПАДНО. Експертизата - също. Сега да ги видим рашките сами дали могат едно производство на пирони да организират!
42
1
 
1
 
! Отговори
от ЮАР преди 1 година
Дали е сЪботаж или саботаж - само граматиката е от значение показва нивото на неграмотност на редакцията, обаче същественото в новината е, че се отива към пълно скъсване на всякакви енергийни зависимости от Русия. Споко - газ, петрол, енергия има пълно навсякъде по света. Освен това, Европа има ума и технологиите да не зависи от доставчици на каквото и да било. БВП се прави с акъл, не със суровини. Една Холандия няма нищо, но има умни хора и БВП близко до това на уж велика Русия.
41
1
 
4
 
! Отговори
СЪБОТЕН сЪботаж преди 1 година
Всяка събота сЪботирам жената, стига да не я боли главата! А вие поне да бяхте пуснали статията в събота, за да можеше да имате поне някакво извинение за неграмотността! Нали Нелке?!
40
0
 
4
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Още вчера ,15 минути след пробива в Северен поток 2 ви съобщих новината в статията за възможен ядрен взрив над Черно море . Но осем " неверници" са ми сложили червен палец ,мислейки,че се шегувам.
39
0
 
2
 
! Отговори
До 44 до германците преди 1 година
Че то много сложно, тези операции с тръбите:)) Сигурно с ножовки ще режат, и с каруци, извозват?
38
10
 
4
 
! Отговори
Роберт преди 1 година
Добра идея е всичкия газ за Европа да минава през Украйна и Полша. Така сме навити да плащаме на руснаците каквато цена поискат, а после ще я изравним през таксите за пренос. Ако иска $2000 долара за газ, ще го плющим отзад с $1970 за пренос на този газ. Умен ход.
37
8
 
6
 
! Отговори
Тигър преди 1 година
Отиде им на рашките тръбичката. Путинчо им спихна държавичката за 7 месеца планирана операция хахахахаххаха
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сЪботажа в събота ли шЪ И?!?! Ех провинциалисти неграмотни превзеха медиите а и цялата държава. Жална и майка на България.
35
1
 
17
 
! Отговори
Bai Asen преди 1 година
Алооо днес. Бг пише се САБОТАЖ! Кажете как след това да отида на доктор!
34
10
 
5
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Газовата връзка с Русия трябва да се прекъсне завинаги. Прекрасна новина е, че тръбите отидоха по ягодите.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Германците "са собственици на голяма част от тръбите! Имаха намерение да ги използват за други газопроводи, затова руснаците ще ги унищожат..." --------- ахахахахахаха, да, ше ги извадят, ще ги нарежат, ще ги превозят, после пак ще ги заварят и ще ги поставят на дъното.... като гледам от козяк са преизпълнили квотата за СОП.
32
1
 
0
 
! Отговори
До 40 до 35 преди 1 година
Сипвал ли си течност през тясно гърло с фуния? Какво става?
31
10
 
3
 
! Отговори
Германците преди 1 година
са собственици на голяма част от тръбите! Имаха намерение да ги използват за други газопроводи, затова руснаците ще ги унищожат...
30
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Laravel "Щом налягането на газа в тръбата спадне под налягането на водата, познайте какво ще стане с тръбата :) Да им е честито на руснаците." ----- поредният заблуден еврожендар.... да им е честито на германците, а покрай тях на всичкото европеец!
29
4
 
4
 
! Отговори
Laravel до 35 преди 1 година
Помисли малко. По тръбата не върви газ. Има някакво количество, с налягане по-голямо от това на водата. В момента. Поради теча налягането спада. В един момент ще се изравни и след това ще падне под това на водата, ако не подаваш постоянно газ.
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "И защо им е газ на безработните? Тя Германската индустрия спешно се изнася в Азия. Който не работи не трябва да яде, нали така." ------в грешка си ... изнзася се в америка... колко случайно... този, който разпали всичко ще вземе да се окаже най-печеливш... ама нищо.. продължавайте да викате слава осссраина и да си си слагате поредния бустер!
27
1
 
2
 
! Отговори
до 33 преди 1 година
Може би единственото нещо, което не може, а и не трябва е да се подава въздух. Или е флуид или край с тръбата.