Русия предупредила мъжете от окупираните територии: Очаквайте повиквателна!

Референдумите вече приключиха
28 сеп 2022 20:17, Нели Христова
223
Русия предупредила мъжете от окупираните територии: Очаквайте повиквателна!
Снимка: БГНЕС

Напредъкът на Украйна в южните райони Херсон и Запорожие е много по-ограничен от успехите й на североизток. Позициите на предната линия са обект на редовен обстрел, докато Русия и Украйна се опитват да постигнат напредък. Абдужалил Абдурасулов ​​от BBC получи рядък достъп до фронтовата линия в Херсон, регион, където на украинските мъже е казано, че могат да бъдат призвани да се бият за руската армия.

Стара съветска самоходна гаубица, наречена "Гвоздика" или "Карамфил", е изнесена в открито поле и поставена на позиция. Цевта му се накланя нагоре. "Огън!" идва командата. Артилеристите се отдалечават припряно след последния изстрел. Въпреки че напредването на украинските сили на юг е много бавно, техните артилерийски части остават заети.

Стус, командир на артилеристите, обяснява, че руснаците се прицелват в неговата пехота, а нейна работа е да ги накарат да млъкнат. Войниците вървят през обширното поле под прикритието на редица дървета. Те не обръщат внимание на звука на летящите над главите им ракети, нито на звука на експлозиите. Бойците казват, че руски наблюдателен пост е на 500 метра и те може да попадат в обсега на стрелково оръжие.

Украинците се придвижват бързо, за да стигнат до разрушена селскостопанска постройка, която са си върнали само преди седмица. Сега те копаят окопи и носят чували с пясък, за да укрепят новата си позиция. Но напредването на Украйна на юг се движи бавно.

"Всички приказки за контранастъпление тук помагат да се излъжат руснаците и да се постигнат успехи на Изток", смее се Васил, заместник-командир на полка. "Но и тук имаме успехи. Продължаваме да освобождаваме селата с малки стъпки, но е много трудно – всяка наша победа е пролята с кръв."

Много украинци, които остават зад руската фронтова линия, в окупираните територии, очакват с тревога това контранастъпление.

"Ние сме в еуфория, когато Украйна удари окупираните територии", казва Ирина, жителка на Мелитопол на юг. "Това означава, че Украйна не ни е забравила. Всички знаем, че живеенето в близост до военна инфраструктура и не е безопасно, така че повечето цивилни са се изнесли от тези места."

Но за хората в окупираните територии, колкото по-дълго чакат, толкова по-трудно е да оцелеят. Мнозина вярваха, че контраофанзивата ще се случи през август. Но когато това не стана, хората започнаха да бягат към контролираните от Украйна територии и райони по-на запад.

Сред тях е и Татяна Кумок от Мелитопол. Израелската гражданка бе на посещение в родния си град, когато руската инвазия започна през февруари. Тя остана в града и раздаде помощи на жителите, но през септември тя и семейството й решиха да напуснат. Една от основните причини за напускането беше обещанието на Русия да проведе т. нар. референдум.

"Веднага щом това стане, руснаците ще въведат нови забрани според техните закони и ще се опитат да легитимират окупацията", споделя тя.

След като градът се превърна в огромна военна база, тя казва, че е станало ясно, че руските войски няма да го изоставят лесно.

"Беше очевидно, че градът няма да бъде освободен тази есен", добавя Татяна. Дори тихата съпротива срещу руската окупация вече става опасна.

През септември много семейства бяха принудени да изпратят децата си в управлявани от Русия училища, въпреки че това означаваше малчуганите да бъдат изложени на пропагандата на Кремъл.

"Ако не изпратите детето си на училище, това е лакмус за вас – означава, че имате проукраински възгледи", обяснява Кумок. "Познавам родители, които трябваше да кажат на седемгодишното си дете да не говори за неща, които се обсъждат вкъщи с никого в училище. В противен случай детето можеше да бъде отнето. Това беше наистина ужасно."

Репресиите срещу хора, които не подкрепят руското управление, се засилват.

"Има рязко увеличение на арестите от август след успешните украински въздушни удари", казва Богдан, който все още живее в Херсон. Той говори с BBC чрез приложение за съобщения и истинското му име не се разкрива за неговата безопасност.

Богдан казва, че по-ранните задържания са били базирани на списък с имена, с който са разполагали руските военни. Но сега всеки може да бъде арестуван и хвърлен в мазето за разпит. Наскоро руски войници дойдоха в къщата на Хана (не е истинското й име) в Нова-Каховка, град в Херсонска област, за да проверят кой живее там.

"Те не влязоха в къщата но пак беше страшно. Вече дори не ходя с телефона си", казва тя.

Самозваният референдум носи нова заплаха за местното население - мобилизация. Много мъже може да бъдат призвани да се бият за руската армия. Руски войници вече обикалят къща по къща в някои села и записват имената на мъжете, които живеят там, разказват местни жители. Те твърдят, че войници са им казали да бъдат готови за повиквателна след референдума.

Съобщава се, че мъжете на възраст 18-35 години вече нямат право да напускат окупираните територии.

Ирина заминава на 23 септември, първия ден от така наречения референдум, със съпруга си и двете си деца. Те искали да останат, за да гледат парализираната й 92-годишна баба.

"Но когато Путин обяви мобилизацията, а ние вече знаехме за референдума, беше ясно, че ще има масова мобилизация и мъжете ще бъдат задържани на улицата, независимо от възрастта им", казва тя. "Можехме да оцелеем без газ и електричество, можехме да намерим решения за тези неща, но не и за това. Това беше нашата червена линия", казва Ирина.

Руската повиквателна ще постави повече предизвикателства за украинската контраофанзива. Това със сигурност ще ескалира войната и ще загинат повече хора, казват украинските войници.

"Не трябва да подценяваме нашия враг", казва Стус, командир на стрелците. "Тези новоназначени руски войници ще имат оръжия и гранати, така че ще представляват заплаха, която ще трябва да елиминираме."

Докато артилеристите чакат нови задачи със скритата си в храстите гаубица, руските войски удрят близко украинско село с ракети Град. Артилеристите мълчат, докато слушат поредицата от експлозии.

Този ужасяващ звук беше просто още едно напомняне, че успехът на украинските войски ще зависи от това колко бързо ще накарат руската артилерия и ракетни установки да замлъкнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер е пращал хората от окупираните територии в концлагери в Германия а също и пленниците.
166
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До абсолютен, Хитлер драги е пращал хората от окупираните територии в концлагери в Германия асъщо и пленниците.
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаше клипове и се видя че хората гласуват масово. Какво ми пишете тука от опорки разни глупости. Нямало било и не знам си какво. Имаше и още как. Аман от вашите хитрини и тарикатлъци. Писвате !
164
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 1-2 секунди схващам кои са сороссоидните опорки и повече не чета. Няма мисли и аргументи няма коментари само лозунги от опорки !
163
2
 
3
 
! Отговори
Ванга преди 1 година
Най хубаво е че идва края на диктатора.
162
1
 
1
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До Химарсите 173 Амин ! Дай Боже.
161
1
 
7
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
А такааа ! Къде ви беше акъла ? Путин ви го натресе за благодарност.
160
1
 
10
 
! Отговори
Unknown преди 1 година
Спасяват те и после те пращат на война .... хахахаххаха
159
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патриотът Медведев кога ще изпрати призовка на сина си Иля?
158
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 172 Само елементарни хора вярват на путински монтажи с фигуранти. Да не си им светил?
157
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама НАТО, верно са тъ-пи. Ако бяха приели Украйна при тях, тоя грандоман Путин, нямаше да си развява късия куйрук.
156
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хо.хо! Мъжете избягаха, наред са жените. Време е Митрофанова да получи призовка за фронта.
155
5
 
4
 
! Отговори
A1 преди 1 година
"Цевта се накланя нагоре..."Мислите ли изобщо, когато пишете статии?Как се кланя нагоре?Изправя се нагоре!Аман от глупости
154
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕСТИТО РУСИЯ- ИМАТЕ НОВИ МЪЖЕ КОИТО ДА УБИВАТ
153
15
 
7
 
! Отговори
Честито, Русия! преди 1 година
Кучетата лаят, керванът си върви. Евроджендърята леят злоба, но руснаците си знаят работата и си прибират своето. Грижат се ьа своите.
152
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дойде време руски хакери да блокират Путин
151
3
 
1
 
! Отговори
Имало преди 1 година
наблизо, кораб на САЩ! Да не е бил самолетоносач?
150
4
 
16
 
! Отговори
Химарсите преди 1 година
са 25 и пристигнаха още 18 нови. Мобилизираните руснаци са неопитни, ще дезертират в плен, ще оголят фронтовете и с изоставеното оръжие ще въоръжават украинската армия. След като Русия загуби войната, Диктатурата ще бъде свалена и пленниците ще се завърнат при семействата си.
149
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американският народ толкова ли не разбира че неговите химарси убиват невинни хора а от наша бг гледна точка убиват славяни от двете страни на фронта. Това е война на англосаксите срещу славянството и православието. Какво да изпитвам към САЩ и Великобритания Канада ?
148
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До "тези нещастни хорица" не ми се видяха много нещастни на клиповете от дните на референдумите. Видяха ми се доста добро настроение. На места пускаха музика и имаше хубава атмосфера. Стига сте лъгали тролейбусите.