Възможно ли е "Северен поток" 1 и 2 да станат неизползваеми завинаги?

Тръбите трябва да се ремонтират възможно най-бързо
28 сеп 2022 17:30, Нели Христова
73
Възможно ли е "Северен поток" 1 и 2 да станат неизползваеми завинаги?
Снимка: БГНЕС

Германските служби за сигурност предполагат, че трите тръби на газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море ще бъдат неизползваеми завинаги след подозрения за саботаж, пише "Тагесшпигел", цитиран от Dir.bg.

Ако те не бъдат ремонтирани бързо, в тръбопроводите ще навлезе много солена вода, която ще ги разяде, пише изданието, като се позовава на източник от правителствените кръгове.

Още по темата

Междувременно кризисният екип на Федералното министерство на външните работи също се занимава с инцидента, а няколко федерални министерства и канцлерството обсъждат последствията.

Като първа стъпка Федералната полиция ще засили контрола си върху германските териториални води, а нейните кораби ще следят по-отблизо съответните маршрути на критичната инфраструктура. Освен това федералните провинции трябва да засилят защитата на крайбрежните зони на Северно и Балтийско море. Съществува и загриженост относно сигурността на терминалите за втечнен газ, които се изграждат в момента, както и на подводните и телекомуникационните кабели.

Подобно на Еврокомисията, германските органи за сигурност и службата за външно разузнаване BND предполагат, че става дума за саботаж.

Експерти и правителствени кръгове смятат, че поради сложността на атаката тя може да бъде извършена само с участието на държава. Спекулациите сочат към Русия, въпреки че мотивът е неясен.

Една от версиите е, че водолази може да са поставили експлозиви на двете тръби на "Северен поток 1" и на една от двете тръби на газопровода "Северен поток 2", който все още не е в експлоатация.

Според информация на "Тагесшпигел" фактът, че течовете са огромни и скоростта на спадане на налягането е съответно висока, говори за целенасочено взривяване.

Освен това между трите места, където са възникнали течовете, има чувствително разстояние. Размерът на течовете означава, че в тръбопроводите може да попадне изключително голямо количество солена вода.

Макар че наскоро газът по "Северен поток 1" вече беше спрян, а "Северен поток 2" не беше пуснат в експлоатация заради руската инвазия в Украйна, случаят повдига нови въпроси за енергийната сигурност в Германия и Европа. След предполагаемите атаки цените на природния газ отново се повишиха.

Един от бенефициентите на високите цени е Русия и нейният президент Владимир Путин; в същото време Русия е понесла щети за милиарди заради скъсаните тръбопроводи. Тъй като само едната тръба на "Северен поток 2" е останала неповредена, тя е готова за експлоатация. Чисто теоретично Русия би могла да предложи доставки на газ по този начин, но германското правителство вероятно ще го отхвърли.

Сега Германия се опитва да анализира допълнително ситуацията заедно с датските и шведските власти, но е много трудно да се извършат разследвания на дълбочина 70-80 метра. Германските териториални води се контролират от Куксхафен от съвместния Ситуационен център "Море" на Федералната полиция и бреговата охрана на провинциите. От датска страна в сряда беше заявено, че разследването в морето може да се проведе едва след една или две седмици. Също така поради съображения за сигурност.

Междувременно министърът на икономиката на Германия Роберт Хабек (Зелени) призна опасността от нови саботажи. "Разбира се, критичната инфраструктура е потенциална цел", каза той.

ЕС заплашва с твърда реакция - но срещу кого?

Европейският съюз също смята, че вероятната причина за течовете от газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" е саботаж, и заплаши да предприеме контрамерки.

"Цялата налична информация показва, че изтичането е резултат от умишлено действие", заяви върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел от името на 27-те държави членки. Всяко умишлено нарушаване на европейската енергийна инфраструктура ще бъде "посрещнато със силен и съвместен отговор", каза той.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече говори за "саботаж" във вторник след разговори с датския министър-председател Мете Фредериксен. Сега е изключително важно да се разследват инцидентите, за да се получи "пълна яснота" за случилото се и предисторията, написа Фон дер Лайен в Twitter.

"Всяко умишлено нарушаване на действащата европейска енергийна инфраструктура е неприемливо и ще доведе до най-сериозната възможна реакция", предупреди председателят на Комисията. Фредериксен заяви също, че датското правителство предполага "умишлени действия".

Вчера полският министър-председател Матеуш Моравецки обяви подозренията си, че Русия умишлено е повредила газопровода "Северен поток". Москва отхвърли обвиненията.

Кремъл твърди, че обвиненията срещу Русия във връзка с извънредната ситуация по "Северен поток" са абсурдни, но очаквани: "Съвсем предвидимо, а също и предвидимо глупаво и абсурдно е да се правят такива версии".

"Русия, както и Европа, няма интерес от тази извънредна ситуация. Ние загубихме маршрута си за доставка на газ за Европа. - Случващото се с тръбопроводите е "голям проблем" за Москва, тъй като и двете нишки на "Северен поток 1" не работят, а газът от "Северен поток 2", който освен всичкото беше предназначен за вътрешно потребление, изтича във въздуха", каза Песков.

Той припомни изявленията на американския президент Джо Байдън от началото на февруари, в които той обеща да се отърве от "Северен поток 2": "Какво е имал предвид американският президент, не знаем". В същото време САЩ са "много, много заинтересовани от по-нататъшни "супер печалби" от доставките на газ за Европа, каза още Песков.

Междувременно стана известно, че норвежката полиция е засилила мерките за сигурност около петролните и газовите съоръжения в страната след предполагаемия саботаж на "Северен поток".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев и Борисов имат да отговарят на много въпроси!!! През последните 12 години, са ставали много интересни договорки, но не в полза на България.Гешев ако се самосезира с пътната карта, ББ ще бъде лишен от кандидат на изборите.....Абе ще им дойде времето.Колкото повече се въртят, толкова повече им влиза.....Вече нямат шанс, да излязат сухи....
54
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ имат един престарял президент на 78 години.Урсула да пита него. Може и НАТО.
53
0
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха, СМЕХ преди 1 година
ОПРЕДЕЛЕНО!!!!
52
1
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 1 година
ОПРЕДЕЛЕНО !!!!!!!!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом не можаха да се разберат как да ги експлоатират за количества газ с цени,че двата потока бяха спрени единия за дългогодишен ремонт,че му излезли всичките турбини сериозно извън употреба,а другия по новия бил само зареден с техническа газ като за пробна начална експлоатация за пускане в следващо действие,но не осъществено според плана,че още се спукал на разклонение като отклонение при достатъчно високо налягане за подаване на газ за местни нужди както казват излизали на територията на Русия
50
6
 
1
 
! Отговори
Последния Сафиянец преди 1 година
Блатная оттича в канала
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали външната министърка на Германия каза, че никога повече няма да купуват,ползват и.т.н. газ от Русия! За какво са им два тръбопровода? Освен това те са собствени на Русия и Газпром!
48
2
 
22
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 1 година
Ако Германия и Франция можеха да си позволят самостоятелна политика, те щяха да упражнят натиск на Украйна да спазва Минските съглашения и да не одобрят разширяването на НАТО на изток. Тогава война нямаше да има. Оказа се, че не могат да си го позволят.
47
1
 
8
 
! Отговори
От ЕС зависи преди 1 година
Най-вече от Франция и Германия. Тръбопроводите ще бъдат ремонтирани. Имат ли кураж да лицензират Северен поток 2 ? Съмнявам се.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво ни дреме.
45
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кратко ясно, НЕ, без да пета пропагандните лакърдии на марксистите! Не, няма да останат неизползваеми. След като тази война приключи, отново ше тече газ по тях.
44
6
 
3
 
! Отговори
xxxx преди 1 година
Голям смях, преди Северен поток 1,2 газта минаваше през Украйна.Кой има тези тръби да се използват отново?Те си седят, не са разрушени или нарязани.
43
0
 
26
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
На краварска мърсотия ми надъхва нещо.С такива приятели,врагове ни не трябват.
42
11
 
5
 
! Отговори
Зелен чорап преди 1 година
СП1 и СП2 са най-голямата корупционна сделка в ЕС!!! А обвиняват нас в какво ли не! Без тези патоци войн а никога нямаше да има!
41
5
 
6
 
! Отговори
Решетников преди 1 година
Дай боже!!!
40
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците: Северен поток 1 и 2 са газово оръжие на Путин..............Американците: Добре, ще помогнем...........Германците: Приятели, ние се шегувахме. Какво сторихте?
39
4
 
17
 
! Отговори
Победа преди 1 година
Едно газово оръжие е унищожено от американците, за да подкрепят Германия срещу рекетъа на Русия. Освободихме Германия от Русия и газовото и оръжие.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако бяхме построили и Белене, най-великите на Балкански полуостров. Балкански поток ще е винаги пълен с пълния капацитет.
37
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дано станат невизползваеми завинаги за да се научат европейските кучета завинаги кой им е партньор и кой саботьор и враг!
36
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали не искаха да ги ползват? Сега защо е тоя рев? Искат или не искат?