Въпреки санкциите: Тайните продажби на диаманти от Русия

Произходът на камъните е ясен в началото на веригата, след това нещата се заплитат
30 сеп 2022 19:34, Анисия Иванова
43
Въпреки санкциите: Тайните продажби на диаманти от Русия
Снимка: Bloomberg

Тайната продажба на руски диаманти на стойност стотици милиони долари всеки месец разделя глобалната търговия, която се простира от фабриките за рязане в Мумбай до луксозните магазини на Пето авеню в Ню Йорк.

Мнозина в индустрията отказват да търгуват с руски скъпоценни камъни след нахлуването в Украйна и след като минният гигант Alrosa PJSC беше засегнат от американски санкции. Но има шепа индийски и белгийски купувачи, които купуват големи количества при изгодни условия, избирайки диамантите, от които се нуждаят, докато други търговци стоят настрана.

Сделките се случват без много шум дори за известния с потайностите си свят на диамантите.

Въпреки че сделките не нарушават санкциите, има и други рискове, които трябва да се вземат под внимание - компании като Tiffany & Co. и Signet Jewellers Ltd. не искат руски диаманти, които са добивани от началото на войната, а доставчиците казват, че се притесняват да не загубят ключови договори чрез търговия със скъпоценни камъни на Alrosa.

Продажбите представляват проблем за всякакви опити за бойкот: след като камъните влязат във веригата за доставки, те могат да станат почти невъзможни за проследяване. Диамантите се продават на пакети с подобни размери и качество - има около 15 000 различни категории - и могат да бъдат повторно търгувани и смесени многократно, преди да попаднат в годежен пръстен или огърлица.

Западните търговци на дребно, които се опитват да избегнат руските скъпоценни камъни, също са загрижени за осигуряването на достатъчно диаманти, особено малките и по-евтини видове, в които Alrosa е специализирана. Компанията представлява около една трета от доставките на необработени диаманти и всички налични руски камъни, добити преди войната, по същество са вече изкупени.

Някои големи европейски луксозни марки са поискали от конкурента на Alrosa, De Beers, да увеличи продажбите от доставчици, на които имат доверие, според източници на Bloomberg TV Bulgaria. Компанията обаче няма големи свободни количества за продажба.

Докато руските доставки разделят света на диамантите, голяма част от напрежението е съсредоточено в „средния поток“, огромна мрежа от предимно семейни фирми, които режат, полират и търгуват със скъпоценни камъни в света – много от тях в Индия – и осигуряват връзката между минни компании и магазини за бижута.

Преди нахлуването на Русия в Украйна Alrosa продаваше на повече от 50 такива клиенти всеки месец. Продажбите замръзнаха първоначално след инвазията, но сега се върнаха до почти нормални нива.

Но това се случва много тихо. Преди войната компанията извършва 10 продажби годишно от своя търговски офис в Антверпен, Белгия, въз основа на определен календар и след това публикуваше резултатите. Alrosa вече спря да публикува каквато и да е информация за своите продажби или финансови резултати.

По-голямата част от индийския среден поток все още избягва руски покупки поради риска да загубят западни клиенти. САЩ са особено важен пазар - 50% от всички шлифовани диаманти се продават в страната, вариращи от луксозни екземпляри на стойност десетки милиони до камъни, които се продават за по-малко от 200 долара в търговци на дребно като Walmart Inc.

Докато диамантите са дискреционен лукс за хората, които ги купуват, самият бизнес е икономическа основа за големите центрове за рязане и търговия. Търговията с диаманти поддържа около един милион работни места в Индия. Министър-председателят на Белгия също повтори позицията на страната, че руските камъни не трябва да бъдат санкционирани - повече от 80% от необработените диаманти се търгуват през пристанищния град Антверпен на някакъв етап.

Засега по-голямата част от руските камъни преминават през около 10 купувача. Индийските компании Kiran Gems и Shree Ramkrishna Exports Pvt са двата най-големи купувача. След като руските диаманти бъдат нарязани и полирани, те ще попаднат в бижута за пазари като Китай, Япония и Индия. Тези три страни заедно представляват около 30% от световното търсене и — за разлика от западните търговци на дребно — нямат проблем да получават руско производство.

Въпреки това непрозрачният характер на търговията с диаманти с нейната дълга и сложна верига на доставки означава, че руските камъни вероятно ще се озоват и на западните пазари.

Произходът на диаманта е ясен в началото на веригата, когато му се издава сертификат по Кимбърлийския процес, който е предназначен да сложи край на продажбата на „кървави диаманти“, които са финансирали войните през 90-те години.

Но след това нещата могат да станат още по-объркани. Пакетите със скъпоценни камъни често се смесват в търговските къщи и оригиналният сертификат ще бъде заменен с документация за „смесен произход“, което прави почти невъзможно да се следи къде в крайна сметка се продават руски диаманти.

Докато страхът от отчуждаване на западни компании е най-голямата пречка за повечето в индустрията, практическите трудности при закупуване от Русия също са възпиращ фактор.

След санкциите на САЩ повечето европейски и близкоизточни банки се оттеглиха от финансирането на покупки от Alrosa, която преди това продаваше почти всички свои диаманти в щатски долари. Това оставя няколко индийски банки, които през последните месеци улеснят транзакциите в други валути, предимно евро и рупии.

Като един от признаците на продължаваща предпазливост, IndusInd Bank Ltd., един от най-големите финансисти на индийските купувачи на диаманти, изисква от клиентите в тези сделки да подпишат документ, потвърждавайки, че носят отговорност, ако транзакциите бъдат замразени.

Говорител на IndusInd каза, че банката „е в съответствие с вътрешните, както и с международните търговски санкции, наред с другото, като не предприема транзакции със санкционирани юридически/физически лица“.

За тези, които все още са склонни да купуват, Alrosa предлага предимства, включително необичайна гъвкавост, въпреки че запазва ценообразуването като цяло наравно с De Beers.

Обикновено от клиентите се очаква да вземат предварително договорен асортимент от пакети с диаманти. Сега компанията позволява на купувачите да избират ръчно своите пакети, което означава, че те могат да избират диаманти, които са в недостиг, или такива, които вероятно ще донесат най-добра печалба. Като отражение на променящата се структура на индустрията, тя също търси създаването на по-постоянни офиси за продажби в Индия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислите, че санкциите ще спрат продажбата на диаманти? Ахахах нека не забравяме, че мнозинството от диамантите в Европа са кървави и с африкански произход.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Пука им на някои за санкциите . Има интерес ,купува и хич не го интересува ,санкции ,манкции и истериите на плуващите в канала на миналото .
34
6
 
2
 
! Отговори
бг преди 1 година
Време е Якутия да обяви независимост от Масква и да си продава сама диамантите за благото на якутския народ , а не за имперските фантазии на лудия от кремъл.Всички иперии накрая се разпадат и отиват на *** на история -руската е последната останала империя в света.
33
4
 
4
 
! Отговори
световен популист преди 1 година
с една дум а всичко е ала бала -търговияат си върви по всички направления и англосаксонския режим е безсилен .От друга старана санкциите са за индианците -САЩ продължават търговията с Русия здарво в областа на някои суровини
32
0
 
2
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Мерилин Монро, А жената е приятел на човека.
31
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, нека накривят на капата на Путин като не купуват диаманти. И газ да не купуват. И петрол. Да видим как стават тези работи.
30
4
 
7
 
! Отговори
Рисия преди 1 година
е най-големия произодител или по-скоро добивател на диаманти. Можете да видите в интернет. Белгия избягва санкциите, като не спира да купива Руски диаманти. Русия пчели не само от газа. Запада е загинал без диаманти
29
4
 
7
 
! Отговори
Добре де преди 1 година
Купувайте украински тогава !
28
3
 
10
 
! Отговори
Щом казвате преди 1 година
И сега какво ? Да не продават ли ? Ми и аз искам САЩ да не продават оръжия на Украйна...
27
0
 
7
 
! Отговори
Мерилин Монро преди 1 година
Диамантите са най-добрият приятел на всяко момиче!
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искали да купуват руски диаманти. Хайде де, те също като парите не миришат. А ония търговци са от най-безкруполните. Добра приказка за лека нощ.
25
1
 
9
 
! Отговори
Муа ха ха преди 1 година
Съвест в търговци на диаманти няма. И не говоря за Русия, а за хората и децата експлоатирани от групировки в Африка. Въпреки наложените забрани за търговия на никой не му пука. Съпругите на налагащите "санкции" американски най-вече сенатори носят тези кървави диаманти. "Демокрацията" е цирк за наследници на български овчари и селяни взели някакво образование и мислещи за нещо. Не господа овчари. Вие сте си марионетки. За това сте със селски произход. Защото не можете да отсеивате качеството.
24
2
 
7
 
! Отговори
Мъж преди 1 година
А не може ли просто да спрем да си даваме парите за тези глупости и вместо диаманти да купуваме циркон? И без това жена която държи да получи нещо толкова скъпо, явно не те обича, а е с теб заради парите. Любовта не се купува с пари и диаманти.
23
0
 
10
 
! Отговори
Diamond head преди 1 година
Войната е икономически процес, при който богатите печелят, а бедните губят ( понякога и живота си).
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин днес каза много истини.
21
0
 
0
 
! Отговори
Кори преди 1 година
До Анексирах Москва ! Аз съм от източните квартали, смени името, това е обида.
20
5
 
6
 
! Отговори
Кори преди 1 година
Щом има интерес всяко нещо може да се продаде. Въпросът е на каква цена. Ще заобиколиш санкции, но по колко ще ти го платят. На теб, например, ако ти предложат контрабаден часовник, нали няма да го платиш на цената в магазина. Руснаците щели да намерят пазари за петрол и газ, ще намерят, но на каква цена.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За парите няма война, мир,доброта , цинизъм. Парите за резултат от уменията на човек
18
15
 
2
 
! Отговори
Отворенгяс преди 1 година
Руските диаманти са по-дребни и са по-некачествени.Използват се основно във индустрията,и по-специално в машиностроенето като заточващи и режещи инструменти,Също и в термичната закалка и циментация за измерване на твърдоста по Рокфел,Бринел и Викерс.Русия има големи запаси от диаманти,но не може да ги пуска по световните борси защото този бизнес се ръководи от международни комисии и закони.Това което прави Русия,се нарича нарушаване на ембарго и контрабанда.Нищо ново за Русия.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
добре де, кой купува тия глуави камъни?! всичко в годежни пръстени ли отива само? дококото знам в производството се използват само синтетични диаманти