Путин търси възможности да спечели време

Според ISW руският президент не е готов да използва ядрено оръжие
2 окт 2022 14:30, Йоана Цонева
54
Путин търси възможности да спечели време
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин вероятно не е готов да използва ядрено оръжие. Позицията на господаря на Кремъл обаче може да се промени, ако той сметне, че подобен ход няма да доведе до пряка военна намеса на Запада и ще му помогне да спаси положението на войските си на фронта в Украйна. Путин се опитва да изплаши западния свят, за да накара Киев да преговаря и по този начин да получи време за превъоръжаване. Това се казва в доклад на Института за изучаване на войната (ISW).

Последните заплахи на Путин принципно не са нови и не свидетелстват за предстояща подготовка за нанасяне на ядрен удар, смятат анализаторите. ISW не може да прогнозира момента, в който Путин ще се реши да използва ядрено оръжие. Досега обаче обявените от Путин червени линии за използване на ядрено оръжие вече бяха прекрачени в тази война на няколко пъти без да се стигне до руска ядрена ескалация, отбелязват още те.

Но Путин вероятно ще използва ядрено оръжие, ако стигне до заключението, че тази му агресивна стъпка няма да доведе до пряка намеса на Запада във войната с Украйна и ще му помогне да обърне ситуацията на бойното поле в полза на Москва.

Още по темата
Освен това според експертите самата заявка за преговори от страна на руския президент показва неговата слабост. Путин търси възможности да спечели време, за да възстанови военната си сила.

Не е ясно от какви показатели ще се ръководи Путин, за да прецени успеха на усилията си за спасяване на ситуацията в Украйна. Тези му усилия са в две направления - да възстанови армията си и да се опита да сломи Запада чрез икономически натиск. И в двете той вероятно ще се провали, но сигурно ще му е нужно повече време да осъзнае последствията за себе си и за Русия, смятат експертите.

От Американския институт за изучаване на войната подчертават, че ако Путин се осмели да нанесе ядрен удар, той ще понесе сериозни загуби, тъй като ще последва отговор от Запада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До John "Руснаците ще спечелят тази война" о да няма съмнение от 7 месеца това слушаме, чудя се дали местните русофили са слепи или поради незнание на друг език се информират само то кремълската пропаганда. Само да те информирам че избягаха от Лиман, в момента в който северния фронт започна да се разпада украинците ги удариха на юг, 30 клометра пробив за един ден в посока Херсон
31
1
 
3
 
! Отговори
John преди 1 година
Тия от ISW са просто едни манипулатори и угодни драскачи. За никаква обективност при анализите им не може да става дума.
30
5
 
4
 
! Отговори
John преди 1 година
Руснаците ще спечелят тази война. Крайно време е западняците да се научат да уважавана и зачитат Русия иначе ги чака горчив урок. Високомерното и унизително отношение към всички които не са от англосаксонския елит ще им изиграе лоша шега.
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Джоли Роджър-----------------Да , просто бягат руснаците ...
28
8
 
3
 
! Отговори
Джоли Роджър преди 1 година
Русия не се опитва да направи нещо.Тя просто го прави.
27
5
 
14
 
! Отговори
Лекар с престилка преди 1 година
До $$$$???? Русофилите живеят добре и се чувстват добре само във фантасмагориите си. :))))
26
9
 
2
 
! Отговори
$$$$???? преди 1 година
До 30- 31 Говорим за вакуумно оръжие което е много добро,и ако се употреби няма да могат и глътка въздух да си поемат в МЕСТНОСТТА КЪДЕ ТО Е ПУСНАТО ЗА ИСВЕНО ВРЕМЕ.
25
3
 
15
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
До $$$$???. Той и Хитлер е вярвал в някакви "чудни оръжия", а накрая изяде шнура. Всичко се повтаря.
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До $$$$??? "Последната дума има Путин" Грешиш жестоко, и ще го разбереш по един или друг начин. Путин е свършен.
23
12
 
5
 
! Отговори
$$$$??? преди 1 година
Путин вече каза категорично какво ще последва ако запада не накара Украйна да седне и да преговаря.Има и други оръжия които не е ползвал още.Лек пример.Какво стана на границата с Китай преди няколко десетилетия?Ако приложи това оръжие в Украйна ще ходим да гледаме пустиня.Последната дума има Путин и руският народ НАТО е потъващ кораб.
22
6
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Единствения полезен ход на Кървавото джудже е веднага да се изтегли от ВСИЧКИ украински територии (включително Донбас и Крим) и да седне да преговаря за репарациите, които руската федерасия ще трябва да плати на Украйна. Всичко друго ще доведе до продължаване на войната без прекъсване.
21
3
 
7
 
! Отговори
НАТО-Стандарт преди 1 година
*** все още има полезен ход - да каже "сбърках, съжалявам" и да се оттегли с достойнство. Но откъде толкова доблест и съвест у него?!
20
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
колкото повече Запада е мек пред путин толкова по-вероятно путин да използва ядрено оръжие. Колкото Запада е по-твърд с путин толкова по-малко вероятно е да използва путин ядрено оръжие. Запада трябва да е твърд като стомана пред путин и тогава нещата ще се оправят
19
6
 
12
 
! Отговори
Грозната истина преди 1 година
Малко не съм съгласен със статията. Времето не работи за него. Путин може да е психопат но не е ***. Ясно осъзнава, че Русия е толкова изостанала от света, че прозореца да изпълни имперските си амбиции се затваря. Игра ва банк с много слаби карти и сега търси бързи преговори докато още има някви козове и е запазали някакъв авторитет. Вече никой не вярва, че руската армия е силна, Путин на практика няма съюзници, страните от централна Азия надигат глас против Русия. Индия и Китай са против войнат
18
7
 
10
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Такива филми сме ги гледали,,и когато бяха СССР плашеха и надуваха мускули с ядрени бомби,имаха и съюзници от СИВ ,и накрая клекнаха ,срещу пари разпродадоха всичко изоставиха но като мръсни котета та сега ли когато са два пъти по слаби само с един самолетоносач таралясник,ще плащат света пак ще им обичаят доларчета и пак ще клекнат само гледайте сеир
17
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 22: И кое не разбра от моето написано? НАТО отхвърли членството на Украйна вчера. Така че НАТО не може да спре желаещите да умират за Украйна но НАТО не влиза в пряка конфронтация с държави които не са нейни членове. Зелински игра на Руска рулетка и се оказа че се прострелял в краката. Бавно но сигурно Украйна изчезва от картата.
16
0
 
6
 
! Отговори
Смях преди 1 година
Лежи на тоя.....
15
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ама.... Путин и неговите приятели превзеха 20% от Украйна. Какво да иска повече?" Ами искаше примерно демилитаризирането на Украйна..Искаше да спира разрастването на НАТО. Обяви не война ами СВО, сега обаче какво излезе: най обикновени имперски амбиции с цел завземането ресурсите на друга държава в 21в.
14
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Лиман, днес украинците си върнаха Золота Балка и Кившаривка. А, и относно нацистите вижте кой е Алексей Милчаков? На страната на кой се бие, от къде е? Подразделението Имперский легион, какви са, на коя територия са били след 2014?
13
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама.... Путин и неговите приятели превзеха 20% от Украйна. Какво да иска повече? Най голямата атомна централа в Европа се намира в Запорожие. Газови находища и въглища в Донеск и Донбас. На Украйна пак и отказаха влизане в НАТО тка че след година две още 20% ще ги резнат. Ако не Путин то Медведев. А пък украинците да си вярват на Зелински какво да направим ние?