Украйна ограничава дейността на религиозни организации, свързани с Москва

Страната е разделена между Църква, зависима от Московската патриаршия
2 дек 2022 08:35, Петя Славова
65
Украйна ограничава дейността на религиозни организации, свързани с Москва
Снимка: БГНЕС

Украйна ще ограничи дейността на своя територия на религиозни организации, свързани с Москва, и ще постави отново под въпрос статута на Православната църква, подчинена на Московската патриаршия, заяви снощи президентът Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Още по темата

"Съветът за национална сигурност и отбрана възложи на правителството да предложи на Върховната рада (парламента) законопроект, който да направи невъзможни дейностите в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете за влияние в Русия", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Според Зеленски украинската държава ще трябва също да "извърши религиозна експертиза на статута на Украинската православна църква за съществуването на канонична връзка с Московската патриаршия и, ако е необходимо, да предприеме предвидените от закона мерки", предава БТА.

Тези мерки следват претърсванията, извършени този месец от украинските служби за сигурност в главния манастир в столицата Киев, където се помещава предстоятелят на Украинската православна църква, както и на още няколко места за поклонение, на фона на подозрения за връзки с Москва. След акциите украинските служби съобщиха, че са иззели няколко хиляди долара и "проруска литература".

Преобладаващо православна Украйна е разделена между Църква, зависима от Московската патриаршия (макар че в края на май тя да обяви, че прекъсва връзките си с Русия заради нахлуването в страната), и друга, представлявана от Киевската патриаршия, която през 2019 г. се врече във вярност на базирания в Истанбул патриарх Вартоломей.

Руската православна църква, чийто патриарх Кирил е силен поддръжник на руския президент Владимир Путин, осъди претърсванията в Украйна като "акт на сплашване", насочен срещу вярващите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
0
 
! Отговори
В България преди 1 година
всички владици начело с патриарха бяха ченгета от Държавна Сигурност, която беше подчинена на Москва. Същото е било в Украйна.
53
0
 
0
 
! Отговори
ДА АМА НЕ СЕ КАЗВА преди 1 година
ДА АМА Н ЕСЕ КАЗВА, ЧЕ НА ПРИЗНАТАТА ОТ ПРАВОСЛАВНИТЕ СЪБОРНИ ЦЪРКВИ ПО СВЕТА- УКРАИНСКА (КИЕВСКА) ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА Е ЗАБРАНЕНА ДЕЙНОСТТА Й ВЪВ ВСИЧКИ ОКУПИРАНИ УКРАИНСКИ ТЕРИТОРИИ ОТ РУСНАЦИТЕ.
52
0
 
0
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Сега очаквам Урсула да ни обясни, че всички православни сме агенти на Путин и да забранят православието в ЕС.
51
0
 
0
 
! Отговори
СВОЙ преди 1 година
Я да видим,каква вяра изповядват големите политически фигури в Украйна?Ами юдеизъм.Това е причината за издевателството над Православието.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наркомана,не го ли прибраха вече????
49
0
 
0
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 1 година
ЕВАЛЛА НА ЗЕЛЕНСКИ---ТОЧНО ТАКА СЕ ЧИСТИ РУСКАТА 5-та КОЛОНА ....ДО СТЕНАТА И....ха,ха,хаааа
48
0
 
0
 
! Отговори
svetlina преди 1 година
Тия още малко и ще станат католици, толкова са се влюбили в Запада.
47
0
 
0
 
! Отговори
ссср 2.0 преди 1 година
С "ултиматума" от 17 декември миналата година, чието продължение е т.нар "СВО", започва нов 31 годишен цикъл. Първата година от който практически изтича тия дни. Предния цикъл беше стартирал на 26.12.1991 г. Очакват ни три десетилетия военна турболенция в целия свят. Войните дори още не са започнали. Така ще докъм края на 2052 г. Тридесетгодишната война 2.0. Изхода от капитализма ще е подобен на входът в него.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо да ги затваря е могло да ги направят като нашите.При нас нищо за Русия не се споменава.Ако му пречи Бог това е друго нещо.
45
0
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Щом тръгнахме и църкви да затваряме, подозирам, че в скоро време Зеленски ще последва съдбата на белоруския външен министър.
44
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А еврогейската църква? Или тя ще бъде разделена с Полша съвсем скоро?
43
2
 
2
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Одобрявам, всички водачи на руската православна църква вярват в светата троица - Путин, Лавров и Медведев. Кланят им се до земи, целуват ръка и диплят пачки в замяна.
42
2
 
0
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До az НЕТОЧНО Първата православна църква която успява да вземе тапия за легитимна православна църква от Високата Порта е Гръцката. Много време именно Гръцката пречи на Българската църква да се "легализира' на Българските земи. РПЦ действаща на територията на цялата Руска империя след разпадане на СССР запазва своите църкви и СЪЩОТО СТАНА с Югославия. И последно за да имаш ПАТРИАРХ има две условия - определена численост и сами да си варят и благославят мирото и други консумативи.
41
3
 
3
 
! Отговори
Психиатър преди 1 година
Що бре Зе, към свидетели на Йехова ли минавате ???
40
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента юдеите привличат към религията си властимащи християни. Твърди се, че в Десен сектор са приели юдеизма в това число Кличко.
39
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ау, няма по демократична държава от Украйна! Забранено е на етнически и религиозни малцинства да учат и говорят на родният си език и да изповядват религията си! Всички критирии за ЕС членство са изпълнени!
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Юдеин!
37
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нормално е да забранят подбони организации. В началото на могилизацията, сам патриярха на руската "православна" църква се изправи и призова руснаците на Джихад! А Рамазан кадиров му прагляся с призиви за атомни бомби по чужди държави. руската църква е КГБ. Нито повече нито по-малко
36
2
 
9
 
! Отговори
az преди 1 година
До Боби Всяка православна държава има право на свой Патриарх и независима Църква! Това важи за Украйна, Беларус, Северна Македония, Черна гора! Но Патриарсите, които имат правото да постановят това или са пряко подчинени на Русия, или предпочитат да погазят правдата, но да не си развалят рахатлъка с Русия!
35
6
 
12
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До До калеко ... Касапницата се осъществява от руските танкове, товарищ, с тях се потушава всяко народно недоволство и несъгласие с Кремъл, навремето ги пращаха в Унгария, Чехия и Полша, после ги пращаха в Чечня и Грузия, сега ги пратиха в Беларус, а накрая и в Украйна ... за справка когато Англия реши да да осъществи своя Брекзит, никой от ЕС не и прати танкове ... така нареченият "ФАЩ" воюваше с Комунистическата чума, сега воюва с диктатори, сатрапи, терористи и военнопрестъпници ... !!!