Без контрол над "Лукойл" България ще е жертва на постоянен шантаж

Ембаргото на ЕС върху вноса на руски петрол ще има минимален ефект
Обновена: 5 дек 2022 22:45 | 5 дек 2022 22:40, Анисия Иванова
58
Без контрол над "Лукойл" България ще е жертва на постоянен шантаж
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ембаргото на ЕС върху вноса на руски суров петрол ще има минимални ефекти върху пазарите заради дерогациите за България и страните от Централна Европа, които ще продължат да използват количества по тръбопровода "Дружба". Русия от своя страна ще се опита да пренасочи количествата за рафинерията на "Лукойл" в Италия към Азия, а ако наистина спре да продава на държави, приели таван на цените, само ще увеличи цените на световните пазари и своите приходи. Идеята, че България ще остане без горива, ако "Лукойл" остане без достъп до руски петрол, е всяване на паника. Това каза Костанца Рангелова, старши анализатор в програма "Енергетика и климат", Център за изследване на демокрацията (ЦИД), в ефира на предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

"Руски петрол ще бъде внасян както от България, така и от страните от Централна Европа. Ще бъдат внасяни най-вероятно и петролни продукти, произведени от руски петрол. Ембаргото не е достатъчно силно, така че да наложи истинска забрана за внос... Ембаргото трябва да бъде цялостно и да включва вторични санкции - държави като Индия да се притесняват, че ако внасят руски петрол, няма да имат достъп до финансовата и застрахователна система на САЩ и Великобритания", обясни тя.

Още по темата

Таванът от 60 долара за барел е изключително близък до реалната търговска цена на руския петрол в момента, така че няма да има ефект. Може да се очаква Русия да заяви, че няма да изнася за държави, които използват тавана, каза Рангелова.

Европейските транспортни и застрахователни компании ще трябва внимателно да следят на каква цена са продадени товарите, с които оперират, но санкциите за транспортните компании ще важат само 90 дни, след което фирмите отново ще имат достъп до застраховки и финансиране, което може да изкуши някои участници, коментира Рангелова. Русия от своя страна ще търси начини да заобиколи санкциите, включително чрез застраховки извън ЕС.

България не е застрашена да остане без горива, тъй като рафинерията на "Лукойл" може да внася и преработва изцяло неруски петрол от източници в Близкия Изток и Африка, каза Рангелова.

"Няма желание от страна на управлението на рафинерията да смени руския петрол, защото това е още една малка вратичка, чрез която Русия може да вкарва петрола си в ЕС." България трябва да последва примера на Германия и Италия с поемането на контрол над руските рафинерии, каза Рангелова. Според нея без тази стъпка сме жертва на постоянен шантаж, че ще останем без горива или да ни обещават по-високи данъци, които рафинерията евентуално ще плаща след година-две. Това дестабилизира политически страната.

Рангелова определи тавана на цената на природния газ по тръбопроводи, наложен от ЕС, като "изключително неефективен", тъй като е много над пазарната цена в момента и ще се влезе в сила след продължителен период на високи цени.

"Проблемът при всички тези мерки е фискален. Единственият начин да се помогне в момента е да се подпомогнат консуматорите - или да намалим консумацията драстично, което е най-добрият вариант за трайно намаляване на цената, или да се дават целеви помощи на най-уязвимите бизнеси и домакинствата." Германия може да си позволи такива мерки, но бюджетът на Италия не може да издържи такъв натиск.

Според Рангелова настоящата криза дава големи възможности за ускоряване на енергийния преход, но вместо да се инвестира в енергийна ефективност и ВЕИ за домакинствата и бизнеса, се "хвърлят субсидии за статуквото" и големи проекти.

"Даваме на хората пари, така че да продължат да консумират по същия начин, без да имат никакъв стимул да променят начина си на консумация, да инвестират в енергийна ефективност, да си закупят ВЕИ, с които да намалят своята зависимост от електроенергийната система и да се децентрализират."

Добра практика би било част от средствата за ВЕИ по Плана за възстановяване и устойчивост да не отиват за огромни проекти, а да се дават на уязвими консуматори за инсталиране на ВЕИ като стимулират и собствено участие, каза Рангелова.

Целият разговор - във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
Ха ха ха преди 1 година
И какво сега. Ограничаваме частната собственост и въвеждаме механизми за защита на държавата в икономиката. Твърдо вървим към комунизъм, колкото и да не искаме да си го признаем.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За някои стоки от първа необходимост инфлацията е сто процента и повече. В много от случаите става въпрос за картел на производителите но няма реакция от страна на правителството и неговите контролни органи. БГ се управлява не от правителствените а от неправителствените организации.
45
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От както се помня от дете едно яйце струваше двайсе стотинки. И сега изведнъж струва четирийсе стотинки минимум и то на промоция. Без думи.
44
1
 
6
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 година
До Анонимен 38,По принцип съм съгласен. Обаче лукойл никога не си е плащал данъците на БГ защото е в основата на корумпирането на БГ политици които пазят руските интереси и дърпат БГ назад вече 30 г. Сринаха икономиката и армията и пред ЕС са европейци но работят за Путин. Но нищо европейско не вкараха в БГ за 33 г. Още ни управляват същите стари комунистически фамилии назначени за аристокрация от московските кагебисти.
43
2
 
3
 
! Отговори
С ТАЗИ ДЕРОГАЦИЯ ... преди 1 година
...САМО ЛЪЖЕТЕ БРЮКСЕЛ И ЦЕЛИЯ ЕС!!!!!!
42
4
 
3
 
! Отговори
НЕФТОХИМА В БУРГАС преди 1 година
МОЖЕ ДА РАБОТИ И С КАЧЕСТВЕН АРАБСКИ ПЕТРОЛ----НЕ САМО СЪС СКАПАНИЯ НЕФТ "УРАЛ".....КОЙТО СЪСИПВА ДВИГАТЕЛИТЕ НИ И ЗАДРЪСТВА ЦИЛИНДРИТЕ ИМ!....ТАЗИ ДЕРОГАЦИЯ БЕШЕ ИЗЛИШНА----- И АБСОЛЮТНА ЛЪЖА ЗА ДА *** БРЮКСЕЛ!!!
41
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, ЕС политиците работят за Путин и това беше казано макар и не директно от Зеленски. Русия печели влияние и шантажират и изнудва чрез корупцията. Да не мислите, че на западните политици не им е ясно как стават нещата. Просто ни тласкат в обятията на Русия. Още с отношението към Македония ми стана ясно за какво иде реч. ЕС не ни искат но САЩ натискат. За това ЕС ще ни мачка докато не се появи някой проруски политик или партия която да ни извади от ЕС и да ни вкара в обятията на Путин и Ердоган.
40
1
 
5
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До Анонимен говориш глупости, приватизираха основно печалившите компании и запазиха лошите, така че дълги години народът изхранваще губещи предприятия. Всичко това е напълно нормално, защото само ние не изпратихме комунистите под земята, а ги оставихме да управляват.
39
1
 
4
 
! Отговори
Me преди 1 година
Не може рафинерията просто да спре работа. Това е стратегически обект и трябва да работи. Частната собственост не е над обществения интерес. Все едно софийска вода, утре да реши да спре помпите понеже не е на кеф и да остави цяля София без вода. Тогава, държавата може и трябва да се намеси за да се осигури водоснабдяването на хората. С рафинерията случая е подобен - докато спазва законите и рафинерията работи, всичко е наред. Ако има риск, токава държавата трябва да поеме контрол.
38
1
 
3
 
! Отговори
оплачете сена Костов преди 1 година
нали мавъра на демонокрацията приватизира Нефтохима и го продаде на Лукойл, сега пък защо било така, ами питайте мислителя и фен на теменужки,що така бе бачо разпродаде сруктуроопределящи предприятия за жълти пари.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата била лош стопанин! Приватизира се почти всичко! Частниците изпродадоха и фалираха почти всичко и вместо държавата да има приходи от държавни предприятия и селско стопанство, стабилно работещи, се стигна до фалити и на частниците! Държавата ако вземе Лукойл трябва да инвестира доста пари, ще го направи ли?!, или?!
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската държава няма никакви правоотношения с корпорацията Лукойл. Лукойл е придобил от българската държава преди много години един актив - рафинерия на територията на България и експлоатира този свой актив както намери за целесъобразно и съгласно действащото законодателство. Не е ясно за какво точно " преговаря" българското правителство с Лукойл. Ако рафинерията ще се експроприира ( конфискува) в полза на българската държава, няма никаква нужда и смисъл от преговори.
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българската държава може да изкупи (да национализира) рафинерията по пазарна оценка и от там насетне да планира от къде и какъв петрол ще преработва, какви точно горива ще произвежда и къде и на кого ще ги продава. При всеки друг случай компанията Лукойл, която е собственик на актива може сама да преценя как точно да действа в конкретна ситуация и при определени обстоятелства. Включително и да затвори временно или за постоянно рафинерията.
34
14
 
5
 
! Отговори
СМЕХ БАКЕ..... преди 1 година
РАНГЕЛОВА Е ПРАВА---СКЛЮЧИ ДОГОВОР С РУСИЯ И ЛУКОЙЛ И БЪДИ СИГУРЕН,ЧЕ РУСИЯ ШЕ ГО НАРУШИ И ЩЕ ПОЧНЕ ДА ТЕ РЕКЕТИРА!!!!!
33
2
 
6
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 1 година
До Нещастен Българин Руснаците отдавна не се интересуват от България, нито разчитат на търговията с нас. Европейският съюз им беше най - големият търговец.
32
11
 
7
 
! Отговори
Нещастен Българин преди 1 година
Може да се преработва всякакъв петрол естествено. Затова го има и новото производство Хидрокрекинг. Печалбите ще са по малко. Но руснаците са готови да го затворят само за да направят мръсно на българите.
31
1
 
8
 
! Отговори
Психиатър преди 1 година
До Анонимен остана и да посочиш, на каква цена ще идва неруският петрол след по високите ОПЕК ставки и транспорта през Босфора.
30
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"България не е застрашена да остане без горива, тъй като рафинерията на "Лукойл" може да внася и преработва изцяло неруски петрол от източници в Близкия Изток и Африка" ------- Безспорно на теория "Лукойл" може да внася и преработва изцяло неруски петрол от източници в Близкия Изток и Африка, но за тази цел от една страна е нужна скъпоструваща перестройка на комбината, а от друга - танкерите ще чакат със седмици на тапата Босфор. Днес тапите са две: едната е от зърновози, а другата - от танкери.
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Може да се очаква Русия да заяви, че няма да изнася за държави, които използват тавана, каза Рангелова" ____________________________________________________ За глухите профан експерти кремълската камбана няма да бие по три пъти. Още лятото Президентът Путин каза, че всички приели тавана, ще бъдат лишени от руски нефт. България прие ли тавана? Прие го. За каква дерогация нахрен булнуваш, стринке?
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . много над пазарната цена в момента. . . . . А защо цените на горивата са толкова високи? От къде ги взимате тези слепи специалисти или кой кара България да купува скъпи суровини и да продава оскъпено гориво? Обяснението не пасва, има както винаги някаква далавера, която засега не споменавате!