Защитим ли Украйна, ще се освободим: Руснаците, които се бият за Киев

Бъдат ли заловени, обаче, ги очакват тежки наказания
Обновена: 6 дек 2022 21:56 | 6 дек 2022 21:30, Нели Христова
397
Защитим ли Украйна, ще се освободим: Руснаците, които се бият за Киев
Снимка: БГНЕС

Войник в украинска униформа мрачно съзерцава руините на православен манастир в източната Донецка област на Украйна.

"Това е резултат от войната на Путин", казва той ядосано, докато крачи през останките. "Като християнин това е много обидно за мен."

Войникът, чието име CNN не разкрива, за да защити самоличността му, носи позивната "Цезар". Той е един от стотиците, ако не и хилядите, които се борят да запазят град Бахмут, сегашния епицентър на войната, в украински ръце. Но има едно нещо, което го отличава от повечето хора, които споделят същата цел: той е руснак.

"От първия ден на войната сърцето ми, сърцето на истински руснак, истински християнин, ми каза, че трябва да бъда тук, за да защитавам народа на Украйна", обяснява Цезар. "В момента се бием в посока Бахмут, това е най-горещата част от фронта."

Малко, ако има такива, сгради в източноукраинския град са били пощадени от безкрайните артилерийски залпове, изстрелвани от едната към другата страна. Много от постройките са напълно унищожени, други са оставени необитаеми, в апокалиптични сцени, напомнящи за разрушения град Мариупол, превзет от Русия по-рано по време на войната.

"След руската мобилизация през септември Путин хвърли всичките си сили в Бахмут, за да постигне преломна точка във войната, но ние водим ожесточена отбранителна битка", казва Цезар пред CNN.

Голяма част от съпротивителните сили на Украйна трябваше да се свият в кални окопи, борейки се със зъби и нокти, за да лишат руските сили от победа, която те отчаяно жадуват.

"Битката е много брутална сега", обяснява Цезар.

На няколко километра от битката, но все още в обсега на постоянните удари и експлозии, отдадеността на Цезар е непоколебима и той не съжалява за решението си да се присъедини към чуждестранния легион на Украйна. Въпреки че имал желанието да се запише в украинската армия в началото на конфликта, той успява да напусне родината си, с близките си, и да се присъедини към украинската армия едва през лятото.

"Беше много труден процес", споделя той. "Отне ми няколко месеца, за да се присъединя най-накрая към защитниците на Украйна." Сега той е със семейството си в Украйна. Те обаче са на безопасно място. 

Цезар казва, че е един от около 200 руски граждани, които в момента се бият заедно с украинските сили срещу армиите на собствената им страна.  Според него силите на Москва не са истински руснаци.

"Да, убивам сънародниците си, но те са станали престъпници", обяснява той. "Те дойдоха в чужда земя, за да грабят, убиват и унищожават. Те убиват цивилни, деца и жени. Трябва да се изправя срещу това."

Цезар е противник на това, което той казва, че е "тираничен режим", оглавяван от руския президент Владимир Путин, не само в Украйна, но и в собствената си страна. По думите му във войната той е трябвало да застреля най-малко 15 руски войници на бойното поле. "Това са животи и убийства, за които не съжалявам", казва той.

"Водя благородна битка и изпълнявам своя военен и християнски дълг. Аз защитавам украинския народ", казва Цезар. "И когато Украйна бъде свободна, ще нося оръжието си в Русия, за да я освободя от тиранията."

Семейни връзки

Идеологическият стремеж на Цезар не е единствената причина някои руснаци да изберат да застанат на страната на украинците на бойното поле. За мнозина мотивацията е по-близо до сърцето.

Сайлънт, позивната на друг руски войник, чието пълно име CNN не разкрива, бил на посещение в Украйна, когато руски ракети и артилерийски снаряди започнали да падат в нейните градове на 24 февруари.

"Дойдох в Украйна в началото на февруари, за да посетя роднините си. Останах тук и започна войната", споделя Сайлънт.

Той казва, че се е присъединил към украинската армия малко след като е видял зверствата, извършени от руски войници в предградията на Буча, Ирпин и Бородянка, точно извън украинската столица Киев. Доказателства за масови гробове и цивилни екзекуции в тези райони се появиха след изтеглянето на руските сили от района на Киев в началото на април.

Преди това Русия отрече твърденията за военни престъпления и твърдеше, че нейните сили не са атакували цивилни, въпреки обширните доказателства, събрани от международни експерти по правата на човека, криминалисти и международни медии на множество места.

"Бях точно извън Киев, недалеч от тези места, и когато те бяха изгонени от територията, а ние отидохме там, за да помогнем на хората и видяхме какво са направили", казва Сайлънт. "Мъртви тела, деца, жени, екзекуции... Когато го видиш със своите очи, разбира се, всичко вътре се обърна с главата надолу. Реших да остана тук до края и да се присъединя към легиона.“

Сайлънт казва, че най-добрият му приятел наскоро е бил насилствено мобилизиран в руската армия у дома. Той твърди, че са обсъдили ужасяващия факт, че е възможно да се озоват на противоположни страни на украинско бойно поле.

"Странно е, че това може да се случи – особено след като той иска да напусне Русия и иска да дойде да се бие с мен срещу армията на Путин в Украйна. Опитваме се да го измъкнем, но той е държан от руската армия", казва Сайлънт.

Семейството му, както много в Русия и Украйна, има корени и в двете страни. Съпругата му и двете му деца сега живеят с него в Украйна, но други роднини остават в Русия. Той казва, че въпреки че са останали, те виждат през пропагандата на Путин за войната, която все още се описва като "специална военна операция" от Кремъл.

"Те разбират какво става: Русия нахлу в Украйна", казва той и добавя, че роднините му не са му ядосани. "Те познават моя характер, че ако съм взел решение, ще действам докрай. Казаха ми да се пазя.“

Дългата ръка на Кремъл

Друг войник, който носи позивната "Вини", настоява да покрие лицето си, опасявайки се, че дългата ръка на Кремъл може да се опита да го достигне в Украйна.

"Семейството ми не е тук с мен в момента", обяснява той. Той казва, че се бори за тях и за тяхното бъдеще, но все още се опасява какво може да им причини апаратът за сигурност на Москва.

"Децата ми, жена ми, която много обичам, те са всичко за мен, целият ми живот", казва той с блясък в очите и усмивка, която може да бъде видяна през кърпата, покриваща лицето му. "Ако покажа лицето си... тревожа се за тях, защото няма да има кой да ги защити."

Това е един от допълнителните рискове за руските граждани, които рискуват живота си за Украйна, но не единственият. Руските войници, воюващи за Украйна, могат да се сблъскат с по-тежки последствия от техните украински колеги, ако бъдат заловени от врага.

Миналия месец войник, който дезертира от руската наемна група "Вагнер" и премина на украинска страна, Евгений Нужин, беше брутално убит с чук, след като се върна в Русия.

Екзекуцията му беше аплодирана от ръководителя на групата, руския олигарх Евгений Пригожин. Без да признава пряко, че бойците на Вагнер са извършили убийството, Пригожин каза: "Нужин предаде своя народ, предаде своите другари, предаде ги съзнателно. Нито е бил пленен, нито се е предал. По-скоро е планирал бягството си. Нужин е предател."

Този пример е причината Вини да е сигурен какво ще го очаква, ако бъде заловен.

"Няма да има размяна със сигурност. Това ще бъде краят, 100%", казва той. "Просто ще бъде по-болезнено."

Но болката и смъртта не са част от лексикона му, въпреки че са изправени пред огромни шансове в Бахмут. Русия се опитва да превземе града от месеци и е хвърлила голям брой хора срещу украинската защита в опит да ги разбие. Но те не са счупили Вини.

"Аз защитавам страната, защитавам домове, жени, деца, хора, които не могат да се защитят", казва той. "Съвестта ми е абсолютно чиста."

Цезар, стоящ сред останките на православния манастир, е също толкова предизвикателен, казвайки, че дори перспективата за поражение няма да го накара да се поколебае.

"Ще остана тук известно време. Ще се бия, за да защитя Украйна", категоричен е той. "И когато защитим Украйна, аз ще освободя страната си."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


397
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
205
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Господин Нищо ново, пропаганда е, че Русия може да спечели войната, вече се излагате една година и леете кръвта на жените и децата, а ти се радваш като на футцолен мач за твоите, дано ти останеш на улицата, цез нищо, със загинали близки да говориш на чужд език и да ти казват каква народност да се чувстваш.
204
0
 
0
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Тези, които подкрепят агресията и убийствата са ***
203
0
 
0
 
! Отговори
Milka преди 1 година
До ЗелеОтвратни и гнусни коментари на платени тупински пропагандони, оправдаващи кървавата империалистическа агресия на аморалното джудже, изпращащо собствения си народ на смърт.
202
5
 
5
 
! Отговори
Зеле преди 1 година
Давайки интервюто остави плейстешънът да почине, изморен похапвайки последните пуканки. Слава Кокаина, Наркоманом Слава!
201
13
 
13
 
! Отговори
Руснака преди 1 година
Разрушенията в Донецк са резлутат от бомбардировките на Киев 8 години! Киев бомбрадира Донецк 8 години, сега путин им е виновен!
200
8
 
14
 
! Отговори
Сбогом Украйна преди 1 година
Как ги измислят тези истории бе господа журнал? Че и Цезар.... потресаващо! Руснак, отишъл на украинска страна! За какво бе тиквеници, за демокрацията ли бе? Аааа, извинете, зарад "свободата на словото" ще да е било! Една след друга глупости, за детската градина!
199
15
 
18
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 година
Пропаганда. Украйна не може да спечели война срещу Русия. Вече и на западняците започва да им просветва, че си хвърлят парите на вятъра.
198
12
 
18
 
! Отговори
Км преди 1 година
Смешници.Статия съшита с бели конци.Дори да има такива,то те са някакви криминални престъпници,избягали от правосъдието.Пошло,пошло.
197
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сатир -" Мирише на поръчков материал. " Какво мирише,то само дето отдолу не е написано- Платена публикация :)))))П.С. И все още има хора които се "въжат" на такива "статии"
196
3
 
0
 
! Отговори
до 242 преди 1 година
Да приемаме, че и ти си млад и образован? Какво произведе за държавата си?
195
12
 
11
 
! Отговори
до 235 преди 1 година
"Избягалите" от РФ далеч не са 9 милиона, но не в бройката е проблема, а в качеството. Първо да ти отговоря защо избягаха, избягаха защото са ли-бе-раст-и, а Путин е класически ли-бе-рал. Към днешна дата, това са две диаметрално противоположни идеологии, които само на пръв поглед си приличат. Много голяма част от тези ли-бе-раст-и не са нищо повече схемаджии, инфлуенсъри и други подобни тарикати, които не са допринесли с нищо за обществото. Така че, тяхната липса не е кой знае каква загуба на РФ
194
6
 
6
 
! Отговори
До Абе преди 1 година
9 милиона артисити ,певци , избягали от Русия,много бе ,абе.)9 000 000 ИЗЛЯЗЛИ ОТ Русия ,но това не означава избягали ...то и у нас излетяха 2-2.5 милиона това е %,а руснаците 5 % ,вече усещаш нещаата, нали !?)
193
4
 
9
 
! Отговори
Навремето имаше преди 1 година
един латино-сериал - "Фантазиите на Вероника". Статията е написана в стил основния сюжет на филма, как главното действащо лице фантазира до ниво на халюцинации. Имам въпроси към тия дето си зарязват семействата, за да "воюват със съгражданите си". Първо, кой ти гледа жената и децата? Второ, кой ти плаща заплатата сега? И трето, кой ще ти гледа жената и децата, след като отидеш от другата страна на тревата?
192
9
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
Аууу, каква е тази американска по вър ня?!
191
7
 
12
 
! Отговори
Сатир преди 1 година
Мирише на поръчков материал.
190
2
 
6
 
! Отговори
Доста заблуден преди 1 година
народ има по планетата. Украйна е също толкова пълна с корупционни схеми и олигархи колкото и страната, с която ги плашите вече 33 години. Същото важи за наща скромна по размери и население държавица, а също така и за Европа, Северна Америка и въобще - цялата планета. Политиците навсякъде са ***, с малки изключения, има 5-6 държави, които се стремят да осигурят някакво достойно съществуване на населението си, докато останалите са просто марионетки на някой по-голям. Мечтайте си за свобода...
189
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам чувството, че ако някоя съседка ни нападне и обяви чуждестранен легинон да се бия с България, то той би бил пълен с българи. Толкова ли се мразим????
188
14
 
17
 
! Отговори
Мислете! преди 1 година
Защо украинците в Турция се правят на руснаци???Защо украинките на Слънчака се правят на рускини???Защо укринките работят като просститутки???Защо окаяна украинка получава 1 200 лева за да спинка на хотел,а на баба ми пенсията е 420 лева???Защо???
187
20
 
18
 
! Отговори
ДЕРУСИФИКАЦИЯ преди 1 година
на България също трябва. Русуфилите само пречат
186
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на ВСВ 2 млн. Руснаци се сражават в РОА на страната на Хитлер за да Освободят Русия от болшевиките. След 1917 г. в Русия се води постоянно гражданска война, и постоянно Руснаци воюват срещу болшевиките.