Москва увеличава до 1000 км обсега на ракети "Оникс"

Ракетата може да ускори до 2,5 пъти скоростта на звука
8 дек 2022 13:54, Йоана Цонева
100
Москва увеличава до 1000 км обсега на ракети "Оникс"
Снимка: БГНЕС

Руски специалисти работят върху разширяването на обхвата на полета на свръхзвукови крилати ракети "Оникс" с морско и наземно базиране, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник, близък до Министерството на отбраната на Русия.

Очаква се обхватът на полета на свръхзвуковата "Оникс" да бъде увеличен до 1000 км, посочи източникът.

По-рано беше съобщено, че създадената от Русия нова пускова установка за хиперзвукова ракета "Циркон" ще е съвместима и със свръхзвуковите ракети "Оникс", изстрелвани както от ракетни системи за брегова отбрана "Бастион", така и от кораби и подводници.

Още по темата
По данни на производителя понастоящем експортната модификация "Оникс" (ракета "Яхонт") има максимален оперативен обсег от 300 км. Ракетата може да ускори до 2,5 пъти скоростта на звука на голяма надморска височина и да носи 250 кг конвенционална бойна глава.

Руските ракети "Оникс", разработени от Научно-производственото машиностроително дружество в Реутов (част от Корпорация "Тактически ракети"), многократно са били използвани за нанасяне на удари по наземни цели на терористите в Сирия и в специалната военна операция в Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
РЕПЕРИСЕРАН КГБ преди 1 година
НАТО САТА НЕ СИ В ЧАС.КОТЖ КЖМНДИР ИМАМ 2 ПЪТИ ПО МАЛКО ЖЕРТВИ ОТ РУСНАЦИТЕ В аФГАНИСТАН.кгб МИ ПОЧЕРНИХА ЖИВОТА КАТО АМЕРИКАНСКИ АГЕНТ 1991 Г..ИГРАХМЕ ЩИТ82 В БЪЛГАРИЯ .РУСКАТА АРМИЯ ТРЪГНА КАТО ЗА СВАТБА КЪМ КИЕВ.БИХА Е КАТО *** ОТ ВЪЛЦИ.НО ,В УКРАЙНА Е НИЩОЖЕНА ТЕХНИКА ОТ СЪВЕТСКО ВРЕМЕ И САМО 2 ТАКА Т90 С АКТИВНА ЗАЩИТА И 1 ПЛЕНЕН.НЕ ПОЗНАВАШ РУДНАЦИТЕ ,ТЕ СА ОТМЪСТИТЕЛНИ И БЕЗПОЩАДНИ КАТО ГИ НАСТЪПЯТ.СЕГА СЛЕДВА 90 % ЛИКВИДАЦИЯ НА РУСКАТА ТЕРИТОРИЯ УКРАЙНА .ТАКТИКАТА Е СЪВСЕМ ДРУГА .НО
81
5
 
9
 
! Отговори
реалист преди 1 година
До Който меч вади... русия им даде земя да съществуват, а те 10 години трепат руснаци в луганск и донецк
80
6
 
3
 
! Отговори
Който меч вади... преди 1 година
Стига хвалби на агресора РФ-руския фашизъм."Който меч вади,от меча ще и ....погибнет"(Откровение-13:10).Който Ракета вади,за него важи същото
79
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владимир Путин: "Русия нанася удари по енергийната инфраструктура на Украйна, но тя не е първата, която го е започнала - първите удари са нанесени от тези, които удариха Кримския мост."
78
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казано на пpocTичъk език: Можем да спрем кръвопролитието, но не ни трябва. Имаме нужда от сили, които отслабват Русия, които мразят Русия и са готови да се бият с нея. САЩ и техните слуги ще продължат да спонсорират нацистите, така че украинците и руснаците да се избиват колкото се може повече помежду си. Когато СВО свърши, не забравяйте гадовете, които имаха пръст в нацификацията на Украйна и спонсорирането на нацизма в Украйна.
77
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Жозеп Борел: Сред европейската общественост битува мнението, че колкото по-дълго помагаме на Украйна, толкова по-дълго продължава войната. Ако искате да сложите край на войната, спрете да подкрепяте Украйна и войната ще свърши, казват те. Разбира се! Но как ще свърши? Това е важен въпрос. Тази война не може да завърши с победа на Русия и окупация на Украйна Трябва да продължим да подкрепяме Украйна.
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Донецко направление ВСУ направи неуспешни опити за контраатака на части на руските войски в посока Спорни и Берестовое.В резултат на залпов огън са унищожени над 50 зомби нацита, 3 БТР и 2 пикапа. В Южнодонецко напр. ВСУ с помощта на ротна тактическа група се опитаха да атакуват позициите на руските витязи в посока село Николское. С решителни действия и артилерийски удари подразделенията на ВСУ бяха върнати на първоначалните им позиции. Унищожени са над 30 зомби нацита, БПМ, БТР и 2 автомобила.
75
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В посока Красно-Лимански руските части продължиха да водят настъпателни действия. Над 60 украински военнослужещи, 3 бойни машини и 2 автомобила бяха унищожени от щурмови удари, удари на армейската авиация и артилерийски огън. В купянското направление в резултат на удари на щурмова авиация, както и артилерийски обстрел по районите на съсредоточаване на ВСУ бяха унищожени над 70 украински военнослужещи, 2 БТР и 3 автомобила.
74
1
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО Относно П-800 Оникс ракетата е с фиксиран диаметър и ъздухозаборник в носа на ракетата да. Както МиГ-21 без да се променят гррр е трудно но НЕ НЕВЪЗМОЖНО намаляваш БЧ и слагаш нова ЕЛЕКТРОНИКА в новия обем слагаш допълнително гориво.
73
0
 
2
 
! Отговори
До 59 преди 1 година
Намали употребата на самагона и ще прогледнеш.
72
4
 
2
 
! Отговори
Ракетчик преди 1 година
Знаете ги тия ракети от мултиките - най-големите ракети на най-големите джуджета. Градирал нарцисизъм от времето на СеСеСеРейската Баба Яга.
71
0
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО А ако сравняваме Джавелин С КОРНЕТ ще се уплашиш. В Корнет има една(1) движеща се част да ни повече ни по-малко. Джавелин само разгъващите се аеродинамични повърхности са 12 мисля да не говорим за няколко режимния двигател супер дупер охлаждащата се глава за самонасочване срещу датчик на лазерно облъчване на Корнета. 90-100 ракети Корнет може ДА ПОЛУЧИ РФ за ценат на един Джавелин...
70
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО модернизация на едно парче метал от полето Т-72Б до Т-72Б3М2022 е определено под 2 милиона $ вероятно малко над 1 милион $ Една ракета Джавелин се търгуваше по 180000$ Разбираш ли Джавелини и НЛОУ няма да има за Ъкрайна повече. Трябва да вземат от Военно временните складове на САЩ и ВБ. А САЩ корпораци не могат спешно да увеличат производството - Защо? - Защото западната философия за да не се копира оръжието направи го свръх комплексно и скъпо. И бавно в производство
69
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО Само за Т-72 корпуси Т-72Б освен тези които са модернизирани до Т-72Б3М 2022 имат на склад около 10000бр Осввен товва има Т-72А и Т-72 които доста трябва да се човъркат за да се модренизират. И Куполите са архаични и оръдията. Вероятно от тях ще правят инжинерни машини , мостопоставачи, БРЕМ и прочие а да не забравим и Сонцепек и МСТА-С... Изтекоха в мрежата последни снимки на Т-72Б3М 2022г поредна прекомпановка на цялата броня на машината. Копие на бронирането Т-90М унификация...
68
3
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
реално ракетата Оникс или П-800 я модернизират като намаляват двойно БЧ игурно се слага по-добра и компактна електроника което увеличава обема на горивото------////------- Има значение не обема на горивото, а теглото / масата му. Масата дава енергията за придвижване, а теглото увеличава съпротивлението. Така че обема на две шепи електронни бокл уци никакъв прираст на рейнджа няма да даде. За да увеличиш обсега цели ТРИ ПЪТИ, се иска драстично орязване на характеристиките на изделието.
67
3
 
3
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Се си мисля, че една ракета Джавелин се прави по-лесно, отколкото да отлееш 40 тона стомана и да я напълниш с 3-4 тона специално оборудване... Според мене 30 комплекта Джавелин струват по-малко от половината на един танк, а при добро стечение на обстоятелствата, една ракета стига. А 3-4 са напълно достатъчни да превърнат Т-90 в купчина скрап.
66
2
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО Вярно загубили са много танкове а САЩ и сие са заубили/доставили част от които откраднати 5 годишен запас от Джавелини и 8 годишен запас от Стингъри (при сегашните темпове на производство толкова време им трябва да възстановят загубите)
65
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Сата НАТО реално ракетата Оникс или П-800 я модернизират като намаляват двойно БЧ игурно се слага по-добра и компактна електроника което увеличава обема на горивото. А за скорост М-2.5 това е за експортните модели самата П-800 има М-3 скорост. Реално в света има само две дузини големи кораби (самолетоносачи) които изискват БЧ с размер 500 и повече кг
64
5
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Между другото, в Украйна руснаците са загробили 88% от годните си танкове, което е истински важното. А бронетанковата им мощ беше основата на цялата им гъзария. С оставащите няколко хиляди Т-55 и Т-34 могат само да си правят ретропаради.
63
3
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
В крайна сметка ракетата ще се получи по-бавна и с по-малка бойна глава, което значи, че ще е годна само за терор срещуу граждански обекти.