Демокрацията в Русия се е сринала, в Тайланд търпи разцвет

Москва изпревари дори Буркина Фасо
Обновена: 2 фев 2023 09:17 | 2 фев 2023 09:14, Нели Христова
135
Демокрацията в Русия се е сринала, в Тайланд търпи разцвет
Снимка: БГНЕС

Русия е страната в света, където демокрацията се е сринала най-много през 2022 г., изпреварвайки Буркина Фасо и Хаити. Това сочат резултати от проучване, публикувано от британската група "Икономист", която изготвя индекс на демокрацията в 167 държави, предаде Франс прес.

След инвазията в Украйна, започнала на 24 февруари, индексът на демокрацията в Русия отбелязва най-големия си спад, смъквайки се с 22 места в световната класация на това проучване на отдела за изследвания и анализи на групата EIU, което поставя Русия на 146-то място.

Войната в Украйна "разкри разделенията между развитите демокрации, които подкрепят Украйна, и редица развиващи се държави, които избраха да не вземат страна", се подчертава в проучването.

Сред "авторитарните режими", други държави като Хаити, „която изглежда е в състояние на вътрешен разпад“ (135-то място, спад с 16 места) и Буркина Фасо (127-мо място, спад с 16 места), където "ислямистки бунт отне от държавата контрола върху част от територията", също отбелязаха рязък спад на индекса си през 2022 г.

В същото време Тайланд е държавата, регистрирала най-голямо повишение на индекса през изминалата година, изкачвайки се със 17 места до 55-то място в класацията.

Премахването на ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса, повиши резултата на редица държави, сред които Франция (22-ро място, стабилно), Испания (също 22-ро място, с 2 места по-нагоре) и Чили (19-то място, с 6 места по-нагоре), които се връщат в групата на "завършените демокрации".

На регионално ниво, Западна Европа е единственият регион, който категорично подобрява резултата си през 2022 г.

Държавите от Северна Америка, Азия, Австралия, Източна Европа и Субсахарска Африка са в застой, а тези в Латинска Америка, Близкия изток и Северна Африка претърпяха спад, се посочва в проучването.

В световен мащаб, индексът на демокрацията за 2022 г. е преминал от 5.28 през 2021 г. на 5.29 през 2022 г. Това е стабилизация след спад от 0.09 пункта през миналата година.

Но както и през 2021 г., по-малко от половината население в света е живяло в условия на демокрация през 2022 г. и само 8 процента в „завършена демокрация“, се вижда от класация начело на която е Норвегия, а на дъното – Афганистан.

Изследването идентифицира пет категории критерии за определяне на класирането: изборен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, политическа култура и граждански свободи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
9
 
! Отговори
VladTepes преди 1 година
Русия има дълбоки демократични традиции още от времето на бащата на руската демокрация дядо Иван, неправилно наречен Грозни.
95
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се , Тайланд е най-добър за сравнение относно демокрацията. Там тя процъфтява , там всичко процъфтява , но най-много процъфтяват розичките между седалищните им бузи на всичките безброй полове ...
94
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако демокрацията в Русия е като нашата , по-добре въобще да я няма , не да се е сринала . Щото нашето (а и целия ЕС по подобие на ФАЩ) си е чиста диктатура , маскирана под това благо наименование . Но пък, важното е ,че има банани ...
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
панславянски знамена и мечки медец нема трябват пчелички да се движат
92
2
 
4
 
! Отговори
333 преди 1 година
... A как е демокрацията в ЕС и България? Щом почнахме да забраняваме телевизии.
91
2
 
6
 
! Отговори
Крети преди 1 година
демокрация в западна европа нямаш вакса Уволняват те, доктор си и казваш истината уволняват те. Казваш истината Нацист си. Това ли ви е ДЕМОКРАЦИЯТА
90
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мислещи Роботи ще им трябват в Русия скоро. От 1991, в 2000, в 2014, след 24 февруари 2022 и след 21 септември 2022 над 10 милиона руски специалисти напуснаха Руската Федерация. Нация не се поддържа от роби, а от свободомислещи личности.
89
2
 
5
 
! Отговори
........... преди 1 година
Какво значи ,,Демокрация" ,ако е като нашата ,не мерси не я искаме! Ето част от заглавията от днес.бг-,,Шестокласници пишат във фейса къде да пласират дрога", ,,Изсякоха дървета в Борисовата градина",,Хасково измести по бедност Видин" и т.н.Демокрация обвита във фалшив популизъм това е
88
3
 
4
 
! Отговори
Диктатор крация преди 1 година
Русия от Феодализъм премина в КаГеБейски Лагерен Болшевизъм с Червен Терор и Два Гладомора. А от 2000г. КаГеБейски Диктатор и от 2022 започна да превзема Източна Европа.
87
5
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Демокрацията в САЩ е паднала най-много! Фалшиви избори,корумпиран президент,който им потъпква конституцията. Задържани хора без процес. Пропадат стремглаво.
86
7
 
4
 
! Отговори
Крясък от площада преди 1 година
Днес се навършват 80 години от решителната битка при Сталинград,която полага основите за обрат във Втората световна война.И тъй като никъде днес в "демократична Европа" не се споменава за това победонодно събитие в руската и съвременната история,напомням на Шойгу, че е дошъл решителния час да напомни за това:И да предприемат най-сетне решителната крачка, за освобождаването на Европа от настоящите и неонацистки ръководители, с нанасянето на решителен и безпощаден ракетен удар по Киев !
85
2
 
2
 
! Отговори
През ноща преди 1 година
е тъмно, а водата е мокра
84
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Тайланд търпи разцвет на сифилис и ковид.
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поръчкови статии поръчкови рейтинги ауу колко сме демократични хахахаха
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шизофрениккът се преместил тук гледам. НПО "институт за изследване на демокрацията" как ли беше създадено? Не беше ли след като Костов разби вратата на парламента. В сащ тези като нахлуха в капитолия ги съдят. Нещо не им хареса на лобитата демокрацията като почука в америка :))
81
3
 
11
 
! Отговори
Хааха преди 1 година
Е то пък в Русия КОГА е имало демокрация ???!!!!???
80
3
 
8
 
! Отговори
ОФчу преди 1 година
Зависи от гледната точка и перспективата от която наблюдаваме "Картината"! По същество, Демокрацията изчезна още кога ни Пуснаха Ковида с всичките му "прелести", един вид "пробен камък"!!! Свърши съ тя дами и г-да, Демокрацията умря, но ние още го не знаем! -))))
79
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ е най-голямият клиент на руски петрол от Индия , за месец декември !!!За Запада , санкции .
78
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да кажем за Йемен , Сирия , Косово ...?
77
4
 
10
 
! Отговори
НЕРАЗБРАЛ преди 1 година
На кое място по "демокрация" е държавата, в която всеки ден има МАСОВИ стрелби по улици, молове, училища и стадиони, и в която полицията УБИВА задържани граждани? Кога смятат да се впечатлят от този факт организации като: ЕС, ООН, Хелзинкски комитет, западните медии, мрежата на Сорос, Икономическия форум в Давос и т.н. и т.н. КОГА???