Данъчните приходи от нефт и газ на Русия се сринали с 46%

Дефицитът достига $25 млрд. заради спада на приходите от енергия
7 фев 2023 21:30, Анисия Иванова
432
Данъчните приходи от нефт и газ на Русия се сринали с 46%
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приходите от петрол и газ на руското правителство се сринаха през януари, което допринесе за най-големия бюджетен дефицит за първия месец на годината поне от 1998 г.

Данъчните приходи от нефт и газ се сринаха с 46% през януари спрямо предходната година, докато имаше 59% увеличение на разходите поради войната в Украйна. Комбинацията от тези фактори даде на Русия публичен дефицит от 1,76 трилиона рубли (25 милиарда долара), съобщи Министерството на финансите в понеделник.

Спадът в приходите от петрол и газ следва санкциите на Запада срещу руския износ, които сега включват забраната на Европейския съюз за повечето морски внос на сурови и рафинирани горива, както и горната граница на цените на Г-7. Благодарение на тези мерки суровият петрол Urals - ключовата експортна смес на Русия - се търгува със значителни отстъпки спрямо референтните цени.

Президентът Владимир Путин, чиято военна агресия срещу Украйна предизвика международните санкции, поиска от правителството си да излезе с план как да оцени цената на руския петрол, за да компенсира отрицателния ефект от санкциите върху бюджетните приходи до 1 март. В момента Министерството на финансите облага производителите на петрол въз основа на месечна ценова оценка на Urals от Argus Media. Оценката включва разходи за транспорт и застраховка за товари, изпратени до Северозападна Европа.

Правителството на Русия работи върху нови подходи „за преминаване към алтернативни ценови индикатори за данъчни цели“, каза Министерството на финансите. Това е така, защото „представителността на котировките на Urals като обективен ценови индикатор за експортните цени на руския петрол“ е намаляла.

През януари Urals беше средно 49,48 долара за барел, най-ниското ниво от декември 2020 г., според Министерството на финансите. Това се сравнява със средната референтна цена на Brent от 77,82 долара за барел миналия месец.

Спадът в износа на руски газ също допринесе за по-ниските приходи от енергия, след като "Газпром" намали по-голямата част от доставките си за Европа, някога най-големият ѝ пазар.

Неенергийните приходи също са спаднали с 28% през януари, каза министерството, обвинявайки отчасти промяна в правилата за данъка върху добавената стойност.

"Спадът в приходите от петрол в бюджета се очакваше, но спадът от 30% на данъците, свързани с вътрешното потребление, е зловещ“, каза икономистът Алекс Исаков, цитиран от Bloomberg TV Bulgaria. „Очакваме приходите от петрол да продължат да се представят по-слабо през цялата година, което ще доведе дефицита до 1,5% от БВП над прогнозите на правителството.“

В отделно изявление Министерството на финансите разкри, че е продало 3,6 тона злато, както и 2,3 милиарда юана от държавния фонд през януари, за да помогне за покриване на дефицита. По-голямата част от международните резерви на Русия са замразени от международните санкции. Министерството каза, че вярва, че все още може да изпълни бюджетните си цели тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


432
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
300
1
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Приходите на Русия са намалели,а разходите за горива на Европейците са се увеличили.Значи са съгласни да плащат повече,само и само да не плащат на Русия.Поляците вече взеха да мънкат,че Норвегия ставала още по богата.Мани ами и не им продават евтино,като Ушанките.Немците пък направо си скубят косите на бензинистанциите.Важно е да си в играта,не е важно дали печелиш.
299
0
 
0
 
! Отговори
Лекар ихтиманец преди 1 година
Министерството на финансите е сграда и тя не може да говори!
298
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин: Санкциите са от голяма полза за Русия.
297
4
 
3
 
! Отговори
3 в 1 преди 1 година
Остава журналята да напишат,че иконмиката на О-крайна е във възход и се потят от жега в мазите,където са се изпокрили,от армията им продължава победоносно и гордо да отстъпва.
296
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия се срива икономически.Златния резерв на страната е намалял до 2 300 тона.В същото време САЩ растат икономически и всякак.Външният им дълг вече надхвърли 31 трлн. долара.Има достатъчно инфо в нета.Е това се казва растеж,сериозна работа...Имат и официално 31 пола,не знам дали се гордеят с това.Тяхна си работа.
295
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак пропаганда,платена от кравари.Ади стига вече де!То и самите вие журналята не си вярвате,ама нали трябва да си заработите заплатите.След победата на братята руснаци друга песен ще запеете.
294
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
седа и чета и се чудя как лъжат този народ,фашистите винаги е било страх от истината която може да научи народа-история,Хитлер е донесъл мрамор до Москва за паметник на победата над руснаците,и немският народ до последно е вярвал че победата е тяхна точно така са им промивали мозъците това става и сега по същата схема
293
1
 
2
 
! Отговори
кратко и ясно преди 1 година
До Анализатор 356 понеже си ***,,й,,му,,на тъй де по нишо руснак и незнаеш няма и да ти кажа ... но ще ти пусна жокер България добива нефт и газ не са кой знае какви коли4ества но не са и малко
292
5
 
14
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Защо не напишете какви са данъчните приходи на България от нефт и газ, а само за тези на Русия пишете ? С колко са намалели тези на страната ни. Според мен изобщо не са, просто защото нямаме нито нефти, нито пък газ. Дори и редовно правителство си нямаме. С такива журналисти и депутати, нищо добро не чака страната. Дори и земетресенията ни заобикалят. Да пази Господ от подобни неща.
291
12
 
6
 
! Отговори
ПУТИН ВЛАДИМИР В. преди 1 година
ХИРОШИМА И НАГАСАКИ ПОКАЗАХА, ЧЕ ЛОКАЛНАТА ЯДРЕНА ВОЙНА Е ВЪЗМОЖНА, ТАКА ЧЕ КАТО НАНЕСЕМ КОМБИНИРАН ЗЕМНО-ВЪЗДУШЕН ЯДРЕН УДАР И КИЕВ ИЗЧЕЗНЕ ОТ ЕФИРА ПОЛОВИН ЕВРОПА ЩЕ СТАНЕТЕ КОСТЕНУРКИТЕ НИНДЖА. СЛАБО ПОДОБИЕ БЕШЕ ВУЛКАНЪТ СЪС СЛОЖНОТО ИМЕ... САМО БРАТСКА БЪЛГАРИЯ ЩЕ БЪДЕ ПОДМИНАТА ОТ РАДИАЦИЯТА !!...
290
7
 
10
 
! Отговори
Един или повече преди 1 година
Тролят под различни имена....ще се озорите бе , хора...мутрофанова няма да ви плати за труда....
289
9
 
11
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 1 година
В България покупателната способност на населението се е понижила с 46% но това няма никакво значение за журналистите, важното е да се пише за Русия защото за това плащат.
288
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До До бобчо Значи нали знаеш приказката за НЕВОЛЯТА и четерите братя? Е в ролята на НЕВОЛЯТА в момента са 16000 санкции наложени от "Целокупния запад". До края на годината търговията с Европа ще бъде заместена с търговия с Китай, Иран, Индия и останалите от БРИКС. До края на Годината Ситуацията в Ъкрайна ще се разреши най-вероятно в полза на РФ. Защо го казвам? През границите на Ъкрайна дори 15-16-17 годишни момчета не се допускат Всички сме виждали как се "МОГИЛИЗРАТ" ХОРА по улиците на Ъкрайна
287
7
 
10
 
! Отговори
Статистик преди 1 година
Д бяхте допълнили инфото, а? Защото Блумбърг твърди, че разходите на Европа за енергия са скочили с 470%! Или това е без значение?
286
8
 
5
 
! Отговори
До бобчо преди 1 година
Бобчо сладък,ама много си миличък..и глупавичък....като са толкова безсмислени санкциите, защо ревете срещу тях..малкото путттинче преди време се изхвърли и каза,че даже е добре , че има санкции за да се развие Русия...голям ташшшак сте....ти и твоите колеги начело с мутрофанова.
285
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Флагманът Москва плава ли,плава?
284
9
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До еми Санкциите дават ефект Спад на БВП на РФ при 16000 санкции на годишна база 2.1% Спад на Промишленото производство(не се отчитат военните там нещата са сектетни) 0.5% А какво става с военното производство? При това военно противопоставяне РФ изнася оръжия и то не какви да е а бойни самолети Су-35С за Иран Само Урал Вагон Завод пуска над 100 танка Т-72Б3М и Т-90М месечно Тук не се взима предвид танко ремонтните заводи връщащи в строя повредена и трофейна техника А САЩ пуска по 12 танка месеч
283
10
 
9
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Банкеръ Какъв Банкер си за да не знаеш че РФ има 250 милиарда $ валутни резерви които се намират на места където САЩ и Сие не може да стигне. А въпросните 300 милиарда $ вероятно ще излезнат през носа на страните и банките които са ги запорирали. Много упорито се говори че всеки който иска парите да не му бъдат откраднати от лепкавите пръсчета на НаглоСакцонците да си премести авоарите в страние от БРИКС... за сметка пак казваме на страните въвели санкции несъгласувани с ООН.
282
8
 
8
 
! Отговори
еми преди 1 година
санкциите дават ефект. и тва е само началото
281
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците още 100 години ще работят за мин. заплата 200$