Москва отговоря с дело срещу МНС след заповедта за арест на Путин

Русия като цяло не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага
20 мар 2023 15:47, Йоана Цонева
173
Москва отговоря с дело срещу МНС след заповедта за арест на Путин
Снимка: БГНЕС

Руският следствен комитет обяви образуването на наказателно дело срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС) в Хага, които в петък обявиха решението да дадат под съд руския президент за депортирането на украински деца и издадоха заповед за ареста му, съобщава Руската служба на "Би Би Си".

В петък ръководителят на руския Следствен комитет (СК) Александър Бастрикин нареди проверка във връзка с решението на МНС, което Кремъл отказа да признае за законно. Русия като цяло не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага. Сега следователят съобщава, че е образувано наказателно дело.

"Следственият комитет на Русия образува наказателно дело срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан, съдиите от Международния наказателен съд Томоко Акане, Росарио Салваторе Айтала и Серхио Херардо Угалде Годинес", се казва в съобщението в "Телеграм" канала на СК.

Следственият комитет твърди, че преследването на президента Владимир Путин и детския омбудсман от МНС е очевидно незаконно, тъй като няма основания за наказателна отговорност.

Още по темата
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, че решението на Международния наказателен съд (МНС) да издаде заповед за арест на президента Владимир Путин е знак за "явната враждебност", която съществува срещу Русия и срещу Путин лично.

Русия не е страна по Римския статут, който е в основата на функционирането на Съда, което означава, че заповедта няма правна сила в Русия. Този ход обаче може да попречи на пътуването на Путин до която и да е от 123-те страни, които признават юрисдикцията на МНС.

Припомняме, че се очакваше руският лидер да посети Южна Африка през август, за да присъства на срещата на върха на БРИКС. Република Южна Африка обаче е страна, признаваща юрисдикцията на МНС, което означава, че тя трябва да се съобрази със заповедта за арест на руския президент.

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса заяви в неделя, че страната му е наясно със своето законово задължение, но не отговори ясно дали там биха арестували Путин, ако пристигне за срещата на БРИКС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
1
 
! Отговори
МДААА ДААА преди 11 месеца
Тоя съдия требва да го барнат и за кръвна връзка с педофил... И четем във Факти: Братът на прокурора, поискал ареста на Путин, е педофил....През май 2022 г. братът на Карим Хан Имран Ахмад Хан е осъден на 18 месеца затвор за сексуално насилие над непълнолетно момче, но остава зад решетките само 9 месеца....
128
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С американския лендлиз лесно се превзема Берлин за 3 дни. Без него руската армия е неспособна да завземе и един град останал без население и читава сграда.
127
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия си търсеше белята през последните 15 години на перене и репчене и сега когато си я намери се чуди как да се измъкне от мъртвешката хватка в която сама съвсем съзнателно се натресе. Русия няма да излезе читава от тая война, след себе си ще остави една държава инвалид с десетина пъти по-малък размер. Така ще умре и последната руска гордост размера на Русия както умря и мита за непобедимата руска армия в предградията на никому неизвестния до преди година Бахмут.
126
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смъртна присъда издадена от Путин е много лошо нещо, аз не бих спал спокойно след такава.
125
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия по друг начин трябва да отговори от позицията на силата. Те Запада не разбират от добро. Имаха добър живот благодарение на руските суровини но го загубиха за интересите на САЩ и прокс
124
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както и да се врътка плешивото с токчетата, накрая ще бара меча.
123
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кадафито едно време също никъв съд не го ловеше, но изяде дръжката на лопатата. А Чаушеску имаше 98% рейтинг, преди да гризнат дръвчето с Чаушесковица.
122
16
 
6
 
! Отговори
За Путин само добро преди 1 година
Заслужава най-добрият новичок или полоний- все руски вълшебни лекарства.
121
3
 
7
 
! Отговори
джо преди 1 година
До 666 и как е приключил Сталин??? Една древна китайска поговорка гласи.... Победителите не ги съдят....Когато руснаците приключат цялата ни *** ще е подредена по друг стандарт. Палячовците от Европа, трябва да се радват ако им остане ***.
120
9
 
3
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Веднага да се образува дело срещу следствената путинска служба за скриване на истната и преднамеререна лъжа за откраднатите от Путин деца.
119
2
 
9
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Руснак: Не си руснак а най-обикновен русофобски т'рол. Скрий се в дупката си.
118
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 666 Не можеш да го пипнеш с пръст.Щото ще победиш Русия и ще го арестуваш ли.
117
20
 
7
 
! Отговори
666 преди 1 година
Абе колкото и да се напъва Путин, накрая братко всички откачени диктатори свършват ЗЛЕ. Да прочете в историята и ще види. Примери бол. Чакаме с нетърпение.
116
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МАРИЯПрава си Марче путин ще си получи заслуженото!
115
4
 
12
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Тия от МНС са болни лечението е една супена лъжица новичок след хранене сутрин ,обед, вечер.
114
28
 
7
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Аз съм руснак, и според мене Путин заслужава разстрел. Колко престъпления е извършил от 20 години насам, колко хора е убил.
113
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги трябва да се реагира на западните бесове. И България трябва да отхвърля всичко, прието от ЕС и САЩ, което е в наша вреда.
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 123... Че това са основните принципи на краварите...
111
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата която се пробва, немедленно ще приключи със съществуването си, без значение последствията..
110
6
 
20
 
! Отговори
МАРИЯ преди 1 година
Тези който се мислят за много велики и раздават провосъдие на лица които не са им в юрисдикцията извършват по тежко престъпление от най-тежкото възможно и рано или късно ще си получат заслуженото