Посещението на Си в Москва - шанс да оспори господството на САЩ

И Москва, и Киев приемат хладно неясните мирни предложения на Китай
21 мар 2023 21:00, Анисия Иванова
370
Посещението на Си в Москва - шанс да оспори господството на САЩ
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Китайският президент Си Дзинпин ще отправи силно послание за подкрепа на Владимир Путин с тридневното си посещение в Москва тази седмица, дори и да представи предложенията на Пекин за посредничество за прекратяване на войната на руския лидер в Украйна.

Пътуването на Си бележи най-амбициозното му усилие досега да навлезе в най-кървавия конфликт в Европа след Втората световна война и ще бъде последвано от първия му разговор с украинския президент Володимир Зеленски след нахлуването на Путин през февруари 2022 г. Той идва непосредствено след успешните усилия на Китай да помогне на Иран и Саудитска Арабия да закърпят дългогодишните си разногласия.

Но макар че "твърдата като скала" подкрепа на Си за Путин гарантира топло посрещане в Москва при първото му пътуване в чужбина, откакто си осигури трети президентски мандат, тя също така го прави по-трудно продаваем като честен посредник за посредничество за прекратяване на войната. Както Москва, така и Киев се отнесоха хладно към неясните мирни предложения на Китай, които съюзниците на Украйна в САЩ и Европа отхвърлиха категорично.

"И двете страни са в режим "нека да дадем шанс на войната", казва Александър Габуев, директор на Центъра "Карнеги" за Русия и Евразия. "Сега не е подходящият момент за дипломация."

Украйна подготвя офанзива с нови оръжия, предоставени от нейните съюзници, докато Русия се окопава за дълга битка, надявайки се да надвие Киев и неговите поддръжници. Всяка от страните обвинява другата, че не желае да разговаря.

Все пак посещението на Си в Москва е шанс да изтъкне имиджа си на глобален "държавник" и да оспори глобалното господство на САЩ, противопоставяйки се на усилията на Вашингтон да изолира Путин, който е приемал само няколко други лидери след войната. Пътуването идва в момент, когато напрежението между Вашингтон и Пекин се е повишило.

В петък САЩ отново осъдиха плана на Китай за Украйна като пристрастен към Русия и призоваха Си да се обърне директно към Зеленски.

За Путин пристигането на Си е възможност да заздрави това, което се е превърнало в най-важната му международна връзка, като са планирани разговори на четири очи и "неофициална" вечеря.

Търговията между съседите рязко нарасна на фона на безпрецедентните санкции, които САЩ и техните съюзници наложиха на Русия заради инвазията. За този период Китай е закупил руска енергия за над 65 млрд. долара, осигурявайки ключов източник на парични средства за Кремъл, както и жизненоважни доставки на технологии и други стоки. Русия очаква обемът на търговията да скочи до 200 млрд. долара тази година от приблизително 185 млрд. долара през 2022 г.

"Търговията с Китай сега е абсолютно жизненоважна за Русия", казва Янис Клуге, анализатор на руската икономика в Германския институт за международни отношения и сигурност в Берлин. "Икономическите отношения винаги са били асиметрични, но след началото на войната асиметрията се превърна в зависимост".

Но въпреки че Кремъл заяви, че двамата лидери ще обсъдят енергетиката и търговията с оръжие, няма признаци, че се работи по нови големи сделки. САЩ предупредиха Китай да не предоставя смъртоносна помощ на Русия, която също е основен доставчик на оръжия за Пекин.

Хенри Хуяо Уанг, основател на Центъра за Китай и глобализацията, група за политически изследвания в Пекин, заяви, че е в интерес на Китай да види края на войната. "След три години на Covid Китай иска да съживи икономиката си", каза той. "Това е неговият приоритет номер едно."

Но украински дипломат в Пекин заяви пред Bloomberg News, че не са видели доказателства Китай да предприема някакви практически стъпки, за да покани страните на преговори.

Планът от 12 точки на Китай не съдържа много подробности и до голяма степен се състои от по-широки външнополитически позиции, които Пекин отдавна поддържа. Макар че приемането на принципа на териториалната цялост спечели похвала в Киев, който се стреми да изтласка руските сили обратно през границата, призивът за замразяване на силите на сегашните позиции е безпредметен.

Дори и моментът да не е подходящ, натискът на Си ще му даде възможност да представи Китай като страна, която се стреми към мир, докато САЩ и съюзниците им обсъждат изпращането на повече оръжия за Украйна. Това послание вероятно ще намери отклик сред голяма част от необвързаните страни, които се чувстват зле от скока на световните цени на храните, предизвикан от войната, пише Bloomberg TV Bulgaria.

"Съмнявам се, че Китай вярва, че мирният план има реална жизнеспособност в близко бъдеще", казва Джоузеф Торигян, доцент в Американския университет. "Те вероятно се надяват, че най-многото, което руснаците ще им дадат, е потвърждение на общите му принципи, което след това Китай би могъл да използва, за да твърди, че има положителен ефект върху хода на войната."


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


370
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
245
0
 
0
 
! Отговори
НАТО преди 1 година
ЖИВЕЕМ ВЪВ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧЕН СВЯТ,В КОЙТО РАША И ЧАЙНА НЯМАТ ДОСТЪП.ЕДНИТЕ СА БЛАТО,ДРУГИТЕ СА РАБОТИЛНИЦА.ДВИГАТЕЛЯТ НА ЧОВЕШКИЯ ПРОГРЕС СА САЩ, ЕС,БРИТАНСКАТА ОБЩНОСТ,ЯПОНИЯ.ИНТЕРЕСНО КАК ЩЕ СЕ БОРЯТ СРЕЩУ НАЙ-МОГЪЩИТЕ ИКОНОМИКИ.
244
0
 
0
 
! Отговори
:-) :-) :-) :-) :-) преди 1 година
Капиталисти и свободен свят. Много гротесно. Единици живеят на гърба на милионен нечовешки труд. Абсурдно. Капитализма не трябва да съществува.. Парите са за всички коти работят. Не трябва да има богати и бедни. Всички работещи трябва да са богати. Само тогава ще има мир
243
1
 
2
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Първо Си не е държавник,а комунистически диктатор,като Вова.Второ Китай не е сила,взема се за такава,но никой не я признава.С две думи "любовта" между Си и Вова е като поговоеката,че краставите магарета се надушват.
242
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
уау "руски китайски"манипулации..."господството на САЩ",да не би САЩ да убива и изнасилва китайски жени и деца...или може би руски?,Сащ ви е партньор...и приятел...САЩ никога не са били иМперия...единственият кандидат имрператор в САЩ е...финансираният от вас и насърчил убийства на граждани на САЩ в Капитолия...тРъмп!Сащ я роди стремежа на Народа им към Свобода...и така ще остане...имате проблем..."императори" с Народа на САЩ!Бог да пази САЩ и приятели!
241
1
 
3
 
! Отговори
ББ преди 1 година
"бедните"от Свободният ако спрат заплатите на 1.3 милр.китайци...дали путин и си ще ги нахранят???или ще настане...Ада!...замислете се...относно армий и войни...няма да излетите дори!!!Бог да пази САЩ и Свободният Свят!!!
240
1
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
До Анонименпримитивна пропаганда от...обслужващата ***...САЩ воюват с технологии...с машини пазещи животите на хората...рашите хвърлят децата си като пушечно...и всеки го знае...няма кого да заблудиш с кръчмарските си сметки!...у лево!!!
239
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако 300 млн. американци по заповед на Склерито решат да се бият с 1,3 млрд китайци - моля. А на 400 млн.англоговорящи плюс 360 млн. слабо въоръжени европейци да се противопоставят около 3,3-3,4 млрд. свят, изходът е ясен. Така че по-леко със заплахите и цимбалите.
238
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой бръсне за слива най изостаналите азиатски територии с най некачествено производство
237
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ въдворява равновесие. Диктаторите и криминалните ще си получат заслуженото през 2023.
236
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия може без САЩ, и целия свят може без САЩ, но САЩ не може без Русия и без останалата част на света. Няма да има от кого да крадат.
235
13
 
8
 
! Отговори
Професор Витанов преди 1 година
Жужето искало от Си внос на жълтури, че нямало кой да мандръса мамашите, защото стотици хиляди рашисти, са станали на тор в Украйна. Но има проблем, че на жълтите им са малки инструментите, и мамашите я хванат я не, пък на него му трябва пушечно месо, за юруш.
234
0
 
14
 
! Отговори
Опасявам се преди 1 година
че ако Китай поеме ръководната роля в света ще ни накара да работим вместо да прехвърляме биткойни и фючърси. Не е яко.
233
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не го мислете Китай :)) не давайте акъл на нация на 4-5000 години
232
15
 
10
 
! Отговори
*-* преди 1 година
Тук, някви се подмокрят вече от радост как идвал края на САЩ. Вие знаете ли какъв живот ви чака в свят предвождан от държави като Китай и Русия? Добре че няма как да стане. Едните вече се разкриха за какво стават другите още не са ама те са и по-зле даже. Китай с опит никакъв в геополитиката се готви за сблъсък с реалността. САЩ ги разбират световните игри. Да не се окаже скоро великия Китай затънал в Кашмир в борба с Индия?
231
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Беден Китай, чиято икономика се крепи САМО на САЩ и ЕС, не знам къде и защо се намесва. 1 милиард роби, слугуващи за жълти стотинки на богатите батковци.
230
3
 
10
 
! Отговори
Интересно преди 1 година
дали сега, като отиде китаецО в Киев Зеленски ще му изиграе сценката със сирените, като на Байдън.
229
9
 
24
 
! Отговори
Жебок преди 1 година
С това посещение не се оспори лидерството на САЩ, тъй като де факто такова оспорване е вече направено и в последните няколко години само се задълбочава! Оспорването е главно икономическо, по най-болезнения за капиталистите от Америка начин - ликвидиване на долара като основна и неотменива резервна валута! Вече почти всички сделки между Русия, Китай и Индия се провеждат на основата на техните национални валути. Оттук нататък САЩ ще се борят за оставане на върха още някакво кратно време и толкова
228
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой е Си, съседа ти? Тогава наричайте Байдън дедо Джо. Ама, че сте прости. Това е президент на велика държава, а те го наричат Си. Е, така не омаложавате величието на държавата.
227
9
 
27
 
! Отговори
много джендъри преди 1 година
тази сутрин тука бе да реват против хората които ще сложат край на господството и тиранията над цял свят от фащ.
226
5
 
2
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До На снимката 325 Ами страх го е човека.