Шойгу: До евентуален ядрен сблъсък "остават все по-малко стъпки"

Той коментира спекулациите, че Великобритания доставя оръжия с обогатен уран
22 мар 2023 08:22, Нели Христова
537
Шойгу: До евентуален ядрен сблъсък "остават все по-малко стъпки"
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната на Руската федерация Сергей Шойгу отказа да отговори на въпроса кога ще приключи войната в Украйна, като същевременно предупреди за все по-нарастващата заплаха от ядрен сблъсък, предаде ТАСС.

"Всяка война завършва с мир", коментира Шойгу в отговор на журналистически въпрос за това кога Русия ще приключи военните действия в Украйна, но отказа да каже кога това ще стане. В допълнение той коментира решението на Великобритания да достави снаряди с обеднен уран на Въоръжените сили на Украйна, предназначени за танковете Challenger.

"След съобщението на Лондон до евентуален ядрен сблъсък "остават все по-малко стъпки", предупреди ръководителят на военното ведомство в Москва. По думите му доставките на снаряди с обеднен уран на Украйна ще принудят Русия сериозно да помисли как Москва може да отговори.

"Това ни кара сериозно да се замислим за по-нататъшния ход на събитията, с който можем да отговорим", каза министърът на отбраната.

"Русия ще бъде принудена да реагира, след като Западът започва да използва оръжие с ядрени компоненти", каза по-рано и Путин по време на съвместната пресконференция със Си Дзинпин.

Министърът на отбраната отбеляза още, че НАТО вече е използвало такива боеприпаси, "когато имаше събития в Косово, Сърбия, когато те масово, без никакви санкции, без никакви разрешения, бомбардираха мирни градове, разрушаваха мостове".

"Имаха последствия, имаше последствия за тези, които използваха тези боеприпаси, имаше тежки заболявания, те го проучваха всичко. Но както винаги малко ги интересуваше как тези боеприпаси се отразяват на тези, срещу които ги използват", каза министърът.

По-рано през деня заместник-министърът на отбраната на Обединеното кралство Анабел Голди обяви, че в допълнение към изпращането на танкова рота Challenger 2 в Украйна Лондон също ще прехвърли на Киев боеприпаси, включително бронебойни снаряди, съдържащи обеднен уран. По думите ѝ подобни снаряди са високоефективни за унищожаване на съвременни танкове и бронирани машини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


537
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
415
1
 
7
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Факт е,че на "братушките" им треперят гащите от страх.Времето на сатрапа Вова си отива!
414
6
 
5
 
! Отговори
колега еленовъд преди 1 година
Обедненият уран (а не обогатен, както пише в подзаглавието) е химичен елемент, който се използва във сплав заедно със други елементи, за постигане на определени качества на снаряда, твърдост, пробивност и т.н. Мунициите със обеднен уран нямат нищо общо със ядрено оръжие, няма адрена реакция, никаква международна конвенция не забранява тези оръжия. Що се отнася до вредност и последствия, ами оръжия са... Русия също произвежда и използва подобни снаряди. Горивото за ракети също е доста отровно
413
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са отвладели Степов! Скоро ще мирише на пърлени ватенки! контра-офанзивата още не е започнала.
412
5
 
3
 
! Отговори
Istinata преди 1 година
Priznay si che gubish voynata, be, komunist selyanin.
411
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Москва потънаМхм, а най- голямото постижение Велика Америка е че пуснаха 2 над градове и избиха 500 000 цивилни и от тогава досега си продължават да използат умалени верци навсякъде по света да избо още и още хора.
410
3
 
4
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Москва потъна 458 И сега САЩ имат оръжие , за което руснаците не са и сънували. От Зона -51 в Невада излитат оръжия които се движат със скоростта но светлината и правят невероятни завои на 90 градуса ,които се наблюдават над САЩ. Това не са НЛО.На скоро американски пилот на пътнически самолет пътуващ близо да Зоната , ги беше заснел на видео.
409
3
 
9
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Кого заплашваш бе , га-дино ? Нали и вас няма да ви има.
408
4
 
9
 
! Отговори
кой нисра в гащите преди 1 година
ами какво търсите в Украйна... ще си го получите
407
12
 
15
 
! Отговори
Вълканов преди 1 година
Англичаните заслужават пердаха. Тази Анабел има ли представа, какво ще стане, ако изпрати боеприпаси за танковете си с обеднял ураннн. Ще има тотален отговор върху самата Аннглия. След като ще гинат руски войници и невинни хора от Украинците, защо да не загинат малко англичани за акъла на госпожата, белким англичаните се стреснат да се правят на велики.
406
16
 
11
 
! Отговори
Москва потъна преди 1 година
За болшевикопитеците най-великото постижение е че са направили ядрени бомби и то 7 години след Хирошима и Нагазаки. САЩ ако не бяха хвърлили бомбите тогава те и до сега най-вероятно нямаше да знаят че има такава технология. За запада сигурно им е смешно как плашат с технология която за тях е доста остаряла. Все едно да плашиш някой който има пистолет с прашка :)
405
2
 
18
 
! Отговори
Айнщайн преди 1 година
е казал ,, ... третата световна война е ясно с какво ще се води , а четвъртата световна война ще се води с камъни и дърво..,,.Толкова е прав !!жалко за децета ни ,залко за тази прекрасна планета . Унищожихме я от злоба !
404
24
 
28
 
! Отговори
ВИЗА преди 1 година
Тези престъпници Путин и сие се държат така сякаш те са нападнатите , а не агресорите !!!!
403
6
 
12
 
! Отговори
Св преди 1 година
Искам да видя тоя руски генерал, полковник, майор, капитан, лейтенант, старшинка, който ще зареди и изпълни заповедите на тези ненормалници. То не е само да натиснеш едно копче и да сринеш света. То копчето е само начало на заповед по веригата ... А всички имат някъде някакви семейства деца, роднини. Да участват в тяхното убийство? Аз лично не го вярвам някой да го изпълни. Всичко са алабализми. Има много случаи в историята, при които не са изпълнявани такива заповеди. Спокойно!
402
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ въдворява равновесие. Диктаторите и криминалните ще си получат заслуженото през 2023.
401
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя не чува петлите, и редниците в руската армия му се присмиват.
400
2
 
7
 
! Отговори
питанка преди 1 година
До Анонимен радиоактивни снаряди..... тцтцтцтцтцттц - боже боже слез и си прибери "вересиите" боже... колко глупост боже може да има на този свят ??? Обеднения уран няма нищо общо с радиацията.... но на русофила опорката е съвсем друга ... да повтаря, че радиацията се гълта, пие или вдишва.....тцтцтцтцттцтцтц, колко пр.0.с7 може да е човек за да каже толкова велика глупост????? може би безкрайно...нз ??? а вие ???
399
1
 
3
 
! Отговори
питанка преди 1 година
До до 447 Какво, какво... РАДИАЦИЯТА СЕ БИЛА ГЪЛТАЛА ИЛИ ВДИШВАЛА.... ТЦТЦТЦТЦТЦТТЦТЦТЦ - ВАТ3-НК1Т3 чупят ***, радиацията прониква почти орез всичко: дърво , бетон метали(с малки изключения) и то на огромни разстояния, тя е като светлината и няма мирис , цвят, вкус, разнася се във въздуха земята и водата. НАВСЯКЪДЕ, смъртоносна е във всякакви дози, системното "облъчване", а не гълтане на радиация дори и със слаби дози довежда до лъчева болест и най-малкото до рак. И тя почти вечна!
398
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На теб мястото ти е в затвора. Там се прави на умен.
397
5
 
0
 
! Отговори
до 447 преди 1 година
Ами чета и знам, а ти не знаеш, и те е яд. да има допустими норми и самата радиация не е толкова опасна, в околностите на Припят има възрастни хора, които живеят от сума ти време и са ок. Проблемът е когато радиоактична частица попадне в организма - вдиша се или се глътне, тогава става радиоактивно отравяне. Затова маските помагат и се носят защитни облекла които се изхвърлят след ползване или се взема душ за да се отмие замърсяването. Ето знам а ти си *** и невежа, няма да можеш да спиш се
396
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тва умнокрасавеца сега ще почне да разправя за радиосигнала реликтовото излъчване и едва ли не ще си направи майтап като зуека едно време че имало авария в аец козлодуй. Тогава го вкараха в затвора не случайно. И при положение че ни затвориха реакторите без никаква нужда, а в момента обстрелват едни от най големите ядрени централи в европа и никой не иска затварянето им, а напротив искат да пращат радиоактивни снаряди за какво си говорим.