Ядрени оръжия в Беларус - отговорът на Путин на мирните идеи за Украйна

Оттам дори ракети с малък обсег могат да поразят Украйна или Европа
27 мар 2023 21:32, Анисия Иванова
493
Ядрени оръжия в Беларус - отговорът на Путин на мирните идеи за Украйна
Снимка: БГНЕС/EPA

Да се надяваме, че китайският президент Си Дзинпин ще приеме това действие като лична обида и веднага ще проведе разговор със своя „приятел“ в Москва.

Само преди дни Си беше на посещение при руския президент Владимир Путин - за да обсъди тяхното сътрудничество, но също така и за да го убеди да излезе от ядрена ескалация и да се включи в мирен процес с Киев. Този уикенд Путин направи точно обратното.

В може би най-коварната от многото си ядрени заплахи срещу Украйна и Запада, Путин обяви, че ще разположи тактически ядрени оръжия в Беларус, негова друга диктатура и васална държава на запад от Русия. Оттам дори ракети и реактивни самолети с малък обсег могат да поразят цели в Украйна или Централна Европа.

Неискрено, както винаги, Путин твърди, че този ход няма да наруши задълженията на Русия по Договора за неразпространение на ядрени оръжия. Логиката му е, че той, а не беларуският диктатор Александър Лукашенко, ще запази контрола върху бойните глави и ракетите, които ще ги носят. Това изглежда прави ситуацията ОК.

В действителност Путин отново пренебрегва - или може би се наслаждава - на горчивата ирония на коварния път, който следваше до този момент в историята. В така наречения Меморандум от Будапеща от 1994 г. Украйна и Беларус - както и третата бивша съветска република, която тогава притежаваше ядрени оръжия, Казахстан - се съгласиха да предадат своите атомни арсенали в замяна на гаранции за сигурност от Москва.

Толкова за руските гаранции за сигурност. Тези дни Путин твърди, че Украйна изобщо не е нация и трябва да бъде подчинена или унищожена. И той гледа на Беларус като на лично владение, предназначено в крайна сметка да бъде обединено в „Съюзна държава“ с – очевидно – Путин начело.

Урокът за тирани и агресори навсякъде - от Северна Корея до Иран и отвъд - е ясен. Само ядрените оръжия могат да им предложат застраховка срещу ядрено изнудване от безмилостни агресори като Путин и могат едновременно да служат като собствени инструменти за изнудване. Да, Путин току-що постави началото на нова ера на разпространение на ядрени оръжия.

Неговата ескалация е особено омразна, защото е ехо от спирането му миналия месец на участието на Москва в "Нов СТАРТ", единственият останал договор за контрол на оръжията, ограничаващ стратегическите ядрени оръжия. (Тактическите бойни глави, които могат да имат сравнително „малки“ мощности, са предназначени за използване на фронта, за да печелят битки, докато стратегическите ядрени оръжия са предназначени за разполагане срещу родината на врага като средство за апокалиптично възпиране.

Както винаги, Путин използва пълния репертоар от методи на КГБ, които е научил в ранната си кариера, изкривявайки реалността, за да създаде разкази, които руснаците и „полезните идиоти“ в други страни ще разпространяват. Изпращането на ядрени оръжия в Беларус е само пропорционален отговор на британските планове да дадат на Украйна снаряди, направени от обеднен уран, предполага той. Но обедненият уран не може да причини делене и снарядите, които го съдържат, не са ядрени оръжия.

Още по темата

Путин също така се опитва да свърже собствените си планове в Беларус с дългогодишната практика на САЩ да разполагат ядрени бомби в съюзнически държави като Белгия, Холандия, Германия, Италия и Турция. Но тези арсенали - каквито и да са заслугите им по това време - датират от Студената война. Нито Вашингтон, нито която и да е друга столица, контролираща ядрените оръжия, не биха мечтали да поставят такива бойни глави по-близо до Русия в сегашното състояние на напрежение.

Така че Украйна е права да свика незабавно заседание на Съвета за сигурност на ООН. Русия има място в него, но същото има и Китай, който трябва да използва новото си влияние пред Путин, за да го разубеди от тази лудост. Още по-добре, Си трябва да вдигне телефона веднага и да напомни на Путин къде свършва тяхното приятелство.

А беларусите – включително висшето командване на армията – трябва да обмислят отново да агитират срещу своя диктатор, за да попречат на Путин да ги въвлече в катастрофа със себе си, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Междувременно Украйна и Западът не трябва да позволяват на Путин да ги вкара в истерия. Руският президент е станал толкова непредсказуем и безразсъден, толкова побъркан във възгледите си за света и собствената си съдба в него, че само стоманената решителност и спокойната сила могат да го възпрат от това да влоши неизмеримо лошата ситуация.

Андреас Клут е колумнист на Bloomberg Opinion, отразяващ европейската политика. Той е бивш главен редактор на Handelsblatt Global и кореспондент на Economist.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


493
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
1
 
2
 
! Отговори
Да бе, преди 1 година
Колкото Сармата дето се самовзриви точно над силоза, когато Байдън беше в Киев. Я се скрийте с кухотиите, дето ги пишете !
301
3
 
0
 
! Отговори
wseki преди 1 година
"Урокът за тирани и агресори навсякъде - от Северна Корея до Иран и отвъд - е ясен" - Уважаеми "Днес.бг" и Анисия едикояси, тирани и агресори има най-вече на запад, предимно са съсредоточени отвъд голямата локва. САЩ отдавна базират своето ядрено оръжие извън границите си. Същото те правят с биологичните оръжия и терористичните действия. Кога ли ще се научите не само да бълвате пропаганда, но и да четете нещо друго освен лъжите на господаритв ви?
300
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До История май не чете история... А краварите как въоръжаваха Киев и ги тикаха да дразни ***... Май забравяш за преврата на майдана как онази кикимора се хвалеше колко милиона долара дала за бургери на превратаджиите... Или така ти изнася? Аре върви у историята.
299
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко да охлади страстите на самозабравилите се западни агресори.
298
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво се правите на възмутени бе меки китки, повечето от вас дори не знаят къде е Беларус на картата
297
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'мирните идеи на украйна'....разсмяхте ме здраво..и кои са тези 'идеи'? че не се сещам за ни една, да не говорим, че в украйна идеи няма, има сляпо подчинение на вашингтон, а ония наритаха дори и китайския мирен план и така сами си вкараха автогол на международната сцена.
296
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най доброто време за естествена смърт е малко преди изборите в РФ
295
1
 
6
 
! Отговори
опасна игра на преди 1 година
Мръсни убийци. Страхуват се за диктаторските си места и слагат на карта целия свят.
294
7
 
3
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Сега е момента за ЯО в Полша и Украйна!!!Само така се спира диктатор!
293
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Убийци
292
2
 
9
 
! Отговори
ясно преди 1 година
Си дципин си тръгна защото му свърши кофата с китайски вазелин и се насити на Путин Каквото м утрябваше ски взе и си тръгна НО !!!! АПЕТИТЪТ ИДВА С ЯДЕНЕТО И НЕ СЕ ЗНАЕ ОЩЕ КОЛКО ЩЕ ИСКА
291
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ХахааНикой не защитаваме, споделяме необорими факти, а смешото ти име е признак на слабост и прибързаност. Който последен се смее най-добре се смее. Още нещо. Не виждам звездички в нашите коментари, а само в твоят има на две места, още нещо показателно.
290
6
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
Си Дзипин си е тръгнал по-рано от Москва след като Путин обяви плановете си за разполагане на ядрено оръжие в Беларус само ден след като двамата лидери подписаха договор в който двете държави ясно казват, че няма да разполагат ядрени оръжия в други страни. Мастилото още не беше изсъхнало, а Путин наруши договора. Си бил бесен. Ако китайците оставят Русия сама срещу САЩ, просто не ги виждам ушанките
289
5
 
7
 
! Отговори
Хахаа преди 1 година
Нашите ***,защитават кремълския режим,повече от самите руснаци!!!!!БА СИ парадокса.Ако не сте наясно,вижте коментарите под видеата на Христо Грозев с Мария Певчих.Най се откроява призива-мир за Украйна, свобода за Русия.Чао *** нашенски.
288
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
ти вземи и си намери историята някъде,защо не пишете че краварите са поставили техни ядтенно бомби в шест европейски държави защо мълчите и не пишете за това ,според вас с какво са прелириговани краварите че да си разполагат радиоактивният *** по цял свят,и защо руснаците да не поставят когато краеарина вече е пиставил
287
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ИсторияПропускаш много факти и забравяш основните причини за това Русия да нахлуе в Украйна. Ако долу написаното е историята за теб, значи имаш капаци на очите, а такава история не е история
286
2
 
6
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Рускофашистката ос Москва-Минск-Грозни продължава да си го търси.
285
0
 
0
 
! Отговори
te me na преди 1 година
До Рибентроп-Молотовдали е така, предостави ми линк към закон и/или наредба, която подкрепа казаното от теб? Без това, пак се опитваш да ми насочиш мнението към твоята посока, аз може да го виждам различно и това е силата на демокрацията и на свободното мнение....но това е отдавна забравено, тук в цивилизования свят само си павим дъвка с на политиците и на медиите ***.та, което е жалко :) важното е мола да работи, бензин д има, старите коли от европа да не спират да идват за съхранение и т.н
284
2
 
0
 
! Отговори
Веско преди 1 година
До карачанаков ......Ами ако е верно това дето го казвате, че армията ни е блокирала Кърджали и го бомби през ден, няма да се учудя на Турция. Даже ще съм за.
283
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като говорим за дупедавци.., най-много чувам "искам тук да е като в щатите", да имаме оръжие като в щатите, колите ми да са като в щатите, да получвам заплащане като в щатите. Неоспоримият факт е, че заради филмите, лъскавите играчки, кокаина, истинските дупедавци искат да е като в щатите. Е за радост не е