Как Русия се опитва да избегне западните санкции през задната вратичка?

Скоро обаче тя ще се затвори
Обновена: 29 мар 2023 07:36 | 29 мар 2023 07:35, Нели Христова
149
Как Русия се опитва да избегне западните санкции през задната вратичка?
Снимка: БГНЕС

Докато ракетите валят върху Украйна, постоянен поток от западни стоки, от компютърни чипове до смартфони, продължава да се излива в Русия от приятелски страни.

През юни президентът Путин одобри схема, известна като паралелен внос
. Тя позволява на руски компании да внасят западни продукти от трети страни без разрешението на собственика на търговската марка.

Задният внос през Китай и Турция, както и бивши съветски държави като Армения, Беларус и Казахстан, смекчи удара на безпрецедентните западни санкции, наложени на Русия за нахлуването в Украйна.

В Ozon.ru, най-добрият уебсайт за онлайн пазаруване в Русия, най-новите модели iPhone се предлагат с време за доставка от два часа, което е подигравка с решението на Apple да се оттегли от страната.

По-важното е, че Русия успя да придобие технологията, за да задвижи своите атаки срещу Киев и други украински градове, като внесе усъвършенствани полупроводници, които се използват в навигационните системи на крилатите ракети. Русия прави неуспешни опити още от съветската епоха да произвежда свои собствени висококачествени полупроводници и нейната програма за производство на ракети е силно зависима от западните технологии.

Казахстан, бивша съветска държава, която има тесни връзки с Москва, изнесе полупроводници на стойност 3,7 милиона долара миналата година за Русия, което е 300-кратно увеличение отпреди войната. Китай също предостави на Русия микрочипове и други модерни технологии. Въпреки това, до 40% от полупроводниците, внесени от Китай, са боклуци, съобщи руският бизнес вестник "Комерсант". Пишеше, че процентът преди войната е бил 2%.

Десетки западни компании спряха да правят бизнес в Русия след инвазията, но тяхното напускане нямаше голям ефект върху средния купувач. Насърчавани от Кремъл, руските компании продължиха да внасят мебели от Ikea, детски играчки, произведени в Съединените щати, и луксозни артикули от марки като Giorgio Armani и Yves Saint Laurent. Pochta Global, базирана в Хонконг компания, която има връзки с националната пощенска служба на Русия, позволява на руснаците да поръчват стоки от западни фирми като Nike, Zara и H&M.

Стоките се доставят до складове в Хонг Конг, преди да бъдат изпратени до руски клиенти. Кремъл също призова руснаците да изтеглят пиратски версии на западни филми, за да "фалират" Netflix и други западни стрийминг компании. "Почти всичко е достъпно и все още ще бъде достъпно в бъдеще", каза пред Ройтерс Рам Бен Цион, ръководител на Publican, компания, която следи измами при корабоплаване. Евгений Попов, депутат от управляващата партия на Путин, се похвали, че "паралелният внос работи суперактивно".

Поне някои от вратичките, използвани от Русия, за да избегне санкциите, изглежда обаче ще бъдат затворени. Казахстан, който има граница с Русия от 4700 мили, заяви, че ще наложи допълнителни проверки на износа към своя съсед в опит да спре "подземната" търговия с Москва.

В Казахстан има опасения, че икономиката му може да бъде атакувана от западните страни, ако се види, че подпомага режима на Путин. Антъни Блинкен, държавният секретар на САЩ, посети Астана, столицата на Казахстан, миналия месец. "Нашето правителство няма да позволи заобикалянето на западните санкции", каза правителствен служител пред уебсайта Eurasianet. "Ние разбираме рисковете от вторични санкции."

Турция, която е член на НАТО, започна да блокира транзита на санкционирани стоки към Русия този месец, съобщи базираната в Москва радиостанция "Комерсант ФМ", цитирайки логистични фирми. Турция е изнесла рекордно количество стоки на стойност 738 милиона долара за Русия през август. Анкара не е коментирала доклада.

Дмитрий Песков, говорителят на Кремъл, каза, че западните страни са упражнявали "открит, брутален натиск" върху държави, които продължават да правят бизнес с Русия. Той обаче не даде подробности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
0
 
1
 
! Отговори
Тоя пръдливец преди 1 година
май се накъка
101
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РуснакЗНЕШ ЛИ Ч В УКРАЙНА Е ОТМЕНЕНА РАЗПОРЕДБАТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОНВЕНЦИЯ ЗА ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА ГАРАНТИРАЩ СПРАВЕДЛИВ СЪДЕБЕН ПРОЦЕС? ПУТИН ЛИ Е ВИНОВЕН?
100
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РуснакА ТИ ЧУВАЛ ЛИ СИ ЧЕ ОПОЗИЦИЯТА В рУСИЯ ИСКА ДА РАЗПАДНЕ СТРАНАТА НА ЧАСТИ? ТОВА ЗНАЕШ ЛИ КАК СЕ НАРИЧА - НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО И СЕПАРАТИЗЪМ!АКО НЯКОЙ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК ИСКА ДА РАЗЦЕПИ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ГО СЪДЯТ И ЩЕ ЛЕЖИ ДЪЛГИ ГОДИНИ В ЗАТВОРА!
99
2
 
1
 
! Отговори
ТУПА ПРОПАГАНДА преди 1 година
ВлАСТТА В КАЗАХСТАН СЕ ЗАКРЕПИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА РУСКАТА АРМИЯ, ВЯРВАМЕ ВИ ЧЕ ЩЕ КРЕПИ САНКЦИИТЕ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ ЧЕ СЕ БОРИ И ПОБЕДИ ЦВЕТНА РЕВОЛЮЦИЯ ИНСПИРИРАНА ОТ ЗАПАД. ПРОПАГАНДНИЯ ЕФЕКТ ВИ Е ТРАГИЧЕН
98
1
 
1
 
! Отговори
Голата истина преди 1 година
Коя врата ще се затвори че нещо не разбрахме? Тази на Айфоните ли? Продажбите им в Русия а и извън нея са паднали няколко пъти, подобно на акциите им. 1.2 трилиона загуба.Интересно как ще забранят на китайците да си продават електрониката и автомобилите си. Че те на корейците не може да забранят. А дизела?ЕС купува дизел от Тунис и Алжир страни които до миналата година са го внасяли от Франция. И колко странно те още си нямат рафинерия но изнасят нафта за същата тая Франция.А Турция?
97
4
 
2
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 1 година
До Рибентроп-МолотовАми от 20 г стоят с военно присъствие и изнасят петрол, това не е ли анексиране. Разсипаха маса държави. Радвам се че го осъждаш. Да войната в Украйна е ужасна и аз не го отричам ама всички игнорираха интересите и притесненията на 1 ядрена свръх сила. Какво очаквахте да стане? Това го сготвиха, провокираха и направиха Америка знаейки много добре как ще реагира Русия. Добро или лошо големите сили имат интереси до тях и ако ги нарушиш следва война. Голям зор да са в Нато.
96
4
 
4
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Абсолютно осъждам нелегалните намеси на САЩ в суверенитета на някои държави в близкото минало. Сега къде ти отиде опорката за да легализираш войната на джуджето? А САЩ кога са анексирали територия на Грузия, Чечня, Украйна или друга държава?
95
3
 
2
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 1 година
До Рибентроп-МолотовКато си такъв строк последовател на ООН, Америка също нападна Ирак и Югославия без техен мандат? Защо не ревеш за това? И до ден днешен Американски войски са в Сирия, Ирак и къде ли още не НЕЛЕГАЛНО и като ОКУПАНТИ. 700 бази по целия свят и свалят правителства и тероризират всички.
94
5
 
5
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
На мен ми е все тая кой е за САЩ, кой за Русия, кой за Китай и кой за Албания. Има си ратифицирани спогодби на ООН за суверинитет и граници, който и РФ е приела. Путин няма да задържи и 1 сантиметър от територията на Украйна, без значение колко реве по телевизията и си вее ракетите.
93
5
 
5
 
! Отговори
Надупена преди 1 година
От години слушам и чета как запада щял да фалира ама Не Фалира на пука на тукашните Русофили
92
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дори и русия да ни е враг, пак ще трябва да го уважаваме защото врагът също се уважава, иначе сме като тях
91
5
 
3
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 1 година
Те с Русия не могат да се оправят 50 държави. Смятай като се включат сега Китай, Иран и ШОС. Саудитците затова се обърнаха, както и много други натам отиват. Запада е пред тотално геополитическо поражение. Вкопчени в "градината" и своята арогантност ще наблюдаваме залеза на империята на злото. Само се надявам бедна и лъгана Българийка да не ги последва, заради откачените русофоби.
90
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо фалират американските банки. като гледам борсите още доста са на кантар. Не трябваше ли да са Руски?!?
89
2
 
2
 
! Отговори
NEW рашизъм преди 1 година
Няма закон който да регулира шашкънията на сегашната руска управа начело с Путинопитека. Ежедневно стават за смях даже и за севернокорейските кокошки.
88
9
 
9
 
! Отговори
Руснак преди 1 година
Аз съм избягал от Русия. Мисля за Путин, че е престъпник още преди 20 години беше организирал убийства и взривове, чрез които се научи да премахва опоненти и да краде власт. Може би сте чували за А.Политковская и Б.Немцов. С престъпника Путин няма полза да се преговаря, вече е остарял и има болен мозък, може би е император в главата си разбира само от сила и заплахи.
87
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пука й на Русия за западните санкции. Единствените санкционирани се оказаха санкциониращите. Единственото пък жалко нещо е, че България отново е в губещата група, както е винаги през последните 100 години. Благодарение на шепа олигарси,поставени в управлението за защита на чужди интереси.
86
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-големият терорист който е живял досега на Земята е Зеленски и фаш. му клика.Той и хунтата му са терористи,които нямат световен аналог.Най-големият терорист на Земята откакто съществува цивилизованият свят!Хитлер и Труман,който подписва заповедта за атомните бомби над Япония,са като невинни деца пред Киевската хунта! Досега бях русофоб, но след като видях какви ги върши тоя наркоман заедно с хунтата си, вече официално се отказвам от русофобията си и много ме е срам, че съм бил русофобкравар.
85
1
 
1
 
! Отговори
До 103 преди 1 година
До Анонимен 103 Ти под какъв псевдоним си пишеш басните - Езоп или Лафонтен?
84
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днешна Русия е капиталистическа и империалистическа. Спазва пазарната икономика при диктатурата си, както всяка дясна пазарна диктатура по света. Съветският съюз се самозатваряше и не внасяше стоки от капиталистическите страни, затова гражданите бяха недоволни, че нямат западни стоки. Днешните руски граждани имат стоки и са доволни от режима на Путин.
83
4
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Тая джурналка Нелка има ли си хабер от световната търговия изобщо? Видите ли, "задната врата" щяла да хлопне! Световната търговия е "поле" без бариери! Май "хлопа" нещото в главата на такива джурналя!