Путин планира посещение в Турция през април

АЕЦ "Аккую" се строи в района на Гулнар в турския окръг Мерсин по руски проект
Обновена: 30 мар 2023 11:31 | 30 мар 2023 11:28, Йоана Цонева
49
Путин планира посещение в Турция през април
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин може да посети Турция на 27 април за откриването на първия ядрен реактор в страната, построен от руската държавна компания за ядрена енергия "Росатом". Това заяви турският лидер Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от "Ройтерс".

Може би има възможност г-н Путин да дойде на 27 април или можем да се свържем онлайн за церемонията по откриването на АЕЦ "Аккую", отбеляза той.

Вчера стана ясно, че на 27 април ще бъде заредено ядрено гориво в първи енергоблок на АЕЦ "Аккую", с което съоръжението официално ще стане ядрен обект.

В понеделник Кремъл отрече новини в турски медии, че Путин планира да посети Турция.

Още по темата
В събота Кремъл съобщи, че руският президент и Ердоган са обсъдили по време на телефонен разговор успешното изпълнение на съвместни стратегически проекти в енергийния сектор, включително изграждането на АЕЦ "Аккую".

Проектът за 20 милиарда долара за изграждане на четири ядрени реактора ще позволи на Турция да се присъедини към малкия клуб на страните с гражданска ядрена енергия.

АЕЦ "Аккую" се строи в района на Гулнар в турския окръг Мерсин по руски проект и с участието на изпълнители от Русия, като се планира изграждането на първия блок да приключи тази година.

Церемонията по полагането на основите на атомната електроцентрала се състоя през април 2018 г. Очаква се, след като заработи с пълен капацитет, АЕЦ "Аккую" да произвежда 35 млрд. киловатчаса електроенергия годишно, които ще покриват около 10% от потреблението на електроенергия на страната.

По-рано този месец Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин за предполагаеми военни престъпления в Украйна, което предизвика възмущението на Кремъл. Турция обаче не е страна по Римския статут, който създаде МНС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кой от двойниците му ще ходи???
34
2
 
2
 
! Отговори
джуджето -военопрест преди 1 година
ще иде първо да го разширят в Турция преди да влезе в затвора..ха.ха ха
33
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ердогана се е курдисал на границата с чифт белезници и пранги...
32
5
 
6
 
! Отговори
Ердоган преди 1 година
Арестувам го веднагаи го предавам
31
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция не е за ЕС и НАТО.Включването й в западният алианс е тотална грешка.Ето повод да я махнат от НАТО.Не на исляма в Европа и не на Турция в НАТО.
30
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 31 Не двойника на зелето трябва да пратят,ама нещо там не вървят актьорските изпълнения.
29
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали ще прати двойника с провисналата гушка на това посещение?
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 28 Каква добра позиция бе? Те не могат един блок да построят като хората, както се видя. Това туркофилите сте още по-заблудени парчета от русофилите.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 24 - "Въпрос: ще изпълни ли Турция заповедта на МНС за задържане на Путин?" Ами няма и не е длъжен да я изпълни - "..Турция обаче не е страна по Римския статут" . Това ,че Турция е в НАТО няма общо с МНС .
26
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турция е в най-добрата си позиция от 500 години насам. Ердоган го знае, Путин го знае, Урсула го знае и изненадващо, дори и Джо е запознат.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 - Активни военни имат повече, да, но технката им не е толкова модерна. Разлиакта между Турция и САЩ е, че Турция има нужда от таква арамия, иначе комшиите, основно Иран, кюрдите, като и други в района, ще им видят смтката за нула време, а освен това е хубаво, някой да брани и карлствата от залива, дето ни снабдяват с горива.
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега, нека ви обясна работата - Пръво искаха да си закрием ТЕЦ-а и АЕЦ-а, защото едни летящи в олбаците управители, мимащи облачета в главите, вместо мозък, решиха че с панели и перки, а разликата ще я покриваме с Руска газ, под контрола на Брюксел и Германя. Посе решиха, че Турция ще ни дава евтино ... Ама се сетиха, че Турця няма нужда, да ни годава евтин ако си нямаме и ХОПАЛААА - 7-ми, 8-ми рекатор, айдещрюш АЕЦ Белене. Догодина и газ ще копаме!
23
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мисля че турската армия е по голяма от американската така предполагам.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен: "Путин ще посети НАТО вска държава?" - О, да! И то не кая да е натовска държава, прим. България или Арбания, а ВТОРАТА ПО СИЛА ДЪРЖАВА В НАТО!!! Въпрос: ще изпълни ли Турция заповедта на МНС за задържане на Путин? Ако не, както по всичко личи, що за организация е тоя МНС и що за организация е НАТО? Всеки парви каквото си иска, евати, а ние се натискаме да останем тоъващия кораб... Две национални катастрофи ни бяха малко, не ни дойде акъла, искаме ТНК ли?!?
21
2
 
5
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Енергийните компании, които са спечелили поради покачването на цените на енергията поради конфликта в Украйна, трябва да прехвърлят част от средствата за възстановяване на страната. Това мнение изрази министърът на енергетиката на Украйна Герман Галущенко в интервю за Politico.Много енергийни компании правят огромни неочаквани печалби поради войната. Оценихме ги на повече от 200 милиарда долара. (...)Мисля, че би било справедливо да споделят тези пари с Украйна. Имам предвид да ни помогнат да се възстановим, да възстановим енергийния сектор, каза Галущенко.
20
9
 
10
 
! Отговори
АЗ преди 1 година
Да , планира и да посвири на кавала на бай Ердоган !
19
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците да си гледат метлите
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 15 някой фирми купуваха но Спейс екс кацат обратно а руснаците требен някои да влезе и сложи стартер в двигателите че да тръгне дори Израел изстрелват ракети
17
6
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
СВЕТА СЕ РАЗВИВА , А НИЕ СМЕ В СКАПАНАТА ЕВРОПА !!!
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да внимава даа не го заловят!