Чужди инвеститори са изтеглили от Русия $36 млрд.

След началото на войната стотици компании напуснаха страната
70
Чужди инвеститори са изтеглили от Русия $36 млрд.
Снимка: БГНЕС

Чуждестранни инвеститори, напуснали Русия след продажбата на руските си активи през дванадесетте месеца до март 2023 г., са изтеглили около 36 милиарда долара от страната. Това съобщи агенция РИА Новости, позовавайки се на данни от анализ на Руската централна банка (РЦБ) и цитирана от Ройтерс.

Десетки от най-големите компании в света напуснаха или намалиха операциите си в Русия в отговор на нахлуването на Москва в Украйна.

Миналата седмица централната банка на Русия омаловажи въздействието на напускането на чуждестранни компании, като информира, че около 200 сделки за продажба са били завършени през периода март 2022 - март 2023 г., като едва 20 процента от тях са включвали продажба на активи на стойност над 100 милиона долара.

Междувременно американската корпорация "Ти Джей Екс Къмпанис" (TJX Companies) е продала своя дял в руския търговец на дребно "Фамилия Трейдинг" (Familia Trading), пише вестник "Комерсант", цитирайки финансови отчети на компанията.

Информация кой е придобил дела на американската компания не се разкрива, а "Ти Джей Екс Къмпанис" не са се отзовали за запитване за коментар от руската медия.

Преди година американското дружество обяви, че планира да напусне руския си бизнес. Тогава компанията бе готова да отпише дела си в размер на 218 милиона долара./БТА, Илиян Цвейн/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците нали не обичат загниващия капиталистически запад, за кво са им айфони, мерцедеси и прада? Нали си имат лада и пирожки.
61
1
 
3
 
! Отговори
Шменти капели преди 10 месеца
Повечето от тия "изтеглили се" компании са си все още там . С фиктивни "продажби" на бизнеса си на новообразувани дъщерни дружества изцяло финансирани от "изтеглилата" се компания... с прехвърляне на магазините си онлайн... с смяна на търговското си име за територията на Русия... ПРИМЕРИТЕ СА МНОГО .... Изтеглилите се Старбъкс продават под фиктивна "руска" марка... Макдоналдс са си все още там под ново име... Зара все още ПЛАЩА НАЕМ ЗА МАГАЗИНИТЕ СИ а Адидас продава онлайн. ЕПЪЛ също ....
60
2
 
6
 
! Отговори
Картошки преди 10 месеца
Ресурсите в Азия ще са си там и с русия и без русия. Все ще се намери кой да копае петрола, не го мислете. Руснаците даже не могат сами да го вадят а чакаха западни компании да им направят добивните станции и рафинерии.
59
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изтеглили или загубили? Мисля, че има разлика :)
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия е много богата страна.. имат всякакви природни ресурси.. злато, диамнти, нефт, газ. Ако тази страна се управляваше правилно.. руснаците щячха да са като Дубай и ОАЕ.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Смъртен враг на България са предателите, филите, а не някоя държава ! АКО СМЕ ЕДИННИ, ЩЕ СМЕ СИЛНИ И БОГАТИ ! АКО СМЕ СИЛНИ, ЩЕ МОЖЕМ ДА СЕ СЪХРАНИМ, ДОРИ НЯКОЙ ДА НИ НАПАДНЕ ! ИЗРАЕЛ БЕШЕ НАПАДНАТ ОТ МНОГО ДЪРЖАВИ ЕДНОВРЕМЕННО, НО ПОНЕЖЕ РАЗЧИТА ОСНОВНО НА СЕБЕ СИ И РАЗВИ СОБСТВЕНА СИЛНА ПРОМИШЛЕНОСТ С ТЕХНОЛОГИИ, УСПЯ ДА ПОБЕДИ ! Швейцария също разчита на собствена армия и политика на неутралитет ! Но трябва да изберем БЪЛГАРСКИЯТ ПЪТ !
56
8
 
11
 
! Отговори
KartoffelFuhrer преди 10 месеца
"Необятният" руски пазар,който е съставен от 120 млн. бедни алкохолици и 20 млн.,които що годе живуркат!?Западните компании ползваха Русия така както ползват Китай-за евтина работна ръка.Икономиката на Русия досега се крепеше на външни инвестиции и продажба на ресурси.Видно е,че външните инвестиции не само намаляват,а направо изчезват.Продажбата на ресурси пък направо замря.Руснаците продавагг газ на китайците на цени в пъти по-ниски от тези на европейците.Въпрос на време е Русия да рухне.
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
РУСОФИЛИТЕ СА КРЕМЪЛСКИ ПАРТЕНКИ, СМЪРДЯТ НА ПУТИНСКИТЕ БОТУШИ
54
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Без паника, моля ! Запорожките казаци стягат шау. Това е нещо средно между шоу и ФАУ. Руснаците едва ли ще имат време да се прекръстят.
53
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
русофилите са български запъртъци
52
6
 
4
 
! Отговори
Румен Радев преди 10 месеца
Ще ми се подчинявате и ще боготворите Русия!! Ще ви карам да ми душите краката.
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПУТИН ЯЗДИ МЕЧКА Да отглеждат мечки за износ бе: мерино мечки, саански мечки, и смесени породи, хем дълговлакнести, хем на фитили. Например кръстоска между сибирски мечок и Дмитри Медведев. И ето как Путин ще вържи 3те края на издънения от войната бюджет. Инак руските войници в Украйна ще продължат да се предават в плен, за да напълнят томбака и да загладят косъма.
50
4
 
9
 
! Отговори
До 53 преди 10 месеца
Дори и по PPP стандарт Русия са зад нас! РРР/коригиран спрямо разходите за живот/ Тия колко са ОК, ги разправяй на комшийката пред блока
49
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То не е и смислено какво може да си позволиш в държавата си със средната заплата. Залъгалки за бедни. Излизаш в бела държава и билета у метрото не можеш да си позволиш...
48
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Крепостните в момента, за жалост, са на българска територия.
47
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Азе, пак ти напомням, като но мало умен, че МРЗ няма никакво значение. От значение е какво може да си позволи средностатистическия човек със средния си доход. Цената на кафето и много други хранителни, основно, у нас и във Франция се изравни, в Русия е по-евтино, от което най-лошо е пак положението на крепостния българин. Който не отдавна пак плати милиарди колониален данък.
46
5
 
12
 
! Отговори
АЗ преди 10 месеца
Минимална работна заплата в България - 780лв/400 евро! Минимална работна заплата в бедната руска *** 13800 рубли = 152 евро
45
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Де да можеше и ние да се оттървем от т.нар инвеститори, смучещи от нас...
44
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много държави въобще нямат МРЗ. Това е безсмислено. Важно е какво може да си позволи в държавата си средният гражданин с усреднена заплата.
43
14
 
5
 
! Отговори
КОМУНИСТ преди 10 месеца
Чужди инвеститори има само в колонизираните страни. Те инвестират хиляди за да изкарват десетки милиони ежегодишно като гърбят населението да им работи без пари. Иначе няма да инвестират. Кой инвестира ако няма голяма печалба ? Само луд. Няма по хубаво нещо от прогонването на чуждите инвеститори. Един от българските чужди инвеститори е Дънди Прешън. Краде ни злато за милиорди а плаща хиляди.