Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?

Ударени са няколко жилищни сгради
30 май 2023 10:40, Нели Христова
575
Москва беше атакувана с дронове, Киев ли стои зад атаката?
Снимка: БГНЕС

Московчани за първи път разбраха как живеят украинците вече повече от година - само няколко часа разделяха атаките на Кремъл над Киев, а Украйна реши да отговори - няколко дрона удариха столицата на Русия.

Кметът на Москва Сергей Собянин каза, че няма сериозно пострадали при атаката. Службите за спешна помощ са били "на мястото на инцидента", а само двама души са потърсили лекарска помощ.

Противовъздушната отбрана е свалила няколко безпилотни самолета при приближаването им към руската столица, казаха служители. Според непотвърдена информация броят им е около 10.

Не е ясно откъде са дошли дроновете, но Кремъл обвини Украйна за случилото се.

"Тази сутрин киевският режим извърши терористична атака с безпилотни апарати по цели в град Москва. При нападението са използвани осем дрона. Всички вражески дронове бяха свалени", заявиха от министерството на отбраната в социалните мрежи.

От своя страна Украйна съобщи, че е свалила 29 от 31 безпилотни летателни апарата, главно над Киев и Киевска област, при последната руска атака - третата срещу столицата в рамките на 24 часа.

"Между 23:30 ч. и 4:30 ч. руските окупационни войски атакуваха Украйна" с 31 безпилотни летателни апарата Шахед-136/131, от които 29 бяха свалени, почти всички в близост до столицата и в киевското небе", съобщиха украинските военновъздушни сили в социалните мрежи.

Няма коментар от Киев относно атаката над Москва, но в понеделник ръководителят на военното разузнаване на Украйна генерал Кирило Буданов предупреди за бърз отговор на серия от руски ракетни удари срещу украинската столица.

Кадри, публикувани в социалните медии, показват следи от дим в небето над руската столица. Други показват счупен прозорец.

Собянин каза, че някои жители са били евакуирани.

Руският редактор на BBC Стив Розенберг, който е базиран в Москва, е чул експлозия в далечината в 06:24 местно време  в северозападна Москва, а прозорците на дома му са се  разтресли от взрива.

Друга експлозия е била чута в 06:58, казва той.

Съдейки по разговорите в социалните мрежи, много хора в района на Москва също са чули експлозиите, добавя той.

Според съобщения в местните медии около 10 дрона са били свалени над града, главно в районите Истра, Красногорск и Одинцово.

Това следва нощна атака с дрон срещу украинската столица Киев, при която се съобщава за убит най-малко един човек.

Украински официални лица казаха, че падащи отломки са подпалили сгради, докато противовъздушната отбрана на Украйна е прихванала повече от 20 дрона.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


575
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
454
1
 
1
 
! Отговори
Фибуначи преди 10 месеца
Пуснете новина за Ивайла Бакалова да я храним малко тука на 5 ракии.Иначепо тая новина ; украинците ще спечелят по-умни са от русначите като нация.
453
0
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 10 месеца
Не,занзибарците Я атакуват..все едно да питате Киев руснаците ли го обстрелват ..не от Мозабик.
452
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дедо Дън ще трябва да мисли освен как да не си плаща дълговете, да запази долара, а и да се опази от някоя ядрена бомбичка... Мъка бацинки...
451
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Мисля, че скоро и ШАШ ще го отнесе... Май прекаляват.
450
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
каквото повикало, това се обадило, нападаш чужда държава, избиваш невинни, очаквай същото! рашисти
449
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
джуджи сам си пуска дроновете иначе означава, че до кремъл всичко може да достигне безпрепятствено
448
2
 
2
 
! Отговори
кубанская столица преди 10 месеца
В нашия гаражен кооператив хората събераше пари, за да купя конкретно за един воин прибор на нощное видение и за даубият повече укрианци. Аз също самостоятелно добавях пари за един убиятукраинец специално за мен
447
1
 
2
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 10 месеца
Тея дронове са дефектирали руски модели и са се разбили в москвето по погрешка. Нема доказателства че са от Украйна, да не говорим че руснаците сами си признаха че са блокирали GPSите на дроновете и за това да се разбили на тези места.
446
5
 
2
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ преди 10 месеца
Зад атаката стои подлата Велика Кравария и байДън!Ясно е на всички хора по света.Фашистите в мръсната Оссрайна никога не биха си помислили да посегнат на Русия-страната която е създала и осиновила жалките бандеровци.Цената ще я платят жителите на Оссрайнината , а долното еврейче Зеле ще се скрие под полата на дъртофелника байДън.
445
7
 
6
 
! Отговори
Сам преди 10 месеца
Чичо Сам има нужда от полезни ид::иоти, за да прокарва политиките си. Най-изявеният от тях е в бункера в Киев.
444
5
 
4
 
! Отговори
Колка преди 10 месеца
Дано достигнат Кремъл тия дронове!!!Амин!!!
443
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв Киев бе, хайли лайкли са извънземните от Алфа Кентавър.
442
8
 
15
 
! Отговори
... преди 10 месеца
Когато те атакуват е специална воена операция,.а когато атакуват тях е терористична атака. Найс..
441
0
 
6
 
! Отговори
х преди 10 месеца
Не, разбира се. Съседа Пешо от другия вход беше
440
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че атаката срещу Москва с дронове е отговор на руските "ефективни удари по един от центровете за вземане на решения" в Украйна.
439
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
това е пълен крах за укронеонацистите
438
7
 
7
 
! Отговори
факт преди 10 месеца
вече няма да помогне....окрайна свърши.....
437
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С ракети Storm Shadow около 100 руски войници бяха убити и над 400 бяха ранени при удар по бивше здравно заведение в село Юровка близо до Мариупол, със сълзи в очите съобщи Конашенков. Амин!
436
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Таз Русия като заграден двор бе! Къде са безаналоговите защити, а!? Ми няма ги бе, тука от България ако пуснем дрон спокойно ше си стигне до Москва и никой няма да усети! Русия е много по-слаба отколкото си мислихме!
435
3
 
15
 
! Отговори
Хаоус оф пеин преди 10 месеца
До Москва не могат да ги свалят или не искат да ги свалят или просто великата руска армия е мит... някой дето му разбитра да каже ?!