Путин и Зеленски ще посетят Турция, но ще се срещнат ли?

Информацията изнесе в. "Хюриет"
1 юни 2023 07:00, Нели Христова
60
Путин и Зеленски ще посетят Турция, но ще се срещнат ли?
Снимка: БГНЕС

Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски ще посетят последователно Турция за разговори, посветени на хода на войната и т.нар. зърнен коридор, пише в. "Хюриет", позовавайки се на информация на журналистката Ханде Фърат.

Фърат е направила коментарите по време на телевизионно предаване, на което е водеща. Тя е напомнила за посредническата роля, която Турция се опитва да има между Киев и Москва по въпроса за войната в Украйна, както и за предстоящото встъпване в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган след преизбирането му на поста на 28 май.

"Голям брой чуждестранни държавни глави са съобщили, че ще присъстват на церемонията в събота. Путин ще осъществи отделно посещение в Турция. След Путин в Турция ще дойде и президентът на Украйна Зеленски", каза журналистката, уточнявайки, че акцент на разговорите ще бъдат войната в Украйна и сделката за "зърнения коридор".

Ханде Фърат разкрива подробности и за телефонния разговор, проведен между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и американския президент Джо Байдън, в който според нея лидерът на САЩ е изразил мнение, че "борбата, водена от Запада" срещу Ердоган, е несправедлива.

Байдън е казал още, че има желание за напредък по въпроса за изтребителите F-16, "но в Конгреса има едно шведско условие".

През октомври 2021 г. Анкара поиска да се сдобие с 40 изтребителя F-16 и почти 80 комплекта за модернизация на стойност, която се оценява на 6 млрд. долара, припомня БТА. Доставките на американско въоръжение за Турция обаче станаха обект на спорове в САЩ, след като Анкара придоби руски ракетни системи С-400, заради което беше отстранена от програмата за изтребителите от пето поколение F-35.

Турция спъва членството в НАТО на Швеция, която заедно с Финландия пожела да се присъедини след руската инвазия в Украйна. Турският парламент в крайна сметка ратифицира кандидатурата на Хелзинки, но настоява Стокхолм да предприеме повече действия за изпълнението на исканията на Анкара.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
4
 
4
 
! Отговори
Путинландия капут преди 10 месеца
Украинците вече бяха в съюз с Русия в продължение на един век. Не им хареса особено. Сега искат да пробват в ЕС и НАТО, ама на руснаците не им харесвало. А защо руснаците не си гледат борша а се опитват да управляват Беларус, Украйна и други бивши съветски републики?
39
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин ще посети нещо в чужбина - това е най-краткия виц
38
0
 
3
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 10 месеца
старо фото
37
3
 
3
 
! Отговори
канибал преди 10 месеца
ще пратят двойника на зеленски, шубето голям страх.......
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На тая снимка е Путин с малката брадичка и висналия нос! А де е оргинала?
35
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак грешка на руската дипломация. Първо да отиде Зеленски да си каже аргументите тогава Путин да си каже тежката дума ако има такава.
34
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До гост: "Ще го арестуват ли в Анкара ?" - Зеления ли? едва ли!
33
1
 
0
 
! Отговори
до Какво да чета? преди 10 месеца
Абе младеж, ти си коментирал и после казваш, че няма да коментираш. Нормално е да се объркат другите!
32
1
 
1
 
! Отговори
гост преди 10 месеца
Ще го арестуват ли в Анкара ?
31
0
 
0
 
! Отговори
до 46 преди 10 месеца
Бива те в съчиненията, но не умееш да "четеш" ситуациите. :D
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Снимката е красноречива! Путин с угрижено лице се опитва да зафане некъв контакт, но Зеленски му е обърнал гръб и се хили! Аз няма да коментирам!
29
3
 
10
 
! Отговори
За България преди 10 месеца
....ще бъде много по добре Русия да си вземе Украйна и да я възстановяване със собствени средства. Войната ни излиза скъпо, а ако трябва още 10 г. да плащаме за изграждане и крадене244 на славата украине , ние изчезване като държава и нация.
28
4
 
4
 
! Отговори
И ЦРУ охраната преди 10 месеца
няма да намери съсела ако му кажат че ще трябва да се срещне с Путин!
27
5
 
7
 
! Отговори
Интересуват ме преди 10 месеца
следните няколко неща: 1 - С костюм ли ще е Зеленски? 2 - Кого ще представлява Зеленски - САЩ, ЕС или Украйна? 3 - Ако не представлява Украйна, къф че го дири на тая среща?
26
4
 
10
 
! Отговори
Божил Божилов преди 10 месеца
Джуджета клетвени заради,които загинаха огромен брой невинни хора в една бутафорна война.Това е един абсурд,за който обяснението е само едно :Служим на Чичо Сам
25
5
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Интерпол хване ли незаконно Путин, Пригожин само това чака :) Човека казва 4 години до Киев, но един ден до Брюксел с Кинжал експрес екстра класа до прозореца.
24
0
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Ще се срещнат в категория комар
23
5
 
4
 
! Отговори
Фен на Вики Джъстис преди 10 месеца
По скоро Интерпол ще пратят хиляди полицаи да го посрещнат в Турция. Отиде ли там няма излизане жив от затвора.
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да се срещнат - едва ли! То и за какво? И двамата казват, че няма какво да си кажат с другия....... Значи?!
21
2
 
4
 
! Отговори
До 22 преди 10 месеца
Бъркаш! Зозо е безработен клоун