Войната не успя да раздели руската и украинската мафия

Все пак се наблюдава известно отдалечаване
2 юни 2023 21:58, Нели Христова
46
Войната не успя да раздели руската и украинската мафия
Снимка: БГНЕС

Седнал в кафене в украинското пристанище Одеса, местен контрабандист дърпа от цигарата си, докато обяснява как войната е нарушила отдавна установените връзки между подземния свят на Русия и Украйна.

"Огромното мнозинство от украинските престъпници застанаха на страната на Украйна", каза 59-годишният Кирим, който говори при условие, че му бъде даден псевдоним, съобщава АФП.

"Но има и такива, които продължават да си сътрудничат с Русия", отбеляза той, като заговори едва след като сервитьорът донесе кафетата и си тръгна.

Трансграничната мрежа за трафик на наркотици, оръжие и хора, която се разви между Украйна и Русия от руините на Съветския съюз, се смяташе за една от най-силните в света. Тези връзки са прекъснати, но продължават да съществуват.

Когато войските на Москва нападнаха Украйна през февруари 2022 г., това доведе до прекъсване на контрабандната магистрала, която се простираше на стотици километри от границата с Русия на запад към Европа.

Операциите на организираната престъпност между двете страни, споделящи културни, езикови и исторически връзки, процъфтяват от 90-те години на миналия век насам заедно с огромната корупция.

"Това беше една от най-тесните криминални екосистеми в Европа. Те бяха едно и също", каза Тюсдей Рейтано, заместник-директор на нестопанската организация "Глобална инициатива срещу транснационалната организирана престъпност".

"Патриотични" престъпници

Войната постави физически бариери под формата на фронтови боеве и контролно-пропускателни пунктове, както и ярост от огромните разрушения и страдания, причинени от инвазията.

"Настроенията "ние срещу тях" са силни в Украйна, така че дори престъпниците се чувстват патриоти", твърди Рейтано.

Кирим определя себе си като патриот и твърди, че е прекъснал 100% от контрабандните си връзки с руснаци, като същевременно отбелязва, че някои престъпници са отделяли пари за войната или за благотворителни дейности.

Някои от тях също така съобщават, че са се присъединили към сраженията на фронта, но Рейтано отбелязва, че престъпниците могат да използват войната, за да се опитат да се преквалифицират или да спечелят снизхождение от властите в замяна на подкрепа.

Друг представител на подземния свят в Одеса също заяви, че е патриот, който отказва да работи с руснаци.

40-годишният събирач на дългове Александър (друг псевдоним) обаче казва, че кодексът на престъпниците забранява всякакво сътрудничество с държавата, която той определя като фундаментално корумпирана.

"Не искам да се бия за тях (армията), но ще се бия за града си", добави той, отпивайки втората си късна бира и носейки авиаторски слънчеви очила.

И двамата самоопределили се като сътрудници на подземния свят в Одеса заявиха, че украинските служби за сигурност са казали на престъпниците да преустановят дейността си след нахлуването на Русия, и приветстваха информацията за руснаците.

Някои от тях очевидно не са последвали съвета.

Службата за сигурност на Украйна заяви пред АФП, че през пролетта на 2022 г. е "неутрализирала" мощна престъпна група в Одеса, която е сътрудничила на врага и е "тероризирала и сплашвала местните жители".

Одеса си е Одеса

С избухването на войната високопоставени фигури от международни организирани престъпни групи напускат Русия и Украйна и се насочват към Централна Азия, държавите от Персийския залив и други страни.

"Знаем, че все още има сътрудничество между подземния свят на Русия и подземния свят на Украйна извън Украйна", казва Рейтано.

Европол също така посочи много голямата вероятност гангстерите от двете държави да продължават да работят заедно.

Агенцията отбеляза, че никога не съществува само един маршрут за контрабанда, така че затварянето на един от тях не спира окончателно потока на контрабандата, а международните престъпни групи по дефиниция са многообразни и гъвкави.

"Те гледат печалбите и дори при война продължават престъпния си бизнес и търсят най-добрата възможност", каза Катрин де Бол, изпълнителен директор на агенцията.

"В момента не виждаме разделение между руската и украинската мафия", добави тя.

Независимо дали е с руснаци, или не, и въпреки наложените от войната пречки пред рекета им - престъпниците продължават да работят по улиците на пристанищния град.

"Независимо от случващото се всичко това продължава. Одеса си е Одеса", казва контрабандистът Кирим с много леко свиване на рамене.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Хаха, статия за наивници. Ако търсите престъпник патриот, то напишете статии за Зеленски и Байдън. И двамата се правят на патриоти, но са и големи престъпници.
31
0
 
2
 
! Отговори
Не само преди 10 месеца
Въздигна американската!По-голяма мафия от натовските у.репки няма!
30
0
 
3
 
! Отговори
УМЕН преди 10 месеца
"Тези връзки са прекъснати, но продължават да съществуватИсках да гласувам, ама нямах желание.
29
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Тези връзки са прекъснати, но продължават да съществуват." - авторът на статията е от тези мета-физици според които Украйна хем няма как да спечели войната, хем със сигурност ще я спечели.
28
2
 
11
 
! Отговори
SS преди 10 месеца
Войната си е война,бизнеса си е бизнес ! А войната сама по себе си е много,много голям бизнес ! А аз отново съветвам всички Въоръжавайте се !
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Патриотични престъпници! - това вече е култово.
26
5
 
21
 
! Отговори
Adam преди 10 месеца
ами сътрудничат си защото са един народ:)
25
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хе, хе, прочетохте ли, че украинските служби за сигурност казали на престъпниците да преустановят дейността си след нахлуването на Русия? Какъв синхрон, какво доверие и лични срещи означава това! Украйна е била прогнила отвсякъде.
24
2
 
14
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 10 месеца
Що не са мобилизирани,а са на интервью тия патриоти?Спецслужбите им казали да спрат да сътрудничат с руснаците)))?Александър от мафията които ходи да събира дългове-тоз трябва да е с акъла на Виталий кличко.На такива им казват "Торпедо"нямат никаква ценност в иерархията на мафията!
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Мислите ли си, че няма да ви намерим когато избягате в САЩ и Канада?" - Коя личност от главата ти *** пратиш, да ги търси? Наполеон? Джеймс Бонд? Коя травма от миналото ти ще се прояви сега?
22
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ох, малеее! Видях смешното интервю вчера. Станали били мутрите ... Петриоти! Давали пари даже! ВИЕ БОЛНИ ЛИ СТЕ, БЕ! Мутрите не са някакви хайдути от романите. Мафията буквашнонживее на мизерията на хората. Сега мафията прави луди пари. Кой мислите изпълнява контрабандата на горива и ресурси от Русия за Запада? И о даа! Има контрабанда и то сериозна.
21
0
 
11
 
! Отговори
гдБОБсчушки преди 10 месеца
Одеса е доста по-голям град от София и на фона на руско-украинската мафия, дори само от района на Одеса, представителите на тиквената държавна мафия изглеждат като жалки мишоци.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Одеса си е Одеса-мама, а Copoc ци е Copoc. Вчера Copoc каза, че иска да огъне арката на историята в нужното направление.
19
6
 
4
 
! Отговори
Вече е сте осветени преди 10 месеца
За всички вас продажни сopocoиди има създадени база данни, снети сте отдавна и разкрити по вашите коментари и лайкове във Фейсбук, всичките сте навързани като черва защото се подмазвате на Киро, Кокорчо, Мирчев и подобни във ФЕйсбук. Вече знаем с точност къде живеят бъдещите министри, за пример Тодор Тагарев в едно апартаментче, сам е пуснал снимка на снежен човек пред блока си, сам е пуснал снимки на семейството си. Мислите ли си, че няма да ви намерим когато избягате в САЩ и Канада?
18
1
 
8
 
! Отговори
Вече е сте осветени преди 10 месеца
Някакъв откачен се опитва да заплашва Възраждане, като дори не подозира, че опасността за фашизираните изобщо не идва от там. Щял да търси оръжие, а ние отдавна имаме, тренираме как се стреля легнал в кал, сняг, зад прикритие, как да настроим оръжието за далечна стрелба. Вие наистина ли си мислите, че аз ей така ще отида в Украйна с роднините ми и ще загинем за да правите вие лесните пачки? Ей, ало дрогирани ***, вие сте далече от реалността!
17
3
 
10
 
! Отговори
А са де преди 10 месеца
Истинската руска армия дойде ли в Донбас или още я няма? Видяхме наемници, тиктокъри, затворници и неква сбирщина разпасани алкохолици. Ще идва ли истинската руска армия и изобщо някога имало ли е такава?
16
3
 
4
 
! Отговори
Космонавт преди 10 месеца
Най силна е русофилската мафия. 5-6 оп-ика-ни дърти петоколонници, изпращащи си използваните памперси един на друг, за потвърждение, че не са се пренесли в тринадесета плътност.
15
0
 
10
 
! Отговори
Бай Чеп преди 10 месеца
"Война войной, а обед по расписанию".
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българската мафия е по-силна и от двете.
13
8
 
4
 
! Отговори
СМЕХ преди 10 месеца
Блинкен им го тури на руснаците с речта си в Хелзинки. 15 месеца смех.