Първанов: Като Стамболийски ли да счупя писалката, с която подписах членството ни в ЕС и НАТО?

Новата коалиция има чудовищни идеи, които преминават през дълбока промяна в Конституцията
Обновена: 3 юни 2023 15:51 | 3 юни 2023 15:05, Анисия Иванова
412
Първанов: Като Стамболийски ли да счупя писалката, с която подписах членството ни в ЕС и НАТО?
Снимка: БГНЕС

"Ако се стигне до изпращане жива сила в Украйна, аз ще съм един от първите първият, който ще излязат, както 1999-а година, на площада. Това е война между съседи, близки по кръв с нас. Ние нямаме място там!". Това заяви в интервю за БНР Георги Първанов, президент на Република България (2002-2012 г.)

Припомняйки траурното си слово и посрещането на ковчезите на нашите военни от Кербала в Ирак, Първанов посочи: "Не бих искал това да се случва. Не пожелавам на никой български държавник да посреща загинали български войски."

"Ще си позволя да припомня, макар и без ентусиазъм, че съм един от онези, които подписаха договорите за членството на България в ЕС и указа за членството в НАТО. Не знам дали като Стамболийски няма да се наложи да счупя, макар и с по-късна дата, писалката. Винаги съм бил против това да се опитваме да връщаме лентата на историята назад. Но не са по-големи европейци от нас. Ние просто разбираме нашето партньорство, съюзническите отношения по различен начин – не на всяка цена", каза Първанов.

Не можем да бъдем непрекъснато във всеки строй, категоричен е той.

"Ние не можем да бъдем членове на всяка коалиция на желаещите. В момента, в който се тропне, в който се свири сбор някъде далеч на запад, ние да се нареждаме в строя. Не, благодаря! Има случаи, в които България трябва да запази своята дистанция. Има случаи, в които сме били ангажирани, хвърляли сме даже и жива сила. Да не си помислят да го правят сега! Присъствието на тази личност като министър на войната (Тодор Тагарев – бел. ред.), не е грешка на езика, ме изпълва с подозрения. Чух изявления на ястреби отдясно, които казват точно това."

Запитан какво свързва бъдещите управляващи от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ и колко принципна е тяхната коалиция, Георги Първанов изтъкна:

"Без съмнение, това е нещо, което се случва заради общия интерес, който не е политически, не национален. Той е тесен, личностен и може би тяснопартиен, на двете формации. Вероятно има, както те самите признават, и осезателен външен натиск. Това направи възможно събирането на две непримирими до скоро формации. Ние даже не може да допускаме, да се досещаме колко може да е силен този външен натиск. Това, че си го признават мимоходом пред такъв широк форум като този на ПП, е достатъчно показателно."

"Когато се формираше коалицията (тройната коалиция между НДСВ, БСП и ДПС – бел. ред.), пак имаше барикади пред трибуната на парламента, пак имаше сблъсъци, даже и физически. Но лидерството – и царят, и Доган бяха хора, с които може да се разбереш. Твърдя, че това беше най-добрата коалиция във времето на прехода", подчерта Георги Първанов и декларира, че по негово време не е имало никакъв опит за натиск "нито от президент, нито от министър-председател, още по-малко от посолство".

"Това просто беше недопустимо. Не само за службите. Дори когато грешахме, ние си носехме отговорност."

Президентът е в правото си да изразява своята политическа позиция, смята Първанов. Той припомни, че има и решение на Конституционния съд по тази тема.

Президентът Радев даде мандата, не наруши Конституцията. На тях им трябва враг, който да спои тези рехави редици. Който да ги мотивира. Враг външен и този враг трябва да е достатъчно силен. Не може да е БСП. Затова най-добре е да посочат Радев като такъв", коментира още Георги Първанов в интервю пред БНР.

Той изрази своето мнение и за евентуална процедура за импийчмънт на настоящия президент:

"С подобно искане те наистина ще героизират президента Радев. Излизайки от институцията, той може да им стане много сериозен бъдещ опонент."

Георги Първанов открива сред приоритетите на новата коалиция смущаващи по думите му неща, например заявките за отстраняване на ръководители на служби.

"Нещо повече – те казаха, че имат внесени проектозакони, с които да отнемат от президента службите, правото президентът да е съпричастен към назначението на ръководителите на службите. Категорично възразявам срещу такава идея. Не бива цялата власт да се концентрира в Министерския съвет, защото тогава вече ще се пристъпи към нещо повече от лов на вещици. Те имат някакви странни, да не кажа чудовищни идеи, които преминават обаче през дълбока промяна в Конституцията. Но ако искат да бръкнат толкова надълбоко в държавното устройство, ще трябва да свикат Велико народно събрание. Това би било фатално за съвременната българска политика", предупреди държавният глава от 2002-ра до 2012 г.

Първанов прогнозира, че първият рубеж на новата коалиция ще бъде "на местните избори, където битката между двете управляващи сили ще бъде много свирепа".

"ДПС извървя своя път, мина през чистилището, както всяка партия. Но така изведнъж, както стана вчера, за мен това е изненада и не може да е само свързано с идеята за конституционни промени. ДПС ще бъде нещо като подкрепа в тила. Не казвам "златния пръст". Допускам, че някой може да ги търси и заради гласуването на имунитетите и негласуването, респективно", отчита Георги Първанов.

"Беше време, когато една загуба на БСП доведе до това Лилов да си хвърли оставката и да потърси ново перспективно решение за партията. Сега може да се загубят 10-11 избора. Не само че няма идея за отстъпление на ръководството, но и се набива идеята, че е някакъв успех. Апелирам към лидерите на БСП и на "Левицата!" да намерят общ език. Защото имаме обединяващо се дясно, което няма перспективата да бъде добре управляващо. Ако насреща има силна лява алтернатива, това може да върне подкрепата за левицата", отбеляза още Първанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
1
 
1
 
! Отговори
Кремълски Лакей преди 10 месеца
308
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Късно е либе за китка, Първанка...
307
0
 
1
 
! Отговори
НАТО преди 10 месеца
СРАВНЕНИЕТО НА ГОЦЕ СЪС СТАМБОЛИЙСКИ Е ТОЛКОВА НЕЛЕПО, КОЛКОТО НА ПУТИН С ПЕТЪР ПЪРВИ-СМЕШНИЦИ
306
1
 
0
 
! Отговори
Крас преди 10 месеца
До мислещНякои мислят с главите си,гусин Мислещ,а ти с другите си части)
305
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вчера по радиото Първанов изпълни дълга си и припомни как Стоянов върна папката на Добрев с проектокабинета но никой в нищо не обвини Стоянов. Интересно в какво ли ще обвинят Радев ако постъпи като Стоянов. Думи нямам за двойните аршини на грантополучателите. Бог да ни е на помощ с този пълзящ фашизъм , както каза един не безизвестен политик.
304
3
 
4
 
! Отговори
989 преди 10 месеца
До Анонимен 324. Доста неточности има в коментара ти. Удроу Уилсъл на практика спасява България от това да бъде разпарчетосана и разделена между Сърбия, Гърция и Румъния. Този човек дори няма един паметник в България и малко хора знаят за ролята му .
303
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ньоиския диктат е съставен от Франция като отмъщение за всички загуби които сме им нанесли, през вековете. Британия се присъединява заради отказа на Фердинад да поткрепи Британия на Дарданелите. При това Британия застава зад нас и при съединението и при независимостта. САЩ не подписва защото първоначално се е предвиждало БГ да се подели между съседните страни. Но Удроу Уилсън умира, новата и делегация подписва по късно. Поне ни помагат да оцелеем. Русия капитулира 17 г. не участва, вече е СССР.
302
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Подписал си, защото си нямал избор. Работодателите ти са искали Троянски кон в ЕС и НАТО за това си подписал. И днес излиза на бял свят защо си подписал. Поне да си мълчиш, а то трябва да напомниш на Путин, че си жив...
301
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лайковете имат логика. Ако се разминават с логиката като в долния случай има нещо съмнително.
300
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Зозо и ти си на всяко гърне мерудия новината е от завчера по това време.
299
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ха ха ха зозо и той изкочил от зозопарка демек от дупката от хралипката ха ха.
298
8
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 10 месеца
Хахааааа, Гоце и той изскочи от криптата. Бacи наглеца. "Големият шлем" щеше да ни зароби за векове към Блатната държава. Ай сиктир!!!
297
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Петър Стоянов върна папката на Николай Добрев и Георги Първанов въпреки че те бяха получили мандат за съставяне на правителство. Причината беше че нямат морално право да управляват. Никой седесар не е казал че Стоянов е нарушол конституцията. Обаче ако Румен Радев постъпи така сорросоидите ще отворят ей такава голяма уста че нарушава конституцията че е руски агент и пр .Въпреки че реално погледнато ПП нямат дори морално право да вземат мандат след като сами признават че имали 7-10 % доверие как
296
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ньойския договор е показателен , кой е приятел бил на Царство България. От петте страни Германия , Австроунгария са на страната на Царство България . Русия Британия и Франция са гласували за договора подписан от Стамболийски.
295
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Първанов като историк много добре знае , че Царство България освобождава от Османската Империя, всичко на юг от Банско до Кавала, Одрин , Солун ,Охрид Косово до Албания. И Руската империя , Британската с Франция лишават Царска България от тия територии
294
6
 
5
 
! Отговори
мислещ преди 10 месеца
Всички предатели на България започват да излизат от дупките си. Значи, сме на прав път и им е загряло яко под дупетата. Каква е тази Кремълска опорка за изпращане на войници на фронта. *** и червеи по новините и медиите. Внимавайте, че на някой май мъ се иска гражданска война, и тогава служебното правителство и президента се зазиждат. май на там вървят нещата
293
8
 
5
 
! Отговори
Мунчо преди 10 месеца
Нищо не прочетох, хубаво ли беше като бяхме сателит на СССР и искахме да станем част от него? В кой съюз бипредпочел да сме Първанов - на Европейския или на Руския: Куба, Еритрея, Беларус, Северна Корея? Направо ще вържем и цъфнем, ако се отделим от Европа.
292
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да се сревнявяш със Стамболийски е кощунство...
291
12
 
10
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 10 месеца
За да няма изобщо изпращане на жива сила от НАТО на фронта,трябва и България,и не само,въпреки радев,да предоставят оръжие на Украйна,за да бъде веднъж завинаги прогонен руският нашественик и да има мир.Изглежда първанов не иска или не може да разбере,че русия няма да се задоволи само с окупацията на Украйна и при една нейна победа ще иска да възстанови старият ссср.
290
6
 
19
 
! Отговори
да ама не преди 10 месеца
а бе другарю архарен трипер гледай си печалбата от големия шлем и хотела в кюстендил и не се изказвай вече по неща за което нямаш нито морално право нито компетентност.