Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област

Украйна била задействала шест механизирани и два танкови батальона
Обновена: 5 юни 2023 06:10 | 5 юни 2023 06:10, Елка Василева
364
Руските сили отблъснали мащабна украинска офанзива в Донецка област
Снимка: архив, БГНЕС

Руските сили са осуетили голяма украинска офанзива в южната украинска Донецка област, съобщи рано тази сутрин руското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

В изявление на министерството се казва, че Украйна е започнала офанзивата вчера, като са били задействани шест механизирани и два танкови батальона.

Още по темата
Агенция Ройтерс отбелязва, че не е в състояние да провери руското изявление. Засега няма коментар от Украйна.

Не ясно дали съобщената атака представлява официалното начало на дългоочакваната украинска контраофанзива за възвръщане на част от територията, завзета от руските сили след началото на нашествието през февруари 2022 г.

"Целта на противника беше да пробие отбраната ни в най-уязвимия, според него, сектор на фронта", заявиха от руското министерство на отбраната. "Противникът не изпълни задачите си и не постигна успех".

Руските сили са убили 250 украински военнослужещи, както и са унищожили 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини, според същия източник. Това е постигнато "в резултат на умелите и компетентни действия на военната група "Изток".

Вчера Киев призова за "мълчание" преди дългоочакваната контраофанзива за възвръщане на териториите, които Русия пое под свой контрол в продължаващата вече 15 месеца война, припомня Ройтерс.

Началникът на руския генерален щаб Валерий Герасимов, който отговаря за военната операция на Москва в Украйна, е бил в района на украинската атака, съобщи министерството, като уточни, че той е бил "на един от предните командни пунктове".

Във видеоклип, публикуван в телеграм-канала на министерството, се виждат няколко военни превозни средства, разположени на обширна територия, които са подложени на въздушна атака.

В същото време нападение с дрон е причинило пожар в енергиен обект в руската Белгородска област рано тази сутрин, съобщи губернаторът Вячеслав Гладков. Няма пострадали хора, добави той в Телеграм.
(БТА, Асен Георгиев)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


364
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
298
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И НЕ ОТБЛЪСНАЛИ, А НАПРАВО СА СМАЧКАЛИ УКРИТЕ САМО ПРИ ОПИТА СИ ДА "КОНТРААТАКУВАТ" . НЯКОИ КАЗВАХА ЧЕ НАЦИСТИТЕ ЩЕ БЪДАТ ДОУНИЩОЖЕНИ АКО ЗАПОЧНАТ НЕЩО НО НАРКОМАНА НЕ РАЗБРА. Е СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕ.
297
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
320 - те тогава ги почнаха. Не казваш за горящи те. Всички изведнъж не плават а един по един. И аз видях сигурно същото видео. 2-3 вървяха по път във полето. А най задния пламна. Нали.
296
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По южнодонецко направление военнослужещите от групировка "Восток" са унищожили повече от 1500 украински военни, 28 танка от които 8 "леопард" и много друга бронирана техника. Нещо кисела излиза "контраатаката" на нацистите.
295
0
 
0
 
! Отговори
Поцелувко преди 10 месеца
До ПорЦелан - Ше има много да чакаш.
294
3
 
3
 
! Отговори
Иван Хурс преди 10 месеца
Иван Хурс е на пристанището в Севастопол
293
6
 
4
 
! Отговори
Само факти преди 10 месеца
След освобождението на Бахмут от украинските нацисти и преименуването му в Артьомовск, от източната страна на река Днепър останаха 2 опорни пункта на украинските фашисти - Славянск и Краматорск. Сега братушките тактично изчакват украинската офанзива, после превземат Славянск и Краматорск и следва разделяне на Украйна на Източна и Западна по река Днепър. Полша, Унгария и Румъния ще си отрежат от Зап. Украйна колкото искат, Одеса и Болград остават в Източна Украйна.
292
0
 
7
 
! Отговори
ПорЦелан преди 10 месеца
Чакаме снимки на изгорели "Леопарди"
291
4
 
4
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
На руснаците вече им е пределно ясно накъде отиват нещата. Задържат бамбас и крим, не ги задържат,лилипутя им прати голям въздушен поцелуй
290
2
 
1
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
И още една. На много хубав сайт попаднах. Не мога да се спра.Ленин музыку играет,Сталин пляшет трепака.Развалили всю РасеюДва веселых мудака
289
0
 
0
 
! Отговори
До: Боби преди 10 месеца
Евала, печен си!!!!
288
3
 
3
 
! Отговори
Веселяк преди 10 месеца
Върнах се от работа,а Боби още мели. Явно работим за медал с акселбанти. Една частушка от близкото минало,поздрав:Ой, наша странаТакая хлебородная,Хлеб за танки продалаСама сидит голодная.
287
2
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Започна, но не върви неточно - Батальона е 3 роти пехота + арт батарея и отделение танкове + отделение ПВО и отделение РТО - Класика 400+ военни. Но сега са популярни БАТЛьОННИ БОЙНИ ГРУПИ които с разните части за усилване наистина могат да стигнат и 1000 човека като вътрешната структура може да е всякаква завси от задачите.(пример Щурмова ББГ 4-5 роти пехота + 4-5 роти танкове + бойни инжинери + пво + щаб + РТО(радиовръзки) + безпилотници + каквото още се сетиш примерно мобилни мостове)
286
2
 
4
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Гоги Аз чесно не знам колко и какви са загубите на Украинците само знам какво клипче пусна един от пилотите на хеликоптер ВКС в Телеграм. 9 последователни попадения в 8 цели които като минимум са тотално изведени от строя. Личи си че е руски и истински запис защото едната цел както се казва по допирателната уцели и довърши с втора ракета. Също така си личи по-лошото качество на Руските прицели - вършат работа все пак.
285
1
 
4
 
! Отговори
Започна, но не върви преди 10 месеца
Започнали за укронацистите, но ги посрещат както се полага. Русская Весна: "Противникът направи нови опити за извършване на удари в южно-донецко направление в районите на совхоз Октябрь и село Новодонецкое, като въведе в бой до три батальонно-тактически групи, усилени с танкове. Настъплението на противника се сдържа успешно от активните действия на подразделенията, артилерийския огън и ударите на авиацията на групата войски Восток ". А три батальона са към хиляда човека.
284
0
 
3
 
! Отговори
Стига глупости преди 10 месеца
До Гоги: Гоги, Гоги. Вятър те вее на бял кон. По-добре пиши за футбол: от това всички разбират.
283
3
 
5
 
! Отговори
Украински резилтати преди 10 месеца
Русская весна: Само 31-ва механизирана бригада на Въоръжените сили на Украйна, която е атакувала в района на село Нескучное, е загубила повече от 250 военнослужещи, 16 танка, 24 бойни бронирани машини, включително три бойни машини на пехотата Брадли.
282
8
 
2
 
! Отговори
Гоги преди 10 месеца
Стана ясно,че рашките пак са сънували В горната новина ни жлъч ни стон от русофилите? Май им потънаха гемиите. Спокойно рософили и по-тежко ще става за вас! Сигурен съм,че вече сте убедени че руснаците лъжат два пъти повече от украйнците,но сте толкова свити и ниски ,че ви е сраааам срааам да си признаете Още не е късно да минете на правилната страна.
281
0
 
3
 
! Отговори
Започва ли или не? преди 10 месеца
От Киев пазят пълно мълчание, все едно че нищо не е станало. И така ще е и за напред. Пробват тук, пробват там, ядат бой, понасят загуби и назад. А ако успеят някъде поне малко да мръднат напред фронтовата линия, ще има голямо тумба-лумба по всички медии.
280
0
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 10 месеца
До Анонимен 300: Бягай ти за здраве. С фейкове (като твоя) няма да се получи контраофанзиеата на укронацистите.
279
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Контраофанзивата не е започнала още, а руснаците бягат панически от позициите на фронта. А за корабчето "Иван Хурс" е забранено да се говори в руските медии, щото нали не е ударено от дрон и не потъна, просто го няма ;-)