Украйна и Русия с взаимни обвинения в ООН за разрушената язовирна стена

Съединените щати не са сигурни кой е отговорен
7 юни 2023 08:17, Елка Василева
28
Украйна и Русия с взаимни обвинения в ООН за разрушената язовирна стена
Снимка: архив, БГНЕС

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН Украйна и Русия се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ. Съединените щати от своя страна казаха, че "не са сигурни" кой е отговорен, но заявиха, че няма логика украинските власти да причинят подобна трагедия на собствения си народ, предаде Ройтерс.

Още по темата
Заседанието бе свикано по искане както на Русия, така и на Украйна. Двете страни вече се обвиниха взаимно за разрушаването на язовирната стена, причинило наводнения в редица населени места надолу по течението на река Днепър. В резултат има риск за общо 42 хиляди души в райони под контрола както на Киев, така и на Москва.

На заседанието постонният представител на Украйна при ООН Сергий Кислиця обвини Русия в "терористичен акт срещу критична украинска инфраструктура", без да предостави доказателства в подкрепа на своята теза. "Физически е невъзможно да взривим по някакъв начин (язовирната стена) отвън чрез обстрел - тя е била минирана от руските окупатори и те я взривиха", заяви Кислиця.

Руският постоянен представител при ООН Василий Небензя от своя страна обвини за катастрофата Киев, също без да подкрепи твърденията си с доказателства. Украйна се опитва да създаде "благоприятни възможности" за прегрупиране на свои военни части, за да продължи контраофанзивата си, увери Небензя.

Попитан от репортери преди заседанието дали Съединените щати знаят кой е виновен за разрушаването на язовирната стена, американският заместник-постоянен представител при ООН Робърт Уд отговори: "Изобщо не сме сигурни, надяваме се да имаме повече информация през следващите дни." В същото време той добави, че "няма смисъл" Украйна да наводнява собствената си земя и да принуждава десетки хиляди свои жители да напуснат домовете си.

По-рано вчера генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че световната организация не разполага с каквато и да било информация как е била разрушена язовирната стена. В същото време Гутериш обаче определи случая като "поредната опустошителна последица от руската инвазия в Украйна".

Много от страните членки на Съвета за сигурност също заявиха на заседанието, че кризата е нямало да настъпи, ако Русия не е била нахлула в съседна Украйна през февруари миналата година, отбелязва Ройтерс.
(БТА, Николай Станоев)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако баба то беше мъжка щеше да има дръжка. Това означава ако русия не беше започнала инвазията.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Стената далеч не е разрушена, само горния ръб е взривен, щетите са долу горе колкото от хаймарс ракета би причинила на подсилен бетон. Подобни на мостовете по които похабиха ракети за 1 милиард...
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Няма голямо значение, язовирна стена напрактика неможе да бъде унищожена с бомбардировки, особеннно от този тип, това са много солидни съоръжения, вероятно иде реч за взривяване от вътре с доста серизно количество експлозив
21
0
 
2
 
! Отговори
Няма голямо значение преди 10 месеца
Няма голямо значение кой - най-логичното е когато летят бомби наоколо да бъде разрушен и язовир. Войната няма човешко лице , а лице на сатана . Но е факт ,че е трагедия за всички хора живеещи наоколо
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украинците си я взривиха,контрата явно не потръгна,а както се разбра,ако не е успешна кинтите секват.Сегажса измислили май друг начин да е се спират.
19
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците са виновни за няколко трагедии напоследък, които до последно отричат - чернобилслата авария до последно беше отричана от Москва, взривяването на бента на Днепър.. спомнете си какво стана с подводницата Курск. Същата работа и с множеството отровени хора. Това е политиката на тези 3верове -престъпления и отричане до дупка.
18
10
 
5
 
! Отговори
Шишо преди 10 месеца
След избиването на полските офицери в Катинската гора руснаците обвиниха нацистка Германия. Не е прецедент за тях да извършат военно престъпление и след това да обвинят някой друг.
17
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русофили русофили , крещят отчаяни слуги. Защо така бе мишки сиви, Америка ли вашите мозъци проми?Русофили русофили, крещят отчаяни слуги.Разберете мишки сиви Русия ще ви победи.Русофили не , по скоро бяхме за спокойни старини.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В статия, публикувана през декември 2022 г., Вашингтон Пост цитира ген.-майор Андрий Ковалчук, първи командир на украинската контраофанзива в района на Херсон. Украинският главнокомандващ разказва пред американските журналисти как украинските сили са тествали атака с американска ракетна установка Хаймарс срещу водноелектрическата централа Каховка, за да попречат на руските сили.
15
16
 
3
 
! Отговори
Обяснявам преди 10 месеца
Русия е измислена държава. Това всъщност е Източна Украйна, но Северна Корея внедри там марионетно правителство, което проповядва фашизъм и сепаратизъм и е финансирано от чужбина. Обикновените хора знаят, че са украинци и искат да се освободят, но режимът ги тероризира и ги отдалечава изкуствено от родината им Украйна.
14
12
 
4
 
! Отговори
ЯМХ Путкин преди 10 месеца
Присъщо е на съветските терористи, да се изкарват нечия жертва. Те както винаги не са виновни, а някой друг им е виновен.
13
1
 
24
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 10 месеца
Прекъснато е водоснабдяването на Крим. Руският бряг е по-нисък и там щетите са многократно по-големи. ------------------------------------------------------------------------Кой има полза от това? Когато някъде стане война, първата жертва, която пада, е истината.
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много закъснявате с новините ! Укрите са си признали, че са взривили стената за да няма вода за Крим
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българин, има свидетелства на очевидци, че коректируемата ракета не е една. Цял залп от ракети са ударили Каховската ВЕЦ. Укропите най-вероятно са използвали РСЗО "Ольха" - 12 коректируеми ракети, калибър 300 мм, далекобойност 120-170 км., БЧ=250 кг. Украинската РСЗО "Ольха" е подобна на "Смерч".
10
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От година украинците се мъчат да взривят стената. И когато тя падна - рев. Поне бъдете мъже.
9
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А има ли логика руските спасители да оказват помощ на украинския народ? Според вас, няма нали? Но точно това се случва в момента.
8
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН бе свикано по искане на постпреда на Русия в ООН.
7
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тъкър Карлсон: всеки един честен човек ще каже, че зад взривяването на Каховската ВЕЦ, стои Киев.
6
5
 
15
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Има видео на падаща ракета, идващ от запад.
5
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Но пък има логика да лишат Крим от вода. Така ,че кой има най голяма изгода от разрушаването на стената?