Москва даде Киев Международен съд заради яз. "Каховка"

Украйна също обвинява Москва в разрушаване на ВЕЦ-а
8 юни 2023 23:07, Йоана Цонева
142
Москва даде Киев Международен съд заради яз. "Каховка"
Снимка: БГНЕС

В четвъртък руски представители се явиха в Международния съд (МС) с обвинения срещу Украйна в разрушаването на язовир "Каховка" с масиран артилерийски обстрел, съобщава руската служба на Би Би Си.

По-рано същите обвинения бяха отправени от Русия в Международния наказателен съд (МНС) в Хага.

"Киевският режим не само нанесе масирани артилерийски удари по язовира в нощта на 6 юни, но и умишлено повиши нивото на водата в язовир Каховка до критично ниво", каза руският дипломат Александър Шулгин пред МНС.

Украйна също обвинява Москва в разрушаване на водноелектрическата централа.

Още по темата
По-рано президентът Володимир Зеленски каза, че такава мощна структура не може да бъде унищожена от артилерия отвън, за унищожаване от такъв мащаб експлозията трябва да бъде извършена отвътре.

Международният съд е един от шестте основни органа на ООН, одобрен с Хартата на ООН.

Припомняме, че в първите си коментари след разрушаването на стратегическия язовир, контролиран от Русия в Южна Украйна, руският президент Владимир Путин обвини Украйна за големите щети и нарече действията на отговорните "варварски", цитра думите му "Политико".

Повредата на язовир Нова Каховка в Украйна, която предизвика масивни наводнения в района на Херсон, може да бъде потенциално военно престъпление, казаха лидери на ЕС и Украйна във вторник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Всички клипове дето гледах как зривяват стената са украински! Как толкова украинци знаеха кога точно ще бъде взривена стената та да снимат? И нито един руснак не снимал!?....
81
6
 
5
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Международни съд Кога бре? Абре умнико ВСИЧКИ ДЕЦА ВКУПОМ БЯХА ЕВАКИУРАНИ и за това няма жертви. Някои родители решили да бягат на запад за по-лесно преминават през РФ(тяхна воля) е въпросните деца са на точно тези мигранти. Взеха си децата след процедура и си тръгнаха. А Западните медии направиха от Мухата Стадо Слонове!!!
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Боби моля ви се не повтаряйте лъжите на сорроските и дори не трябва да се влиза в диалог с тях. Те са долни ботове. Нагли нахалитети.
79
6
 
1
 
! Отговори
Боби преди 10 месеца
До Лъжите на Кремъл "Няма да нападаме Украйна" Колкото Киев спази Минските споразумения нали "Няма да включваме наборници във войната" Ами покажете ги тези наборници? Имаше няколко пратени в района но се оказало техническа грешка и те физически никога не са били в Украйна) "Няма да има мобилизация" Все пак цитирай точно Няма да има Масова Мобилизация! "Украйна взриви язовира..." Добре заради повредите от взривовете на Украинските ракети и повишаване на нивото на водата нарочно Рухна стената!!!
78
3
 
10
 
! Отговори
99 преди 10 месеца
Киевският режим не само нанесе масирани артилерийски удари по стената в нощта на 6 юни, но и умишлено повиши нивото на водата чрез отваряне на всички шлюзове на "Днепрогес" в Запорожие. Има свидетелства на очевидци, че цял залп от коректируеми ракети са ударили Каховската ВЕЦ. Укропите най-вероятно са използвали РСЗО "Ольха" - 12 коректируеми ракети, калибър 300 мм, далекобойност 120-170 км., БЧ=250 кг. Украинската РСЗО "Ольха" е подобна на "Смерч".
77
14
 
14
 
! Отговори
Лъжите на Кремъл преди 10 месеца
Няма да нападаме Украйна. Няма да включваме наборници във войната. Няма да има мобилизация. Украйна взриви язовира...
76
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците сами си наводниха войските и оставиха собствения Крим без вода.... Така и сами си гръмнаха газопровода.... Русофобите също обвиняваха Русия за газопровода си!
75
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Днес САЩ ще излязат с мнение за инцидента те знаят всичко и не лъжат .
74
21
 
13
 
! Отговори
Елементарно Уотсън преди 10 месеца
Руснаците са го направили за да забравят контранастъплението на Киев понеже ги е страх...
73
15
 
11
 
! Отговори
Мужик преди 10 месеца
Целия този цирк е предназначен единствено за вътрешна употреба, пияните мужици да повярват колко са лоши украинците и да не роптаят много утре като им сервират нова мобилизация. Така злото джудже ще си осигури още малко време власт, което обаче не е безкрайно. Иначе на всички е ясно че взрива е заложен отвътре от руснаците иначе досега щяха да покажат видео с обстрел на язовира отвън а и без това всичко се следи от сателити.
72
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Запада замина , тотално се компрометираха
71
2
 
10
 
! Отговори
То и преди 10 месеца
Щатите признават резолюциите на ООН, само когато им отърва, сто и петнайсти. Как беше - хвани единия, удари другия :)
70
12
 
8
 
! Отговори
Москва потъна преди 10 месеца
Всички вярват на Киев а не на престъпниците от Кремъл.
69
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи Русия съди Украйна че си взривила дама на своя територия... :))))))
68
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Руснаците са такава пародия.. Признават международният съд само когато им изнася :)).
67
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 111:Кви "русофили" бре ,платен ***?!Укрите си приличат на руснаци и имат роднини руснаци.Като почнете с тези "русофили" човек се чуди нормални ли сте...
66
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 106:Не е пияно,а дрогирано черничко.Мисли си,че като е обратно и черничко няма да го викнат на фронта.Такива ще са на първа линия и като тръгне да бяга нацистите от Азов ще го застреля в гръб,защото и без това не отговаря на изискванията за чиста арийска раса.
65
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кво става русофили лъжливи? Някой не ви харесва лъжите и глупостите, които пишете тук ли? Нали знаете, че на всяко, ваше подло действие може да се намери противодействие...!? Затова ще получавате само палчета надолу от мен (по няколко десетки)...Ха-ха-ха!
64
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако признават съда в Хага да предадат Путин :)))
63
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали не го признаваха бе :)))