Песков обвини "англосаксонците" за "Северен поток"

Кремъл използва термина за Съединените щати и Великобритания
8 юни 2023 20:58, Йоана Цонева
52
Песков обвини "англосаксонците" за "Северен поток"
Снимка: БГНЕС

Кремъл, коментирайки съобщение, че САЩ са знаели миналата година за украински план за нападение срещу газопроводите "Северен поток", заяви в четвъртък, че вече е повдигнал въпроса за възможното участие на "англосаксонците", предава "Ройтерс".

Необясними експлозии миналия септември разрушиха както "Северен поток 1", така и новоизграденият "Северен поток 2", пренасящи газ от Русия до Германия под Балтийско море,

Вестник Washington Post съобщи във вторник, позовавайки се на изтекла информация, публикувана онлайн, че ЦРУ е научило миналия юни чрез европейска шпионска агенция, че екип от украински специални части от шест души възнамерява да взриви тръбопроводите.

"Вече говорихме за данните, които имаме за възможното участие на англосаксонците в тази терористична атака срещу международната енергийна инфраструктура", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

"Всички останали подробности трябва да бъдат разкрити в хода на прозрачно международно разследване, каквото в момента не се провежда, а руската страна е лишена от право да се присъедини към опитите за разследване.

Още по темата
Кремъл използва термина "англосаксонци" за Съединените щати и Великобритания.

Изпращането на руски войски в Украйна през февруари 2022 г. постави зависимостта на Европа от руския природен газ в центъра на политическите прожектори, а унищожаването на тръбопроводите "Северен поток" ускори преминаването на региона към други енергийни доставчици.

Взривовете станаха в икономическите зони на Швеция и Дания. И двете страни заявиха, че експлозиите са били умишлени, но все още не са установили кой е отговорен за тях. Тези страни и Германия провеждат разследвания.

Вашингтон и НАТО нарекоха инцидента "акт на саботаж". Москва обвини следователите, че се бавят и се опитват да прикрият кой стои зад атаката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
4
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 10 месеца
Ручките не могат да схванат, че за тях този пазар приключи. Няма северен, няма Южен поток. Да продават в Сибир.
42
6
 
7
 
! Отговори
Паню Баирски преди 10 месеца
Идните няколко седмици ще изчезне не украинската, а руската въшкарническа армия, защото е съставена само от убийци и престъпници и за нищо не става! А такива жалки кому.истически отре-ки като тоя льохман, който няма мозък в кухатаси глава, за радост вече са на изчезване!
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това xиeнoвo кyчe избягва да гледа в очите! Гузен е и много лъже лъжeца!
40
11
 
6
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 10 месеца
Русия е излекувала не е дин път западните психари. Предполагам пристъпа на наглосаксите ще затихне като платената им укро-армия зачезне идните няколко седмици.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Изобличи*
38
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Аз вярвам от Грешиш. Пригожин има свободата да изразява мнение, каквато Шойгу Няма. Пригожин е Патриот и не би изоставил Русия. Помага на Путин да нарита Номенклатурчиците и бюрокрацията да се размърдат.Благодарение на Него руската военна машина стана по-ефективна, а бюрократите си станаха от ръцете.
37
2
 
7
 
! Отговори
Аз вярвам от преди 10 месеца
руснаците само на Пригожин .Той каза това което и ние си знаем . Русия не само ще загуби войната но и ще зсгуби от своята територия . Пригожин също каза че в Русия ще има революция . Едно му признавам на Пригожин - при него има трезво рационално мислене и никаква пропаганда . А другите са мъртъвци живеещи в пропаганда отричащи реалността
36
7
 
9
 
! Отговори
Обектив преди 10 месеца
Налице е пълномащабна война,с хиляди жертви и милиони прекършени съдби. Това за Спец.операция е само в перверзния мозък на един самозабравил се деспот...виновен за това и проклет навеки.
35
6
 
9
 
! Отговори
И какво?!? преди 10 месеца
Накриви им шапката на англосаксонците с това обвинение
34
10
 
8
 
! Отговори
Абе преди 10 месеца
Какво стана с Контраотстъплението??? Руснаците докладват, че мощно се е издънило.
33
2
 
2
 
! Отговори
До Хансан преди 10 месеца
Ти средно не си завършил, ама ли пък НБУ, СУ, УНСС или каквото и да е друго, Хасане.
32
9
 
6
 
! Отговори
Русия=Психиатрия преди 10 месеца
Вече е потвърдено, настъплението на ВСУ е започнало в Четвъртък през нощта на Южния фронт (посока Оряхово). Със свито сърце им стискам палци. Врага е изградил мощни укрепления и минни полета така че ще има много жертви и от двете страни.
31
1
 
4
 
! Отговори
до 30 преди 10 месеца
Варягите са викинги наемници, работещи за Византийския император. Никакви авари не са били. Авари, кумани, печенеги и хуни са като нашите предци, прабългарите - народи от степите в централна Азия. Англите и саксите са германски племена от териториите на днешна Дания и северна Германия. Старите руски княжества, като Новгород, и впоследствие Киев Рус са били основани от микс между викинги, балтийци и славяни.
30
2
 
7
 
! Отговори
Хансан преди 10 месеца
Руснаците сами са зси гръмнали Северните потоци, за да не получават мръсните долари за газа! Така казаха по ТВ-то. А аз съм учен! Завършил съм НБУ
29
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Варягите били авари и англосаксонци по късно и с помоща на техния език били обяснени названията на много градове от времето преди столетия и сега на територията на сегашните Русия и Украйна както и преди когато били империя,а царските дворове били обвързани с англосаксонските кралски дворове в роднински връзки за което първи си предавали новините и взаимно се допълвали,кое как да свършат щом им се появи противник,че да го приласкаят и го настроят на тяхна страна уж не могат да се търпят м/у тях.
28
2
 
3
 
! Отговори
АСАН преди 10 месеца
Малиййййй тиа са са ошашавиле
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Англосаксонците не същестуват от почти десет века, ама ай. Както викинги, франки, готи, вандали и други древни и средновековни етноси. Все едно да тръгва да обвинява прабългари и етруски. ***, руски алкохолик.
26
0
 
5
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 10 месеца
До China Тесла В Китай са направени презервативите , дето баща ти не използва , преди да зачене.
25
5
 
6
 
! Отговори
Шамил Басаев преди 10 месеца
Тоя още ли не са го взели в някой цирк за главен клоун ? Или там опашката е дълга , разбирам... То не е Соловьов , Скабаева , Симонян , Коконашенков и други комици .
24
5
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
До 8 "...кога България ще стане нормална европейска държава" - когато всички европеиди измpете, заедно с децата си. Други въпроси?