Южна Африка готова да е домакин на мирни преговори Русия - Украйна

Претория е критикувана в международен план за близостта си с Москва
Обновена: 9 юни 2023 08:10 | 9 юни 2023 08:10, Елка Василева
22
Южна Африка готова да е домакин на мирни преговори Русия - Украйна
Снимка: архив, БГНЕС

Южна Африка е готова да бъде домакин на мирни преговори между Русия и Украйна, предаде Франс прес. "Трябва да сме отворени за възможността Южна Африка да бъде домакин на среща на върха за постигане на мир", заяви делегираният министър към президентството Хумбудзо Нтшавени на пресконференция в Претория след заседание на правителството.
       
Миналия месец Претория обяви, че шестима африкански лидери ще потеглят на посредническа мисия, по време на която ще посетят Киев и Москва. Мисията трябва да започне през следващите няколко седмици. Освен лидера на Южна Африка делегацията ще включва държавните глави на Република Конго, Египет, Сенегал, Уганда и Замбия.

В изявление, публикувано в четвъртък, канцеларията на президента на Южна Африка Сирил Рамапоса съобщи, че южноафриканският президент е разговарял по телефона с руския си колега Владимир Путин, който е "приветствал инициативата на африканските държавни глави".

Рамапоса вече каза миналия месец, че руският президент и украинският президент са се съгласили да приемат африканската мирна мисия.

Южна Африка, която отказва да осъди Русия от началото на войната в Украйна, твърдейки, че остава неутрална и подкрепя диалога, е критикувана в международен план за близостта си с Москва.  Претория е близка с Кремъл още от времето на борбата срещу апартейда.

Африка беше тежко засегната от повишаването на цените на зърнените култури и от въздействието на войната между Русия и Украйна върху световната търговия.
(БТА, Габриела Големанска)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Влиза ти някой в къщата, убива ти роднините, изнасилва жена ти и дъщеря ти, краде пералнята и тоалетната чиния... ти ще седнеш да преговаряш с него. Друг път. Бой по каските, докато не остане нито един руски *** на украинска земя.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По какво ги разпознавате?
19
0
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
Защо чак там? Да сложат една маса на фронтовата линия и да се разберат като мъже...
18
3
 
1
 
! Отговори
Дочувам, че по това преди 10 месеца
време на годината леопардите горят отлично. Има ли нещо вярно? :D
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е война на изтощение и чак тогава може би ще има преговори
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те последните новини от там не бяха ли свързани с мафиотски убийства и международна престъпност?
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как пък така в тази толкова британска колония.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама САЩ не дават.
13
1
 
0
 
! Отговори
Някой към 4 преди 10 месеца
То така ще стане в близко бъдеще навсякъде май хахаха. Така им писва на хората от закони който не стават за нищо. Искаш добро управление на ниво в държавата то само се връчват връщат влизат излизат мафиоти. ЕС той мигрантски бърдак и ******си.... Тези документи като цяло не би трябвало да са валидни. Просто късаш и толкова. Така ще има поне раздвижване я воени ще се организират я други такива и ще може да се започне от някъде нещо. Иначе все помия и толко
12
1
 
3
 
! Отговори
Някой преди 10 месеца
До къде я докарахме Африка да помирява хахаха
11
6
 
6
 
! Отговори
Мда преди 10 месеца
Бой ,бой и само бой по украинските нацисти !Бой по украинските кратуни! С по 1500 -2000 избивани ежедневно не им остава повече от няколко месеца до Мирът !
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ритикувана в международен план - аха като международния е ЕС и САЩ, на другите не им дреме, но пишеме тъпни да върви бройката статии
9
1
 
3
 
! Отговори
До 7 преди 10 месеца
В твоето село със сигурност няма , в главата ти също нищо няма
8
6
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 10 месеца
КИТАЙ ОБЯВИ МОРДОРСКОВИЯ ЗА АГРЕСОР И , ЧЕ ЩЕ АРЕСТУВА ПУТИНАРА АКО СТЪПИ НА ТЯХНА ТЕРИТОРИЯ! СЕГА МАШАТА ЮЖНА АФРИКА ДЕТО ДОРИ НЕ Я ЗНАМ КЪДЕ ТОЧНО СЕ НАМИРА В АФРИКА НА КАРТАТА ЩЕ РЕШАВА СПОРА :D МОРДОРСКОВИЯ СТАВА ВСЕ ПО ЗЛЕ
7
5
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 10 месеца
Така ли , умнико ?!Меркел в прав текст каза че Запада и Киев просто са протакали Минските споразумения за да дадат време на Украйна да се подготви за война...има го *** го прочети !А иначе от фронта идват добри новини и наесен мирния договор може да бъде подписан направо в Киев хаха
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Швейцария няма и един завод за каквото и да е. Кой ги бръсне?
5
2
 
0
 
! Отговори
до 3 преди 10 месеца
явно осведоменоста ти нещо куца, проспал си няколко изявления
4
5
 
5
 
! Отговори
Хяйя преди 10 месеца
Швейцария окончателно гласува за оставане на забраната към трети страни да реекспортират произведено в Швейцария оръжие към Украйна и запазва неутралитет въпреки настоятелните призиви !Швейцария обяви и спиране на финансовата помощ за Киев Хаха , какви чудесни новини Умни са швейцарците и добре виждат какви *** управляват в Киев !
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
С Русия всеки подписан документ важи 5 минути.
2
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, да ама казаха, че ще предадат Путин на съда в Хага, така, че още не са готови! Трябва да си луд да отидеш там където предварително ти казват, че ще те предадат! Дали си му фен или не няма значение!