Контраофанзивата на Киев започна, погледите вече са в руската армия

Контрадействията съвпадна с пика на борбите сред руските военни части
9 юни 2023 18:26, Анисия Иванова
306
Контраофанзивата на Киев започна, погледите вече са в руската армия
Снимка: БГНЕС

Предишните руски военни действия в Украйна подчертаха приноса на различни нередовни и полуредовни сили, като например наемниците от "Вагнер" на Евгений Пригожин, чеченските части, които формално са част от руската национална гвардия, но де факто се командват от чеченския лидер Рамзан Кадиров, различни доброволчески части, подкрепяни от региони, националистически групи или корпорации като "Газпром". Сега, когато украинските военни започнаха дългоочакваната си контраофанзива, вниманието е насочено изцяло към редовните руски части.

Постепенното започване на контраофанзивата съвпадна с пика на борбите сред най-известните руски не съвсем редовни части - и с върха на тяхната военна сила. От обикновените войници, оцелелите професионалисти и наскоро мобилизираните през есента цивилни зависи да удържат настъплението, планирано от стратезите на НАТО и подкрепено с милиарди долари за оръжия и обучение, произведени на Запад.

Руската армия, която все още е втора в света според класацията "Глобална огнева мощ" за 2023 г., не е аутсайдер в тази битка срещу Украйна, заемаща 15-о място, но дори първите сблъсъци показват, че тя ще бъде сериозно натоварена. В същото време контролирането на полуредовните сили и ефективното им използване ще бъде по-трудно от всякога, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 г.

Украинските военни пазят плановете си в тайна. Дори разпространиха видеоклип, на който войниците държат пръст на устните си, а когато руското министерство на отбраната обяви, че войските му вече се опитват да отбият контранастъплението, украинското командване излезе с изявление, в което обвини руснаците, че провеждат психологически операции, "дори и да няма контранастъпление".

Следователно това, което знаем за контранастъплението, идва от различни руски канали в Телеграм, като нито един от тях не е наистина независим от министерството на отбраната или от различните частни и доброволчески части, участващи в инвазията. И все пак основният набор от факти, за които те са съгласни, сочи все по-активното използване на стратегическата инициатива от страна на Украйна.

Контраофанзивата изглежда е започнала преди около седмица, когато украинците засилиха обстрела на граничните райони на Русия, особено на Белгородската област, и изпратиха малки групи бойци, които да се опитат да превземат села отвъд международно признатата граница. Това доведе до двуцифрен брой убити цивилни граждани, както и до пленяването на някои руски войници. Акцията, която хвана Кремъл и регионалните власти крайно неподготвени, има за цел да принуди Русия да изтегли резервите, които иначе са предназначени за окомплектоване на отбранителните линии в завзетата украинска територия, за да се осигури установената граница.

Губернаторът на Белгород Вячеслав Гладков, който буквално трябва да гаси пожари в региона си с малка, ако изобщо има такава, помощ от Москва, изрази мнение, че Белгород може да бъде в безопасност само ако Русия завземе Харков и околностите му - украинската земя непосредствено зад границата. Но Русия, която миналата година държеше голяма част от Харковска област, я загуби в резултат на светкавична украинска контраатака и оттогава не успява да изтласка украинските части от границата. Сега, когато руските селища са подложени на обстрел, армията предприе нов, ограничен напор срещу Волчанск в Харковска област - един от градовете, които тя завладя и след това загуби през 2022 г. Въпреки че някои канали в Телеграм съобщават за напредък, настъплението е твърде слабо, за да възпре украинците от по-нататъшни притеснителни набези и обстрел - и показва, че Украйна е успяла да отклони част от руските сили от отбранителните линии в източната и южната част на Украйна.

Там украинците нанесоха удари в няколко посоки в неделя със сравнително малки групи танкове, бронирани машини и пехота, търсейки слабости в отбраната, изградена от Русия през зимата и пролетта. Едно от потенциално слабите места се отвори близо до върха на руския укрепен пункт срещу Времивка в югоизточната част на Украйна. Друго се появи сравнително наблизо, край Вухледар. И в двете точки украинските войски успяха да напреднат дори без да включват големи резерви. Сега украинският натиск се засилва не само в точките на напрежение, но и по цялата 600-километрова фронтова линия.

Наемните войски на Вагнер, "героите" на двете малки победи на Русия през зимата и пролетта - превземането на градовете Соледар и Бахмут - обаче не участват в опитите да задържат украинското настъпление. Изтощени от челните си атаки срещу украинските укрепления, те се изтеглят от Бахмут - действие, което очевидно не се приема радушно от редовните военни. Неотдавна Пригожин от Вагнер обвини редовните войски, че са минирали маршрута им за оттегляне и са стреляли по войниците на Вагнер, докато те са се опитвали да обезвредят мините. Наемниците на Вагнер са заловили подполковник от руската армия и са го представили пред камерите, като той е признал, че е стрелял по тях "от злоба".

Чеченските бойци, чийто плам често се проявяваше през първите месеци на инвазията, също не изглежда да държат линията в окопите заедно с редовните войски. Кадиров - както и Пригожин преди него - публично заяви, че ще участва в защитата на Белгородската област. И на двамата военачалници обаче трябва да е ясно, че завземането на руска територия не е приоритет за украинците, които се борят да си върнат своята. В Белгород и Пригожин, и Кадиров могат да изградят имиджа си на доблестни защитници на Русия, без да се сблъскват с основната сила на украинското настъпление.

Някои високопоставени фигури от обкръжението на Кадиров наскоро се нахвърлиха върху Пригожин в Телеграм, като го призоваха да спре с нападките си срещу военното командване и с това, което нарекоха всяване на паника. Пригожин и неговите привърженици отговориха с обичайната грубост; и двете страни отправиха открити заплахи. Истината е, че военните командири, начело с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов, не могат да разчитат на нередовните и полуредовните войници, които им показват само презрение. Макар че 70-хилядната войска на Кадиров (според собствените му сметки) е предложена за охрана на границата с Белгород, чеченският лидер няма да участва в никакви отбранителни действия край Вухледар.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


306
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
1
 
! Отговори
Влади преди 10 месеца
Излезе съобщение че акциите на " Рейнметал " акциите са паднали с около 30% ! Те произвеждат и " Леопард " - те. Ако загубите от танкове може да се коментират , за съжаление войниците няма от къде да ги вземеш!
222
6
 
4
 
! Отговори
Без паника, моля ! преди 10 месеца
Украинците не кукуригат като кремълските петли. Украинците планират и действат...
221
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бог е любов. Бог е на страната на мирните украински земеделци, които с трактори разорават украинските полета. Бог ще подкрепи украинските войници за да прогонят руските терористи от Украйна.
220
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Качете си РУТУБЕ там дават как горят като факли леопардите.
219
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПУТИН СЪС ДРОНЧЕТА ЗА 300 ЕВРО, РАЗПЕРТУШИНВА "ЛЕОПАРДИ" ЗА НАД 50 МИЛИОНА ЕВРО ЕДИНИЯ. МАЙ "ЛЕОПАРДИТЕ" И "БРАДЛИТАТА" СВЪРШИХА. ЗАБУКСУВАХА НАЦИТАТА.
218
1
 
4
 
! Отговори
анонимен до235 преди 10 месеца
какъв прах ти дадоха от американското посолство ,кажи че и аз да се нареда да си взема да пия че от този черен живот белким ми стане всичко розово като на тебе
217
0
 
2
 
! Отговори
джон преди 10 месеца
укритие според това което пушат вече са до Москва
216
0
 
1
 
! Отговори
ШАЙЕН преди 10 месеца
До Анонимен235.Браво,точно такъв коментар чаках с нетърпение.Този анализ се доближава до прогнозата на Швейк за развитието на Първата Световна Война.
215
0
 
5
 
! Отговори
Gogo преди 10 месеца
Много разбирачи бее, барабар с анализатора
214
15
 
7
 
! Отговори
Паню Баирски преди 10 месеца
Руските въшкарници съвсем скоро ще ядат мазната опашка, ще му приседне на Путин!
213
0
 
5
 
! Отговори
до 237 преди 10 месеца
това в кой фантастичен роман го прочете?
212
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Нова година загубите на о*р*к*и*т*е* може да станат над 200 000. Накрая няма да има кой да пази Русия от китайците. Предполагам, че щом измрат руските войници в Украйна, Китай ще удари Русия и вече няма да има Русия. Украйна ще си бъде част от НАТО и ЕС, колкото и да е опустошена, Украйна ще бъде възстановена както Европа след Втората световна война, но Русия няма кой да я възстанови и Европейския съюз ще граничи с Китай край Москва.
211
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен, Че през соца произвеждахме компютри, дискове и каквото се сетиш и бяхаме сред първите държави, продавахме и на други държави , България беше много добре развита, сред първите държави в света, а не като днес изостанала и почти без производство!
210
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ахмат сила, успех!
209
14
 
8
 
! Отговори
наблюдател преди 10 месеца
Русофили не се радвайте на злото,то ще дойде скоро и до вас.
208
6
 
16
 
! Отговори
да преди 10 месеца
резултат от днешната контраофанзива - 40 военни машини за скрап, а 4 леопард2 се окотиха!...то няма защо да влиза арматата в боя!
207
11
 
17
 
! Отговори
Зевзек преди 10 месеца
Екоактивисти ще съдят Русия заради геноцид над леопардите
206
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пичуе, аз вече ви писах преди. Почне ли контраофанзивата, украинците няма да публикуват никаква информация, а рашистите само дезинформация и измислени победи. Равносметката ще се види след време. Както стана миналата есен - накрая се оказа, че 50% от заграбените територии са върнати. Ще видим сега какво ще стане.
205
7
 
14
 
! Отговори
Феята без зъбките преди 10 месеца
Залужни крепеше ВСУ.Сега командва наркомана и разгрома е сигурен.
204
9
 
16
 
! Отговори
Е? преди 10 месеца
Лиупардити станаха за смях ,наред са ф16кити мууаахахахаха